Hoe houd ik mijn condensdroger schoon?

Ook je wasdroger moet je af en toe goed schoonmaken om ervoor te zorgen dat hij goed blijft werken. Maar hoe doe je dat, je condensdroger schoonmaken en -houden? Hoe zorg je ervoor dat het pluizenfilter niet verstopt raakt en dat de condensbak niet te vol zit? Hier vind je het antwoord. 


Veel kleding, weinig tijd? Drogen maar! Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Waarom moet je je wasdroger schoonmaken?

Maar waarom zou je zoveel moeite doen? Ten eerste natuurlijk om het droogresultaat goed te houden: een schone machine werkt nu eenmaal beter. Daarnaast is het zo dat een niet goed schoongehouden wasdroger minder energiezuinig draait, en dat voel je op de lange termijn in de portemonnee. Tot slot gaat het ook nog om de veiligheid: een vuile condensdroger vergroot het risico op kortsluiting en mogelijk zelfs brand.

Pluizenfilter schoonhouden

De grootste boosdoener is vaak het pluizenfilter. Pluizen worden opgevangen in reservoirs in de deur van je droger. Het is belangrijk om deze filters vaak schoon te maken, het liefst zelfs na iedere droogbeurt. De pluizenfilters zijn makkelijk te verwijderen, en kun je simpel schoonmaken onder de kraan. Zorg dat de pluizenfliters goed droog zijn voor je ze weer terug in je droger stopt.

Condensor schoonhouden

De consendor of warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel van je wasdroger. Maak hem daarom vaak schoon: ongeveer eens per twintig droogbeurten, of als het lampje aangeeft dat het de hoogste tijd is. Hoe je de condensor schoonmaakt hangt van het model condensdroger af. Kijk in de gebruikshandleiding van je droger om te zien hoe het bij jouw apparaat werkt. Tip: gebruik de douchekop om overal goed bij te kunnen.

Condensbak schoonhouden

Bij wasdrogers die geen afvoerslang hebben, wordt het water opgevangen in de condensbak onder het apparaat. Die bak kan vrij snel vol raken, en bovendien is een volle bak lastig te verplaatsen. Leeg de condensbak daarom vaak, het liefst na iedere droogbeurt. Een keer in de zoveel tijd even een doekje met een sopje erdoorheen halen is ook geen overbodige luxe.