Wasmachine kopen: tips voor de beste wasmachine

Inhoudsopgave

  1. Wasmachine kopen: kies de beste wasmachine
  2. Hoe moet je een wasmachine aansluiten?
  3. Hoe kan ik mijn wasmachine schoonmaken?
  4. Wasmachine kapot? Zo moet je hem repareren.
  5. Klein, groot of middel: de ideale afmetingen voor een wasmachine
  6. Bosch, Samsung, AEG, Siemens, Miele: Welke merken wasmachines zijn er?
  7. Welke features moet jouw wasmachine hebben?

Een wasmachine is – net als bijvoorbeeld een wasdroogcombinatie of droogtrommel – witgoed. Dit soort huishoudelijke apparatuur is meestal niet heel goedkoop. Het is dus slim om je voor aankoop van een wasmachine goed te oriënteren. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Wasmachine kopen: kies de beste wasmachine

Wil je een wasmachine kopen, dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen welke het best voor jou is. Hier kun je wasmachines vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs. De reviewscore geeft aan hoe goed andere gebruikers deze wasmachine vinden.

Met behulp van praktische tips kun je een goede keuze maken. Heb je bijvoorbeeld erg weinig ruimte, dan kan het handig zijn om een wasdroogcombinatie of een bovenlader te kiezen. Een wasdroogcombinatie is een combi van een wasmachine en een wasdroger en bespaart daarmee ruimte. Bovenladers zijn slechts 40cm breed en dus makkelijk in een hoekje te plaatsen. Zoek je een standaard wasmachine, dan is het startpunt de vulcapaciteit van de trommel, die varieert tussen 5 en 10 kilo. Een zuinige wasmachine kan je op de lange termijn veel geld besparen; let dus ook op het energie- en waterverbruik. Iedere wasmachine heeft een energielabel dat aangeeft wat de wasmachine verbruikt. 

Hoe moet je een wasmachine aansluiten?

Als je een nieuwe wasmachine koopt, kun je hem laten installeren of het zelf doen. Zelf aansluiten is niet erg moeilijk: de grootste uitdaging zit hem in het verplaatsen van zo’n loodzwaar apparaat. Om je rug te ontlasten, kun je het best een steekwagentje gebruiken. Zet de wasmachine altijd op een stevige, stabiele ondergrond, zoals een betonnen vloer. Als een wasmachine op een onstabiele ondergrond staat, zoals een houten vloer, kan hij tijdens het centrifugeren gaan trillen of zelfs van zijn plaats komen. Dat veroorzaakt herrie en minder droge was.

Nadat je de wasmachine hebt uitgepakt, moet je aan de achterkant de transportbeveiliging losmaken. Dit is een plastic koker die vastzit met een schroef of moer. Een transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport. Sluit de watertoevoerslang aan de ene kant op de wasmachine en aan de andere kant op de wasmachinekraan aan. Check of er geen water lekt. Zet vervolgens de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine en op de afvoer met een passende dop. Je kunt een plastic beugel gebruiken om de slang op zijn plek te houden. Steek de stekker in het stopcontact en zet de wasmachine op zijn plek.

Hoe kan ik mijn wasmachine schoonmaken?

Komt er een muffe geur uit je wasmachine of stinkt het wasgoed als je het uit de machine haalt? Dan heb je last van vetluis, een zeepbacterie die groeit in wasmiddelresten. Er kunnen resten wasmiddel in de wasmachine achterblijven als wasmiddel niet goed door het water wordt opgenomen. Dat gebeurt als je vaak op lage temperaturen wast of met wasprogramma’s die weinig water gebruiken. Je kunt deze bacteriën verwijderen door een was op 90°C te wassen met een waspoeder voor witte was. Daar zit bleekmiddel in dat de bacteriën aanpakt. Sommige machines hebben een speciaal hygiëneprogramma of een trommelreinigingsprogramma.

Vetluis kun je voorkomen door je aan het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel te houden. Draai daarnaast een tot twee keer per maand een was op 60°C of spoel extra tijdens een wasbeurt om wasmiddelresten te verwijderen. Maak de wasmiddellade en de ruimte eromheen af en toe schoon, ook als je een automatisch-reinigende lade hebt.

De buitenkant van de wasmachine kun je afnemen met een vochtig doekje. Aan de binnenkant controleer je de rubberen ring rond de deur en trommel op vuil. Deze grijze drab kun je wegvegen met een doekje. Controleer de trommel op roestvlekken en haal ze weg met een doekje met reinigingsmiddel voor roestvrij staal (RVS). Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

Trek ook de wasmiddellade uit de machine en maak hem schoon onder de kraan. Vergeet de ruimte achter de lade niet: hier blijven vaak restjes wasmiddel achter. Controleer en reinig elk half jaar het pluizenfilter van de afvoerpomp en het zeefje in de watertoevoer bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine lees je hoe dit moet.

Ontkalken is meestal niet nodig, aan de meeste wasmiddelen is een waterontharder toegevoegd. Alleen als het water in jouw regio bijzonder kalkrijk (hard) is, moet je de machine ontkalken. Dit kun je opzoeken op www.waterhardheid.nl. Je kunt de wasmachine eenvoudig ontkalken door 1 fles schoonmaakazijn in je wasmachine te gieten. Laat de machine vervolgens leeg draaien op 90 graden.

