Wasmachine kopen: tips voor de beste wasmachine

Inhoudsopgave

  1. De beste wasmachine voor jouw woonsituatie
  2. Vulcapaciteit
  3. Toerental van je wasmachine
  4. Energielabel van je wasmachine
  5. Welke functies moet jouw wasmachine hebben?
  6. Bosch, Samsung, AEG, Siemens, Miele: Welke merken wasmachines zijn er?

Wanneer je een nieuw witgoed apparaat gaat aanschaffen, zoals een nieuwe wasmachine, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je de beste en meest voordelige keuze maakt. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine zodat je zeker weet dat je niet alleen voordelig voor de portemonnee gekocht hebt, maar ook voor het milieu.

De beste wasmachine voor jouw woonsituatie

Je woonsituatie is ontzettend belangrijk wanneer je een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin? Of woon je alleen? Dan kunnen je behoeftes behoorlijk verschillen. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt, is een bovenlader wasmachine wellicht een oplossing voor je. Deze nemen relatief weinig ruimte in beslag. Maar met een groot gezin ben je misschien op zoek naar een voorlader wasmachine met een grote trommelruimte.

Voorladers

Een voorlader is in Nederland de meest voorkomende wasmachine. Hierbij bevindt de opening zich aan de voorkant van de wasmachine. Een voordeel van de voorlader wasmachine is dat je vaak een droger erop kan plaatsen wat weer ruimte bespaart. Daarnaast verbruikt een voorlader wasmachine minder water dan een bovenlader. De trommel grootte kan oplopen van 5 kilo tot 12 kilo.

Bovenladers

Bij een bovenladerlaad je de was van bovenaf in. Deze wasmachines lenen zich ideaal voor kleine ruimtes omdat deze ongeveer 40 centimeter breed zijn. Doordat de was van bovenaf ingeladen kan worden, kun je deze wasmachine dus perfect in een hoekje plaatsen met eventueel spullen ervoor of ernaast. Ook voor mensen die slecht ter been zijn kan een bovenlader wasmachine een uitkomst bieden. Hiervoor hoef je namelijk niet te bukken.

Vulcapaciteit

Zoals al kort aangestipt, is de vulcapaciteit van je wasmachine een belangrijk punt om rekening mee te houden. Deze capaciteit geeft aan hoeveel kilo was er maximaal in een wasbeurt gewassen kan worden. Een gemiddelde trommelinhoud is ongeveer 8 kilo. Tegenwoordig worden er echter ook veel grotere wasmachines op de markt gebracht met een inhoud van 10 of 12 kilo. Deze wasmachines zijn ideaal voor grote gezinnen waarin veel gesport en gespeeld wordt.

Pas de trommelinhoud dus op jouw eigen woonsituatie aan. Groter is namelijk niet altijd beter. Je wast je was namelijk optimaal schoon wanneer de trommel zo goed mogelijk gevuld is. Zo bespaar je niet alleen op de aanschafprijs maar tevens op de water- en energiekosten. Voor het bepalen van de juiste trommelinhoud kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

1-2 personen: een wasmachine met een capaciteit van 5-6 kilo

3-4 personen of een gezin met kinderen:een wasmachine met een capaciteit van ongeveer 7 tot 8kilo.

5 personen en meer: voor grote gezinnen is een wasmachine aan te raden met een trommelinhoud van minimaal 8 kilo en meer.

Toerental van je wasmachine

Het toerental geeft aan op welke snelheid jouw kleding gecentrifugeerd wordt. Hoe hoger de toeren, hoe droger je was uiteindelijk uit de wasmachine zal komen. Dit is vooral handig wanneer je je was op een energiezuinige en duurzame manier droogt door een wasrek te gebruiken in plaats van een droger. In de praktijk blijkt echter dat 1400 toeren net zo goed werken als 1600 toeren.

Energielabel van je wasmachine

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je wasmachine is. Hoewel dit energielabel loopt van klasse A tot en met D, zul je geen wasmachine meer tegenkomen dat een D-label krijgt. Tegenwoordig hebben bijna alle wasmachines een A tripple plus (A+++) label. Tegenwoordig bestaan er zelfs wasmachines die het A+++- 10% label hebben, die dus nog eens 10% minder energie verbruiken dan de wasmachines met een A+++ label. Dat kan voor verwarring zorgen wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen. A+++ wil namelijk niet altijd zeggen dat je voor jouw situatie de meest zuinige optie gevonden hebt.

Daarom is het belangrijk om de rest van de sticker goed te bekijken Vergelijk wasmachines met dezelfde trommelinhoud met elkaar en kijk daarbij naar het energieverbruik op jaarbasis. Deze informatie vind je in het kadertje waar XYZ in staat. Daarnaast wordt op het energielabel ook het waterverbruik per jaar aangegeven. Vergelijk dus goed de energielabels van de verschillende wasmachines die je op het oog hebt.

Het geluidsniveau

Op het energielabel staat ook het geluidsniveau van je wasmachine aangegeven. Hierbij spreekt voor zich dat hoe lager het aantal decibel, hoe stiller je wasmachine is. Op het energielabel staan hier twee getallen bij aangegeven. Een getal heeft het aantal decibel weer tijdens het wassen zelf. Het andere getal heeft betrekking op het geluidsniveau van je wasmachine tijdens het centrifugeren. Heb je bijvoorbeeld een baby? Of staat je wasmachine dichtbij de woonkamer of keuken? Dan is het geluidsniveau nog een onderdeel waar je op moet letten bij het aanschaffen van je nieuwe wasmachine.

Welke functies moet jouw wasmachine hebben?

Tegenwoordig worden er steeds meer slimme snufjes toegevoegd aan wasmachines. Zo zijn er veel slimme wasmachines beschikbaar die je kunt koppelen aan een app. Daarmee kun je dus je wasmachine op afstand bedienen en makkelijk bepalen wanneer de was klaar is. Op sommige wasmachines kun je zelfs via de app nieuwe wasprogramma's downloaden voor specifieke soorten wasgoed.

Bijvoorbeeld aan speciale wasprogramma's voor sportkleding, babykleding of delicate stoffen. Standaard wasprogramma’s van een wasmachine zijn katoenwasprogramma’s, synthetische stoffen en fijne (wol)was. Mocht je dus meer opties nodig hebben, dan loont het dus om te kijken naar een slimme wasmachine met extra functies.

Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een stoomfunctie. Hiermee kun je kleding anti-allergeen maken, maar ook nare geurtjes eruit stomen of kleding kreukvrij uit de wasmachine halen.

Bosch, Samsung, AEG, Siemens, Miele: Welke merken wasmachines zijn er?

Hoe bepaal je nou welk merk wasmachine het beste voor je is? Over het algemeen wint Miele het onder de consumenten als beste merk. Deze wasmachines zijn wel iets duurder dan andere opties. Dus wellicht wil je voor het prijsverschil ook kijken naar andere kwaliteitsmerken zoals Bosch, AEG en Siemens. Over het algemeen gaan deze wasmachines een lange tijd mee. Uiteindelijk is het namelijk belangrijk niet direct voor de goedkoopste optie te gaan, omdat in deze gevallen goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn wanneer er onderdelen stuk gaan.