Wireless speakers kopen: tips, informatie en advies

Wil je wireless speakers kopen maar weet je niet precies waar je op moet letten? Hier vind je alle informatie en handige tips om de beste keuze te maken.

Direct wireless speakers vergelijken Bekijk en vergelijk

Wireless speakers kopen

Wat zijn wireless speakers?

Wireless speakers zijn draadloze luidsprekers waarmee je muziek kunt afspelen van een stereo of een mobiel apparaat zoals een smartphone. Handig voor als je lekker in de tuin wilt zitten met een muziekje of om mee te nemen op vakantie. Wireless speakers worden daarnaast ook steeds meer binnenshuis gebruikt. Je interieur ziet er veel netter uit zonder kabels en bovendien kun je speakers aansluiten op plekken waar je lastig kabels naartoe kunt aanleggen.

Allemaal goede redenen om wireless speakers te kopen, maar waar moet je nu precies op letten? Dat gaan we je in dit artikel glashelder uitleggen.

Direct wireless speakers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van wireless speakers

Een wireless speaker moet natuurlijk eenvoudig muziek kunnen afspelen van jouw stereo, laptop of smartphone. Maar er zijn nog veel meer zaken om op te letten wanneer je besluit om wireless speakers te kopen.


Vermogen

Wireless speakers maken gebruik van een ingebouwde versterker om muziek af te spelen. Het vermogen, uitgedrukt in Watt, geeft aan hoe krachtig deze versterker is. Hoe groter het wattage van een versterker, hoe hoger het volume dat deze kan produceren. Voor een draadloze speaker in een rumoerige werkplaats is bijvoorbeeld een hoger wattage aan te raden dan voor een speaker die je alleen in de tuin gebruikt.

Voeding

Je nieuwe draadloze speakers zullen tussen de muzikale momenten door weer opgeladen moeten worden. Dat kan op verschillende manieren. Zo zijn er modellen die gebruik maken van batterijen die je regelmatig moet vervangen of via het lichtnet weer op kunt laden. Ook zijn er wireless speakers met oplaadbare accu’s die je eenvoudig via het stopcontact weer op kunt laden.

Radio

Heb je geen uitgebreide collectie mp3’s of zorgvuldig samengestelde playlists in Spotify? Dan kun je wireless speakers kopen waar een radio is ingebouwd. Sommige speakers maken hierbij nog gebruik van een FM-ontvanger, maar veel nieuwe modellen bieden ook al de digitale kwaliteit van DAB+.

Afstandsbediening

Draadloze speakers zijn bedoeld om het leven makkelijker te maken, dus is het niet ideaal als je uit je hangmat moet komen om het volume wat harder te zetten. Gelukkig worden veel wireless speakers tegenwoordig geleverd met een afstandsbediening. Zo kun je op afstand het volume bedienen of een nummer even op pauze zetten. Ook zijn er speakers waarvoor je een app met deze functies kunt downloaden op je smartphone of tablet.


Soorten

Welke soorten wireless speakers zijn er?

Nu je weet op welke eigenschappen je moet letten als je wireless speakers wilt kopen is het tijd voor de volgende stap: een keuze maken uit de verschillende soorten speakers. Deze verschillen vooral in de techniek waarmee er verbinding wordt gemaakt. Je kunt hierbij kiezen uit: • Bluetooth speakers • Airplay speakers • Multiroom speakers (Wi-Fi speakers) Welke voor jou het beste is hangt af van de techniek waarover het apparaat beschikt waar je muziek van afspeelt.


 • Bluetooth speakers

  De meeste moderne apparaten zoals smartphones en laptops beschikken over een bluetooth-verbinding. Bluetooth speakers zijn daarom ook erg populair, ze zijn namelijk makkelijk te combineren met andere apparaten die je al hebt. Het bereik van deze speakers is ongeveer 10 meter, waarbij het signaal niet snel verstoord wordt door andere objecten of apparatuur.

