Jouw ideale vakantie-camera

Inhoudsopgave

  1. Types
  2. 1. Travelzoom: ideaal in de meeste situaties
  3. 2. Superzoomcamera: voor op de steppe
  4. 3. High-end camera: voor de liefhebber
  5. 4. Outdoorcamera: voor de actiefreaks
  6. Conclusie

Je gaat op vakantie en bent van plan heel wat foto’s te gaan maken. Maar waarom zou je nog een digitale camera kopen als je al een smartphone met een fijne camera hebt? Die vraag krijgen we vaak. Dus hebben we er ook een antwoord op: een digitale camera kan op fotografiegebied meestal nog nét iets meer dan een smartphone. We leggen de belangrijkste voor- en nadelen van zo’n compacte camera uit.

De digitale camera is er in veel soorten en maten, maar we gaan hier even uit van de versie zonder verwisselbare lens. Het is aanzetten, instellen, klikken en klaar. Zo hoef je niet rugtassen vol lenzen of andere apparatuur mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Dat maakt de boel draagbaar, maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat je op fotografiegebied iets minder flexibel bent: een extra zoomlens kun je er immers niet opschroeven. Daarvoor moet je naar de systeemcamera of zelfs de DSLR.

Types

1. Travelzoom: ideaal in de meeste situaties

De travelzoomcamera is een van de meest populaire typen camera op de markt. Dat komt doordat dit model - de naam ‘travelzoom’ zegt het al een beetje - ideaal is voor de meeste vakanties. Deze draagbare camera’s hebben aardig zoombereik van 15x of meer en hebben vaak een kwalitatief lichtsterke lens. Ook kennen ze een hoop instelmogelijkheden, creatieve filters en is het zelfs mogelijk handmatig te fotograferen door zelf bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma te bepalen.

Tegelijkertijd zijn ze vaak makkelijk in gebruik en voor iedereen te begrijpen, dankzij veel automatische modi en een groot en helder touchscreen. Of je nu een vergevorderde hobbyist of een eenvoudige huis-tuin- en keukenfotograaf bent: de travelzoomcamera maakt het mogelijk om in haast alle omstandigheden en met ieder kennisniveau een prima foto te schieten.

Ook hebben de meeste TZ-camera’s uitgebreide filmfuncties, waarbij het relatief grote zoombereik een groot voordeel is: je kunt praktisch alles wel op beeld zitten. Full-HD-videomodi zijn gangbaar, maar de 4K-resolutie komt eraan.

2. Superzoomcamera: voor op de steppe

Als je op een lange safari gaat en je hebt geen zin om een heleboel extra’s mee in de tas te nemen, dan is de superzoomcamera (of: bridgecamera) misschien een goede optie. Dit model heeft enorm veel zoom, soms wel tot 200x. Daardoor kun je op de steppe zelfs een tijger die in de verte een antilope aan het verorberen is nog met gemak goed op de foto zetten.

Dat zorgt er alleen wel voor dat de camera groter en logger is dan een gemiddelde compactcamera – niet voor niets ziet hij er vaak een beetje uit als een spiegelreflexcamera.

Wil je een superzoomcamera, dan is de optische stabilisatie enorm van belang. Ga jij heel veel veel zoomen zonder aardige stabilisatie, dan krijg je onscherpe beelden en heb je altijd een statief nodig. Hierbij geldt: hoe duurder de bridgecamera, hoe meer zoom en stabilisatie je krijgt. Let daarnaast ook op de kwaliteit van het objectief. Het diafragma is leidend: hoe groter het diafragmabereik hoe meer je uit je toestel kunt halen.

3. High-end camera: voor de liefhebber

De absolute top van de digitale compactcameralijn is de ‘high-end camera’. Deze camera’s blinken uit in beeldkwaliteit: die is in sommige situaties zelfs vergelijkbaar met die van een DSLR. Schiet je foto’s of video’s met zo’n model, dan kun je bijvoorbeeld een mooie, wollige onscherpte op de achtergrond (‘bokeh’) krijgen. Dat komt door de kwaliteit van het objectief en de ingebouwde sensor. Hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit.Dat gaat helaas wel gepaard met een hoge prijs. En: de high-end camera heeft door zijn lichtsterke lens vaak niet heel veel zoom – goed glas is namelijk erg duur.

Verder nog een tip: de high-end camera is minder geschikt voor beginnende fotografen. Je fotografeert met veel instelmogelijkheden en functies. De echte hobbyist heeft daar veel ervaring mee. Wil je zo’n camera aanschaffen, dan moet je dus wel tot die doelgroep behoren – anders haal je waarschijnlijk niet het maximale uit je camera en dat is zonde. In dat geval is het slimmer om te kijken naar de eerder genoemde travelzoomcamera.

4. Outdoorcamera: voor de actiefreaks

Tot slot zijn er nog specifieke camera’s gericht op buitengebruik. De zogenoemde ‘ruggedized camera’ is water- en schokbestendig en voorzien van een ijzersterke behuizing. Zulke camera’s zijn daardoor niet kapot te krijgen en ideaal als je van de nodige actie houdt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van opnames tijdens het mountainbiken of skiën. Deze modellen worden qua instelmogelijkheden steeds uitgebreider, maar vaak hebben ze alleen wel een beperkte zoom. Dat is ook wel te begrijpen, want die lens moet wel helemaal weggewerkt worden in zo’n oerstevige behuizing en dat is vrij lastig. 

Conclusie

Denk je nu: ja, ik wil een outdoorcamera of juist nee, zo’n superzoomcamera is niets voor mij, bedenk dan wel dat tegenwoordig het verschil tussen de verschillende types steeds kleiner wordt. Travelzoomcamera’s hebben tegenwoordig bijvoorbeeld enorm veel zoom en zijn in veel gevallen water- en schokbestendig.

Kortom: het is goed om camera’s nog eens uitgebreid te vergelijken. Met een beetje voorwerk ga jij straks op vakantie met de ideale camera in je bagage!

En nu op pad!

Heb je je ideale camera gekozen? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij Zoom.nl, waar je heel veel tips vindt over reisfotografie. Fijne vakantie!