Wat is een DECT telefoon?

Inhoudsopgave

  1. De voor- en nadelen van een DECT telefoon
  2. Zijn DECT telefoons veilig?
  3. DECT telefoon kopen

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje. Je zou zodoende bijna vergeten dat de huis-telefoon ook nog gewoon bestaat! Als je wel kiest voor het gemak van een vaste lijn, wil je echter niet meer gebonden zijn aan een snoer. Zodoende geven veel mensen de voorkeur aan een draadloze huistelefoon. Zij kiezen daarbij vaak voor een zogenoemde DECT telefoon. Wat zo’n DECT telefoon is en wat de voordelen zijn, lees je in dit artikel!

De voor- en nadelen van een DECT telefoon

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunication. DECT-telefoons bestaan uit een basisstation en een draadloze handset. Dankzij deze draadloze technologie ben je niet gebonden aan een snoer. Het basisstation fungeert als een soort lokale zendmast met een maximale reikwijdte van gemiddeld 30 tot 50 meter binnenshuis en 300 meter buitenshuis. Ondanks dat het om draadloze technologie gaat, heeft een DECT-telefoon dus toch een beperkte reikwijdte. Je kunt deze echter wel uitbreiden met repeaters.


Een ander voordeel van een DECT-telefoon is dat deze moeilijker af te luisteren is dan een analoge draadloze telefoon. De DECT-standaard gebruikt namelijk allerlei authenticatie- en encryptietechnieken voor het beveiligen van het belverkeer. Dat is niet alleen belangrijk voor je privacy, het feit dat je andere gesprekken door je eigen gesprek heen hoort, is natuurlijk ook gewoon behoorlijk irritant. Dat brengt ons meteen bij een ander voordeel: de uitstekende geluidskwaliteit. DECT-telefoon zijn bijvoorbeeld nauwelijks gevoelig voor ruis of storing van bijvoorbeeld je wifi-verbinding.

DECT-technologie is simpel en budgetvriendelijk. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om extra handsets aan het netwerk toe te voegen, zodat je op meerdere verdiepingen goed bereikbaar bent. DECT-telefoons zijn verkrijgbaar met verschillende features; zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een antwoordapparaat en nummerherkenning. De meeste modellen beschikken in ieder geval over een deelbaar telefoonboek, doorverbinden en conference call. Ook kun je kiezen voor een DECT telefoon met Bluetooth.

Een nadeel van een draadloze telefoon ten opzichte van een vaste telefoon met snoer is het feit dat je een draadloos exemplaar moet opladen. Nu we allemaal een mobiele telefoon hebben, vergeten veel mensen een telefoon na het bellen (regelmatig) mee terug te nemen naar het basisstation. En dat moet wel: want alhoewel de standby-stand vaak best lang is, moet je een DECT-telefoon toch regelmatig op het basisstation zetten.

Zijn DECT telefoons veilig?

Een draadloze telefoon maakt verbinding met een basisstation. Aangezien het om een draadloze verbinding gaat, wordt het signaal door de lucht verzonden. Omdat het basisstation niet weet waar de handset zich bevindt, wordt het signaal als het ware rond gezonden. Dat signaal is echter dusdanig sterk, dat het op een flinke afstand kan worden opgevangen. Dat betekende voorheen dat het signaal ook door anderen opgevangen kon worden. We beschreven hierboven al dat DECT-telefoons echter zeer veilig zijn in de zin dat ze lastig af te luisteren zijn, zeker in vergelijking met een draadloze analoge telefoon.

De beveiliging van gesprekken is echter niet het enige waar veel mensen aan denken als we spreken over de veiligheid van DECT-telefoons. Zo zijn er ook mensen die vrezen voor mogelijk negatieve gevolgen van de straling, of beter gezegd: van de zendcapaciteit. Om de zendcapaciteit te beperken, hebben veel telefoons een eco-modus. Deze modus werkt door de zendcapaciteit te beperken wanneer de handset zich dicht bij het basisstation bevindt. Een bijkomend voordeel is dat je telefoon hiermee een stuk minder energie verbruikt. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer de eco-modus is ingeschakeld, het zendvermogen van de toestellen beperkt wordt. En dat betekent dat het bereik van zelfs de beste DECT telefoon kleiner wordt.

DECT telefoon kopen

Een DECT telefoon kopen doe je natuurlijk pas nadat je voor jezelf op een rijtje hebt gezet welke functionaliteiten absoluut niet mogen ontbreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingebouwd antwoordapparaat, nummerherkenning, hands free-bellen of grotere toetsen. Daarnaast moet je, voordat je tot een aanschaf overgaat, bepalen hoeveel handsets je nodig hebt. Het aanschaffen van meerdere handsets is bijvoorbeeld de moeite waard op een groot kantoor. Er zijn verschillende merken die DECT-telefoon maken, zoals Gigaset, Philips en Panasonic. Zodoende is er altijd wel een mooie DECT telefoon aanbieding te vinden!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle telefoons op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!