Telefoon kopen | Tips en informatie

Wil je een vaste telefoon kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk simpel telefoons op Kieskeurig.nl!

Direct telefoons vergelijken Bekijk en vergelijk

Telefoon kopen

Het gemak van een vaste telefoon

Ook al hebben we bijna allemaal een mobiele telefoon, toch zijn er nog genoeg redenen om een huistelefoon te kopen. Sommigen vinden de kwaliteit van de telefoonverbinding bijvoorbeeld beter op een vaste lijn. Daarnaast beschikken veel mensen over een alles-in-één-abonnement, waarbij de kosten voor een vaste telefoon al zijn inbegrepen. Het is dan goedkoper om met je vaste telefoon te bellen in plaats van je belminuten van je mobiele abonnement te gebruiken. Oudere mensen vinden een mobiele telefoon of moderne vaste telefoon vaak te ingewikkeld. Zij kiezen dan voor een vaste seniorentelefoon waarop veel minder knopjes zitten.

Een vaste telefoon is verbonden met het reguliere telefoonnetwerk. Vroeger was een vaste telefoon een robuust apparaat met een draaischijf of druktoetsen en een hoorn die met een draad aan de basis van de telefoon verbonden was. Tegenwoordig is een vaste telefoon vaak voorzien van een basisstation en één of meerdere losse draadloze telefoons. Die losse telefoons worden ook wel handsets genoemd.

Direct telefoons vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van een vaste telefoon

Er bestaan heel veel soorten vaste telefoons en de verschillen worden met name bepaald door de features die de toestellen bevatten. Als je dus een huistelefoon wilt gaan kopen, is het belangrijk om goed te weten wat er allemaal mogelijk is. Zo zijn telefoons bijvoorbeeld in te delen op basis van het aantal handsets. Maar er zijn nog veel meer features belangrijk als je op zoek gaat naar een geschikte telefoon.


Techniek

Bij een vaste telefoon heb je de keuze uit een DECT-toestel of een analoog toestel. DECT betekent Digital Enhanced Cordless Telecommunication. Een analoog toestel maakt gebruik van een oudere techniek met lagere frequenties. Het voordeel van DECT is dat je telefoon beter beveiligd is tegen afluisteren en dat hij minder storingsgevoelig is.

Digitaal bellen

Daarnaast kan je ook nog kiezen om digitaal te bellen (bellen via het internet). Bellen via internet kan met programma’s als Skype en Messenger. Je hebt er geen aparte telefoon voor nodig maar wel een headset die via USB verbonden is met je computer. Dit wordt ook wel VoIP genoemd, Voice over IP. Met een extra kastje kun je je reguliere telefoon wel aansluiten op het internet, een zogeheten Integrated Access Device. Dit zet het DECT- of analoge signaal om naar IP-telefonie. Tegenwoordig komt een combinatie van deze twee technieken steeds vaker voor: een DECT-telefoon met een VoIP-aansluiting.

Overige eigenschappen

Welke features bevatten vaste telefoons nog meer? Sommige telefoons hebben een ingebouwd antwoordapparaat, zodat mensen een bericht kunnen inspreken als je niet thuis zou zijn. De meeste toestellen hebben ook een digitaal display, waarop bijvoorbeeld het nummer te zien is als je gebeld wordt. Je telefoon moet dan natuurlijk wel de mogelijkheid van nummerherkenning hebben. Vind je het makkelijk om handsfree te bellen, dan moet je huistelefoon wel over een speakerfunctie beschikken. Ook een intercomfunctie en een babyfoonoptie behoren tot de mogelijke extra’s op een telefoon. Bij een vaste telefoon met meerdere handsets is het handig als je ook de mogelijkheid hebt om binnenshuis telefoontjes aan elkaar door te verbinden.


Soorten

Verschillende soorten telefoons

Op telefoongebied zijn er allerlei verschillende modellen verkrijgbaar. Naast de standaard huistelefoon zijn er tegenwoordig ook seniorentelefoons te koop. Dit is meestal een uitgeklede versie van een telefoon, met minder opties dan normaal en die makkelijk te bedienen is. De knoppen op het toestel zijn groter en seniorentelefoons zijn daarnaast ook ideaal om te gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat. Bovendien beschikken ze meestal over een SOS-knop, zodat ouderen meteen om hulp kunnen vragen als er iets met ze aan de hand is.

Naast vaste telefoons kennen we al heel wat jaren ook de mobiele telefoon, inmiddels doorontwikkeld tot de smartphone. Met zo’n telefoon kun je overal waar je bent bellen, dankzij de aanwezigheid van allerlei mobiele zendmasten over de gehele wereld. Daarnaast kun je met een smartphone ook nog heel veel andere dingen doen, zoals spelletjes spelen, internetten of je mail lezen. Op een vaste telefoon zitten dat soort opties niet.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste telefoon

Je keuze voor een nieuwe vaste telefoon hangt natuurlijk grotendeels af van wat voor persoon je bent en wat je allemaal met je telefoon wil gaan doen. Voor een wat ouder persoon lijkt de seniorentelefoon misschien de juiste keuze, maar misschien ben je juist nog heel erg bij de tijd en wil je gewoon een moderne huistelefoon. Stel je vooraf daarom een aantal vragen om te bepalen welk soort telefoon het beste bij je past.

Als je zo min mogelijk storingen tijdens het bellen wilt, dan kies je voor DECT in plaats van analoog. Of voor een telefoon die de mogelijkheid biedt om digitaal te bellen. Vind je het prettig dat mensen iets kunnen inspreken, dan komt een telefoon met antwoordapparaat om de hoek kijken. Misschien vind je het belangrijk dat je kan zien welke persoon of welk telefoonnummer je gebeld heeft. Dan dient je telefoon over nummerherkenning en een display te beschikken. Wil je een telefoon in meerdere kamers van je huis, dan kies je verstandig voor een basisstation met meerdere handsets.

Direct telefoons vergelijken

Je ziet het: al dit soort opties bepalen wat voor soort telefoon het meest geschikt is voor jou. Sommige opties zijn standaard aanwezig bij de meeste telefoons. Andere features worden gezien als extra’s waardoor ze de prijs van je telefoon wat verder omhoog kunnen drijven. Wil je je telefoon zo goedkoop mogelijk houden, maak dan een selectie van de opties die je minimaal nodig denkt te hebben en schrap alle overbodige luxe.

Inmiddels heb je meer dan genoeg informatie gekregen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Mocht het zo zijn dat je toch nog twijfelt, maak dan gebruik van onze handige vergelijker. Zo zie je in één oogopslag welke telefoon het beste past bij de door jou opgegeven selectiecriteria.


Direct telefoons vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen bij telefoons


De vaste telefoon bestaat al heel wat jaren, maar door de opkomst van mobiele telefonie leek het even dat de vaste telefoon zou gaan verdwijnen. Toch is er nog steeds veel vraag naar vaste telefoons. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat vast en mobiel worden geïntegreerd. Tot nu toe werd daar alleen het reguliere (en wat onveilige en instabiele) internet voor gebruikt. In de toekomst zullen er beveiligde omgevingen komen waarin bandbreedtes gereserveerd worden om gesprekken te kunnen voeren. Je hebt dan nog maar één telefoon nodig waarmee je zowel vast als mobiel kunt bellen.


Beste telefoons
Populairste telefoons