Informatie over wasmachines

Een wasmachine zorgt er voor dat je vuile kleding snel weer schoon en fris wordt. Het vulgewicht, het energieverbruik, wasprogramma's, etc. Alle kenmerken van de wasmachine staan hier beschreven.

Bekijk alle Wasmachines

Voorlader of bovenlader

Eén van de eerste keuzes die je kunt maken bij het kopen van een wasmachine is de keuze tussen voorlader en bovenlader. Een bovenlader kan erg praktisch zijn met plaatsen aangezien deze minder breed is dan een voorlader. Er zijn ook inbouwwasmachines te verkrijgen, dit zijn dan altijd voorladers. Ook de handigheid van het in- en uitladen (je hoeft niet te bukken) kan een reden zijn om te kiezen voor een bovenlader. Een voorlader heeft het voordeel dat minder water wordt gebruikt en dat (in veel gevallen) een wasdroger bovenop de wasmachine kan worden voorladergeplaatst. Dit bespaart dus ruimte. Of dit voor jou belangrijk is, hangt nauw samen met jouw persoonlijke situatie. Er zijn meer voorladers dan bovenladers op de markt. Wasdroogcombinaties

Een wasdroogcombi is een wasmachine en een wasdroger in één. Het grote voordeel van deze machines is de ruimtebesparing. Heb je niet de mogelijkheid om zowel een wasmachine als een droger te plaatsen, dan wel naast elkaar of op elkaar (was-droogzuil), dan is de wasdroogcombinatie een goede uitkomst. Het belangrijkste nadeel van een wasdroogcombinatie is dat niet de totale inhoud van de trommel (bij volle belading) na het wassen gedroogd kan worden. De maximale beladingcapaciteit voor het drogen is kleiner dan die voor wassen, meestal de helft. De mogelijkheid van non-stop wassen drogen behoort bij sommige machines tot de mogelijkheid, dit is dan wel een lading van ongeveer 3 kilo, geen volle trommel dus. Tevens kan het op een ‘wasdag’ makkelijk zijn de ene was in de droger te stoppen en de volgende was alvast in de wasmachine. Een wasdroogcombi vraagt dus meer tijd om het totale wasgoed te wassen en drogen. Houd er verder rekening mee dat een wasdroogcombinatie vaak minder lang mee gaat dan alleen een wasmachine. De wasdroogcombinatie wordt namelijk vaker gebruikt (voor twee doeleinden) dan alleen een wasmachine of alleen de droger, waardoor onderdelen eerder versleten zijn en de kans op een reparatie groter is.

Waslade onder de wasmachine

Bij sommige modellen is een zogenaamde waslade te verkrijgen, deze is te plaatsen onder de wasautomaat (voorlader) en handig voor het opbergen van wasmiddelen, wasverzachter, waszakjes e.d. De voorlader wordt hierdoor ongeveer 30 centimeter hoger en dat heeft als voordeel dat je minder hoeft te bukken bij het in- en uitladen van het wasgoed. Wanneer je een waslade onder de voorlader wilt plaatsen, informeer dan wel even bij de betreffende winkel van aankoop of de waslade geschikt is voor jouw wasmachine. Het plaatsen van een wasdroger bovenop de wasmachine is niet meer mogelijk wanneer je gebruik maakt van een waslade.

Droogresultaat wasmachine

Was moet niet alleen schoon, maar ook enigszins droog uit de machine komen. Hoe droog het wasgoed na het wassen uit de wasmachine komt wordt grotendeels bepaald door het toerental waarop de wasmachine centrifugeert. De prestatie van de centrifuge wordt aangegeven door de centrifugesnelheid en door het droogresultaat. Ook dit droogresultaat wordt aangegeven door de letters A t/m G. Wat betreft het toerental geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Een wasmachine met een hoge centrifugesnelheid vereenvoudigt weer het werk van de droger. Het verschil tussen 1000 en 1200 toeren is aanzienlijk. Het restvochtpercentage bij 1000 toeren is rond de 58%, bij 1200 is dit om en nabij de 52%. Dit verschil is in de praktijk goed te merken. Het restvochtpercentage bij 1400 toeren is rond de 50%, bij 1600 toeren is dit om en nabij 44%. Het verschil tussen 1200 en 1400 toeren is echter minder groot dan tussen 1000 en 1200 toeren. Als je de beschikking hebt over een wasdroger of overweegt in de toekomst een wasdroger aan te schaffen, kun je beter een wasmachine met droogresultaat A of B kopen en minstens 1200 toeren.

Als je uiteenlopende wassen draait, bijvoorbeeld van jeans tot zijde, is het handig als je de centrifugesnelheid kunt aanpassen. Delicate stoffen kun je dan minder hard laten draaien. Sommige fijne was mag juist niet worden gecentrifugeerd. Belangrijk zijn dan ook de mogelijkheden van de centrifuge.

Wasresultaat wasmachine

Bij wasmachines is het wasresultaat uiteraard van belang. Dit wordt aangegeven door de letters A tot en met G. Van deze zeven letters staat A voor het beste wasresultaat en G voor het slechtste. Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig wasresultaat A. Wasmachines met het wasresultaat B worden ook nog wel verkocht, maar C tot en met G zul je niet meer aantreffen.