  Bekijk en vergelijk
 • AirPlay speakers

  AirPlay is de draadloze techniek van Apple. Deze maakt gebruik van het aanwezige draadloze netwerk. Dat betekent dat je met AirPlay speakers afhankelijk bent van de aanwezigheid van een draadloos netwerk en deze Wi-Fi-speakers vooral geschikt zijn voor gebruik in en rond het huis. Alle mobiele apparaten van Apple beschikken over AirPlay, dus je kunt deze draadloze boxen gebruiken om muziek te luisteren vanaf je iPhone, iPad en iPod Touch.

  Bekijk en vergelijk
 • Multiroomspeakers

  Multiroomspeakers, ook wel netwerkspeakers genoemd, zijn echt bedoeld voor gebruik in huis. Je sluit ze aan via je wifi-netwerk, waar ook de apparaten op zijn aangesloten waar je je muziek op afspeelt. Het grote voordeel is dat je op deze manier meerdere netwerkspeakers aan kunt sluiten in verschillende ruimtes in huis. Sommige merken, zoals Sonos, werken met een eigen netwerk maar deze is doorgaans prima te integreren in je bestaande netwerk.

  Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat zijn de beste wireless speakers?

Zoals je ziet zijn er nog aardig wat punten waarop wireless speakers van elkaar verschillen. Het antwoord op de vraag wat de beste wireless speakers zijn is dan ook niet voor iedereen hetzelfde. Als je de volgende vragen beantwoordt krijg je een beter beeld van jouw ideale speakers.


Wil je lekker buiten naar muziek luisteren?

Of het nu in je eigen tuin of aan het strand is, als je flexibel en mobiel wilt zijn is een bluetooth speaker de beste keuze. Je bent niet afhankelijk van de aanwezigheid van een netwerk en bovendien kun je de speakers makkelijk koppelen met verschillende apparaten.

Heb je veel Apple apparatuur?

Dan zijn wireless speakers met AirPlay een slimme keuze. Hou er wel rekening mee dat je verbinding maakt via je eigen Wi-Fi-netwerk en dat je deze speakers dus uitsluitend in en rond het huis kunt gebruiken.

Vind je design belangrijk?

Bijvoorbeeld omdat je een draadloze speaker voor in je woonkamer zoekt? Dan zal je in de categorie multiroomspeakers volop keuze vinden. Vaak zijn dit wel de wat duurdere speakers, maar naast het design is ook het geluid van hoge kwaliteit.

Wil je overal in huis naar muziek kunnen luisteren?

Dan is het verstandig om wireless speakers te kopen die je kunt verbinden via je Wi-Fi-netwerk. Dit zijn namelijk systemen die je makkelijk kunt uitbreiden. Je hoeft dan niet in een keer voor alle kamers speakers te kopen, maar je kunt dit stapje voor stapje uitbreiden

Wil je graag extra functies?

Het lijkt vrij eenvoudig, wireless speakers moeten gewoon muziek afspelen., maar er zijn genoeg speakers met extra functies, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde radio, een cd-speler, een wekkerfunctie of een docking station voor je telefoon. Ook al ben je er misschien niet direct naar op zoek, zo’n handig extraatje kan net de doorslag geven.

Heb je deze vragen beantwoord, dan heb je voor jezelf een goed beeld van de mogelijkheden. Welke wireless speakers ga jij kopen?


Direct wireless speakers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen


Dat de markt voor wireless speakers intussen echt volwassen is geworden, zien we aan de stappen die worden gemaakt op het gebied van de geluidskwaliteit. Zelfs producenten van high-end audio ontwikkelen tegenwoordig wireless speakers, met een vermogen tot wel 4.500 Watt.

Ook op het gebied van bediening wordt er veel gedaan om het gebruik van wireless speakers aantrekkelijker te maken. Sommige modellen beschikken al over hun eigen app, maar er is ook steeds meer mogelijk met stembediening. Handig, want zo hoef je nooit meer te zoeken naar de afstandsbediening.

Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om draadloze speakers slimmer met energie om te laten gaan. Het is nu eenmaal niet zo fijn als de accu middenin je favoriete liedje ineens leeg is. Wireless speakers die werken op zonne-energie zouden dat probleem wel eens definitief uit de wereld kunnen helpen.


Beste wireless speakers
Populairste wireless speakers