Voorlader, bovenlader of wasdroogcombinatie: welke wasmachine kies je?

Inhoudsopgave

  1. Welke wasmachine moet ik kopen?
  2. Voorlader wasmachine
  3. Bovenlader wasmachine
  4. Wasdroogcombinatie

Een wasmachine kopen is best lastig, want de keuze in witgoed is enorm! Wat is een goede wasmachine? Zoek je een voorlader, bovenlader of misschien een was-droogcombinatie? Jouw voorkeuren bepalen wat de beste wasmachine is voor jou.

Welke wasmachine moet ik kopen?

Dat hangt onder andere af van de hoeveelheid geld je wilt uitgeven: ben je op zoek naar een goedkope wasmachine of zoek je de beste? Ook de ruimte die je beschikbaar hebt, speelt een rol. Dat kan leidend zijn in de vraag of je een bovenlader, een voorlader of een wasdroogcombinatie moet kopen. Met behulp van de praktische tips in dit artikel kun je goed bepalen wat je wilt en dan kun je hier iedere wasmachine vergelijken. Je vindt hier eenvoudige wasmachines te koop, maar je kunt ook kiezen voor luxe modellen met extra functies: met automatische wasmiddeldosering of bediening via je telefoon bijvoorbeeld.

Voorlader wasmachine

De bekendste en meest verkocht wasmachine is de voorlader. Er is dan ook een enorme keuze aan voorladers te koop, variërend in vulgewicht, toerental, wasprogramma’s en extra functies. De vulopening van een voorlader zit, net als het bedieningspaneel, aan de voorkant van de machine. Je kunt de was eenvoudig vanuit de wasmand in een voorlader stoppen, je moet er alleen wel even voor door de knieën. 

Het voordeel van voorladers is dat de bovenkant te benutten is. Je kunt er was op vouwen of een wasdroger boven op je voorlader zetten. Ook kun je een voorlader inbouwen onder een aanrechtblad. Wasmachines met de vulopening aan de voorkant zijn standaard 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte is afhankelijk van de vulcapaciteit en varieert tussen de 50 en 70 cm. Dit verschilt per merk. Let er op dat er voldoende ruimte rondom de machine moet zijn om het deurtje open te doen en er een wasmand voor te zetten.

Bovenlader wasmachine

Bij een bovenlader zit de vulopening niet aan de voorkant, maar stop je je wasgoed via een opening aan de bovenkant in de wasmachine. Ook het bedieningspaneel zit aan de bovenzijde. Je hoeft dus niet te bukken om je was in de wasmachine te stoppen, dat is handig als je lastig door de knieën kunt of maar weinig ruimte rondom de wasmachine hebt. Bovenladers zijn 15 tot 20 cm smaller dan voorladers, waardoor ze zo'n 33% minder vloeroppervlak nodig hebben. Je kunt ze daardoor makkelijk in een kast, onder een trap of in een nis kwijt. Je kunt een bovenlader echter niet inbouwen onder een aanrechtblad. 

Bovenladers zijn 90 cm hoog (dus zo’n 5 cm hoger dan een voorlader), 60 tot 66 cm diep en variëren in breedte tussen de 40 en 46 cm. Het is handig om voor aankoop de plek waar je de wasmachine wilt gaan neerzetten nauwkeurig op te meten.

Aangezien er bij een bovenlader geen water uit de machine kan lopen als je het deurtje opendoet, kun je tijdens het wassen wasgoed of water toevoegen. Een bovenlader heeft bovendien twee lagers, waardoor de krachten goed worden verdeeld en hij rustig en stabiel draait. Het nadeel is dat je niets boven op een wasmachine bovenlader kunt zetten en dat de keuze in modellen vrij beperkt is. 

De meeste bovenladers hebben een maximale vulcapaciteit van 6 of 7 kg en zijn daardoor geschikt voor huishoudens tot maximaal 4 personen. Voorladers kunnen een vulcapaciteit tot wel 12 kilo hebben. Bovenladers zijn in verhouding iets duurder dan voorladers omdat er minder van geproduceerd en verkocht worden.

Wasdroogcombinatie

Een was-droogcombinatie is een combi van wasmachine en droger in één machine. Deze machine zorgt ervoor dat al je was in één keer schoon en droog is. Het voordeel van een wasmachine met droger is uiteraard de ruimtebesparing: in plaats van twee machines heb je er maar eentje nodig. 

Een wasmachine-droger-combinatie scheelt je ook handelingen, je hoeft immers de vochtige was niet van de wasmachine in de wasdroger te doen. Wasgoed heeft echter wel ruimte nodig om te kunnen drogen. In een wasdroogcombinatie kun je daarom ongeveer 25% tot 50% minder was drogen dan wassen. Je moet dus óf na het wassen toch wat wasgoed uit de machine halen óf je kunt slechts de maximale droogcapaciteit wassen als je alle was in de machine wilt drogen. 

Je kunt met een wasmachine-droger-combi overigens ook los was- en droogprogramma's draaien. Omdat de trommel van een wasdroogcombinatie altijd een stuk minder groot is dan de trommel van een gewone wasdroger, komt de was er over het algemeen iets gekreukter uit. Ook doen combi's er gemiddeld langer over dan een losse wasdroger om een was te drogen. 

Een wasdroogcombinatie wordt net als gewone wasmachines aangesloten op een watertoevoer en een waterafvoer. Ook het condenswater wordt via de afvoer afgevoerd, waardoor er geen condensbak nodig is die steeds geleegd moet worden. Ook heeft een combi geen pluizenfilters in of rondom de deur of filters voor de condensor. Dat scheelt dus bij iedere droogbeurt schoonmaakwerk. De condensor wordt automatisch met water gereinigd. Wel moet je zo nu en dan de pomp en de zeef in de watertoevoerslang schoonmaken.

Een wasdroogcombinatie gebruikt over het algemeen iets meer water dan een gewone wasmachine met een losse wasdroger. Dit komt doordat de vochtige lucht waarmee de was gedroogd is tot water condenseert in de condensor. Bij een gewone wasdroger wordt de condensor gekoeld met lucht; wasdroogcombinaties doen dit met water.

Prijstechnisch gezien ben je met een wasmachine-droger-combi niet noodzakelijk goedkoper uit dan met twee losse apparaten. De combi's die het best presteren kosten ongeveer evenveel als twee losse apparaten van hetzelfde merk. Als je over voldoende ruimte beschikt voor een wasmachine en een wasdroger, is dat dus een betere keuze. Zit je krap in de ruimte, dan is een combi wel weer een prima keuze.