Slimme wasmachines

Een nieuwe technologie in de witgoedbranche is een wasmachine met een eigen WiFi-verbinding. De eerste modellen zijn al verkrijgbaar. Een wasmachine met WiFi kun je met je smartphone of tablet bedienen zodat je je wasmachine bijvoorbeeld op afstand kunt aan- en uitzetten. De juiste temperatuur, het juiste programma en de programmaduur; je kunt het allemaal via de applicatie op je telefoon of tablet instellen.

Beladingcapaciteit (trommelinhoud) en halve belading

De meeste wasmachines hebben een beladingcapaciteit van 6 of 7 kilo. Er is echter een keuze tussen wasmachines met een trommelinhoud van 3,5 kg tot zelfs al 11,5 kg. Welke beladingcapaciteit jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van de grootte van het huishouden en het aantal wassen dat je draait in de week. Aan te raden is om de wastrommel niet helemaal vol te proppen tot er niks meer bij kan. De doorspoeling van het wasmiddel door het wasgoed is bij een extreem volle trommel erg lastig, het wasprogramma duurt erg lang en de was zal erg gekreukt uit de trommel komen. Een wasmachine met een 6 kilo trommel is bij een tweepersoonshuishouden dan ook vaak een prima keuze. Een toets halve belading is erg handig als je regelmatig kleine hoeveelheden wast. Dit programma is afgestemd op kleine wasjes en energiezuiniger. Het zuinigste was je echter nog altijd door volle trommels te draaien, maar in de praktijk gaat deze vlieger vaak niet op omdat je snel weer over je was wilt beschikken.

Wasmachines met beladingsherkenning

Er zijn wasautomaten die zijn uitgerust met Fuzzy intelligentie. Deze 'slimme' wasmachines meten o.a. de belading, de bevuilingsgraad en de hoeveelheid schuim in de trommel. De machine beslist dan zelf of een extra keer spoelen noodzakelijk is. De machine kan bijvoorbeeld zelf het juiste waterverbruik vaststellen. Ook de gelijkmatigheid van de belading kan worden gecheckt en indien nodig gecorrigeerd.

Het nadeel van deze 'zelfdenkende' machines is dat de wasprogramma's een stuk langer kunnen duren en dat soms zelfs de extreem vuile was niet meer goed schoon wordt. De reden hiervan is dat het waterverbruik behoorlijk afneemt. Vaak is de oplossing om het waterniveau dan op hoog in te stellen, of om aan te geven dat je in het programma graag een keer extra wilt spoelen. Je zult merken dat de vuile vlekken dan wel verwijderd worden.

Eco Bubble

Sinds 2013 is er een nieuwe technologie voor wasmachines op de markt, de zogenaamde Eco Bubble-technologie. Samsung is de eerste fabrikant die wasmachines met een Eco Bubble systeem aanbiedt. Een wasmachine met Eco Bubble-technologie kan op lagere temperatuur wassen met hetzelfde wasresultaat als op hogere temperatuur. Het water dat met het zeep de wasmachine in gaat, wordt vantevoren langs een generator geleid die er lucht bij pompt. Hierdoor ontstaan er bubbels die ervoor zorgen dat de zeep dieper en sneller in kleding wordt opgenomen.

Wasprogramma's op een wasautomaat

Veel wasmachines zijn voorzien van een kort programma of een opfrisprogramma. Met een dergelijk programma kun je snel en makkelijk bijvoorbeeld rokerige kleding opfrissen. Ook kledingstukken die maar één keer gedragen zijn kun je zo handig opfrissen. Grote vlekken kun je met een opfrisprogramma niet verwijderen. Ook zijn er wasmachines die een apart programma hebben voor handwas. Handwas hoef je dan niet meer met de hand te doen. Voor wol is er een speciaal wolprogramma op de meeste machines, waarvan sommige machines zelfs zijn uitgerust met een speciale wolkorf. Verder zijn er tegenwoordig wasprogramma's speciaal voor hele smerige kleding (outdoor of sport), lingerie, gordijnen, overhemden, etc.

Wasmachinemotor koolborstels

Alle wasautomaten zijn voorzien van een motor, welke zorgt voor de centrifugekracht van de machine. Er zijn kortweg twee aandrijvingmechanismen te onderscheiden. De eerste is aandrijving van de motor d.m.v. koolborstels en de tweede is rechtstreekse aandrijving van de motor (koolborstelloze motor).

Waar voorheen alle wasmachinemotoren werden aangedreven door koolborstels en een snaar zien we tegenwoordig steeds meer koolborstelloze motoren. De voordelen van dit systeem is dat de motor een stuk stiller kan functioneren door de directe aandrijving en dat het aan minder slijtage onderhevig is. De naam die fabrikanten aan dit koolborstelloze systeem geven verschilt. AEG noemt dit bijvoorbeeld ‘Silent System Plus’, LG ‘Direct Drive’ en Miele ‘FU-motor’. Om het overzichtelijk en duidelijk te houden voor jou als consument houden wij het algemeen en geven we dit verschil bij de wasmachines simpel aan als: koolborstelmotor of koolborstelloze motor.