Wasmachine kapot? Zo moet je hem repareren.

Is de wasmachine kapot? Het display geeft vaak met een storingsnummer aan wat er mis is. Dit nummer kun je opzoeken in de gebruiksaanwijzing. Als je die niet meer hebt, kun je deze meestal downloaden op de website van de fabrikant. Op de website van de fabrikant vind je soms ook een probleemoplosser of 'veel gestelde vragen' over storingen. Ook op YouTube staan duidelijke instructievideo’s voor het repareren van wasmachines. Vaak is er niet echt iets stuk, en kun je het zelf oplossen zonder dure reparatie.

Het meest voorkomende probleem is dat de wasmachine niet start. Controleer dan eerst of de deur goed dicht zit. Als de deur niet goed is gesloten, gaat de wasmachine namelijk niet aan. Controleer ook of de stekker goed in het stopcontact zit en of er spanning op het stopcontact staat. Dit doe je door er een ander apparaat op aan te sluiten. Controleer of de kraan goed open staat en of het zeefje in de machine niet verstopt is. Als bovenstaande allemaal niet helpt, zit het probleem waarschijnlijk op een plek waar je een monteur voor moet laten komen.

Voorlader, bovenlader of wasdroogcombinatie: welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten wasmachines. De meeste wasmachines zijn voorladers, dat wil zeggen machines waarbij de deur zich aan de voorkant van de wasmachine bevindt. Bij een voorlader varieert de vulcapaciteit van de trommel tussen de 5 en 10 kilo. Bij een bovenlader stop je de was aan de bovenkant in de machine. Dat is fijn voor je rug en handig als je tussendoor was wilt toevoegen. Bovenladers zijn slechts 40 cm breed in plaats van 60cm, waardoor ze zo'n 33% minder vloeroppervlak nodig hebben. Dat is praktisch als je maar weinig ruimte hebt. Je kunt er wel minder was in kwijt dan in een voorlader. Vaak zijn bovenladers iets minder zuinig dan voorladers en gemiddeld iets duurder. Ook is er minder keuze uit modellen. Een wasdroogcombinatie is een combi van wasmachine en wasdroger in één machine. Deze machine bespaart ruimte en zorgt ervoor dat al je was in één keer schoon en droog is.

Klein, groot of middel: de ideale afmetingen voor een wasmachine

Bij het uitzoeken van een wasmachine kan de grootte van de belang zijn. Wasmachines met de vulopening aan de voorkant (voorladers) zijn standaard 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte is afhankelijk van de vulcapaciteit en varieert tussen de 50 en 70 cm. Dit verschilt per merk. Bovenladers hebben afwijkende maten. Ze zijn 90 cm hoog, 60 tot 66 cm diep en variëren in breedte tussen de 40 en 46 cm. Tip: zorg dat je voor aankoop de afmetingen weet van de plek waar je de wasmachine wilt gaan neerzetten!

Bosch, Samsung, AEG, Siemens, Miele: Welke merken wasmachines zijn er?

Op deze site kun je wasmachine van alle merken vergelijken. Bosch en AEG zijn toonaangevend merken in het wat duurdere segment, net als Miele. Samsung staat bekend om de technologische snufjes. De wasmachines van Siemens score over het algemeen heel goed. Voor wasmachines met een goede prijs-kwaliteit verhouding kun je terecht bij merken als LG, Beko en Zanussi.

Zoek je een goedkope wasmachine, een hele zuinige of eentje waar je 9 kilo of meer was mee kunt wassen? Om te kunnen bepalen welke wasmachine je moet kopen, kun je ze hier vergelijken op prijs, merk, energieklasse en vulgewicht. Zo kun je snel en makkelijk een wasmachine vinden die voldoet aan al je eisen en weet je meteen welke wasmachines in de aanbieding zijn.

Welke features moet jouw wasmachine hebben?

Maak voor je een wasmachine gaat uitzoeken een lijstje van de eigenschappen die je belangrijk vindt. Er zijn enorm veel features waar je uit kunt kiezen, zoals een verkorte wastijd, automatische wasmiddeldoseersysteem of een wasmachine die je kunt koppelen aan je smartphone. Je zoektocht begint echter met de grootte van de machine. De hoeveelheid ruimte die je hebt bepaalt of je een voorlader of een smallere bovenlader kiest. 

Ook de grootte van je huishouden is van belang: was je voor 1 of 2 personen, dan heb je aan 5-6 kg vulgewicht genoeg. Met 3 of 4 personen heb je 6 tot 8 kg nodig en voor 5 of meer personen is een capaciteit van 8 à 9 kg noodzakelijk. Kijk ook naar het toerental van de machine: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Je hoeft je hier overigens niet blind op te staren: een was wordt al goed droog vanaf 1200 toeren. Wassen kost veel energie. Wil je daarop besparen, dan vind je informatie over het verbruik op het energielabel. Dit kan je helpen een goede beslissing te maken. 

Beste wasmachines
Populairste wasmachines