Energieverbruik wasmachine

 
Sinds december 2011 is het verplicht om op elektrische apparaten een energielabel te plaatsen. Op het energielabel van een product kun je zien hoe zuinig het betreffende apparaat is. Het oude energielabel gaf het energieverbruik aan in letters A tot en met G waarbij A het meest energiezuinig is. Het nieuwe energielabel is anders ingedeeld en heeft drie klassen boven A, namelijk A+, A++ en A+++. Hierbij is A+++ het meest energiezuinig. Een wasmachine met een oud energielabel A hoeft dus niet hetzelfde te zijn als een wasmachine met het nieuwe energielabel A. Het water- en energieverbruik wordt op het huidige energielabel weergegeven per jaar, gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar. Bij dit jaarlijkse water- en energieverbruik is het sluipverbruik meegeteld. Ook het geluidsniveau staat duidelijker op het nieuwe label vermeld, evenals de trommelinhoud.

 

Warmwateraansluiting (hotfill) wasmachine


Sommige wasmachines beschikken over een warmwateraansluiting, ook wel hotfill genoemd. Dit bespaart de energie van het opwarmen van het water tot de gewenste temperatuur. In plaats van één waterslang worden er twee waterslangen aan de machine gekoppeld. Eén voor het koude water en één voor het warme water. Let er dus op dat er een warmwateraansluiting in de buurt van de machine aanwezig is. Wanneer een machine omgebouwd moet worden tot hotfill, wegen de kosten niet echt op tegen de besparing van energie. Het ombouwen van de machine voor het geschikt maken van hotfill kost tussen de €150 en €200 (per fabrikant verschillend). Om dit terug te verdienen ben je minimaal 2500 wasbeurten verder. De gemiddelde levensduur van een wasmachine is zo’n 3000-3500 wasbeurten. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van merk en type en vooral hoe je er mee omgaat.

Wasmachine garantie

De wettelijke garantie op een product bedraagt zes maanden, ook op een wasmachine. Daarnaast kennen we de fabrieksgarantie welke bij de meeste fabrikanten standaard twee jaar is. Wij adviseren je om van te voren goed te informeren bij de winkel van aankoop of bij de fabrikant zelf hoe lang de fabrieksgarantie is. Ook kun je bij sommige fabrikanten de garantie, tegen meerprijs, uitbreiden. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over wasmachine-garantie.

Wasmachine schoonmaken

Voorkom nare luchtjes in je wasgoed en in de trommel door de wasmachine één keer per maand op 95 graden te laten draaien. Een kort programma op 95 graden zonder wasgoed en zonder wasmiddel reinigt de trommel en de leidingen en haalt wasmiddelresten en daarmee vetluis en andere bacterien weg. Vetluis ontstaat als je vaak op lage temperaturen wast (30 of 40 graden). Door met vloeibaar wasmiddel te wassen kan je vetluis al een beetje voorkomen aangezien vloeibaar wasmiddel makkelijker oplost bij lage temperaturen maar het is aan te raden om meer te doen om je wasmachine schoon te maken en te houden. Daarnaast is het belangrijk om het afsluitrubber van de trommel en het filter regelmatig schoon te maken.

Wasmachines van winkelseries

Grote winkelketens hebben vaak modellen met afwijkende artikelnummers. Fabrikanten brengen dan speciale series uit voor deze ketens. Het gaat dan bijvoorbeeld om een Miele wasmachine die bij een bepaalde keten met een ander nummer wordt aangeboden. Helaas heeft Kieskeurig.nl geen informatie over de machines met afwijkende nummers. Het beste kun je op het moment dat zo'n machine wordt aangeboden, vragen wat het vergelijkbare standaardnummer van de fabrikant is. Op deze manier kun je deze producten op Kieskeurig.nl alsnog vergelijken met andere wasmachines. Deze winkelseries hebben gewoon de kwaliteit zoals je die van de fabrikant gewend bent.

Wanneer je weet wat je ongeveer wilt, maak dan gebruik van de uitgebreide zoekfunctie. Hier selecteer je aantal criteria die jij belangrijk vindt op een wasmachine en vervolgens komen daar enkele modellen uit die aan jouw selectiecriteria voldoen, ideaal dus!

Beste

Panasonic NA-148XR1WGN

Vulgewicht
8 kg
Energieklasse
A+++-40%
Geluidsniveau centrifugeren
74 dB
Panasonic NA-148XR1WGN jun 2016
9,9 (20)

Bosch WAY32841NL

Vulgewicht
9 kg
Energieklasse
A+++-10%
Geluidsniveau centrifugeren
74 dB
Bosch WAY32841NL
9,3 (68)

Panasonic NA-147VC6

Vulgewicht
7,0 kg
Energieklasse
A++
Geluidsniveau centrifugeren
76 dB
Panasonic NA-147VC6 aug 2016
9,3 (53)
Bekijk alle beste wasmachines

Nieuwste

Bekijk alle nieuwe wasmachines