Hoeveel handsets heb ik nodig?
Inhoudsopgave
Soms is het handig om op meerdere plekken in je huis goed bereikbaar te zijn, zeker als bijvoorbeeld een werkkamer of kantoor op de bovenverdieping hebt. Gelukkig zijn er huistelefoons met meerdere handsets te koop. In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn. In eerste instantie toch een telefoon met één handset gekocht? Geen zorgen, het is vaak mogelijk om je telefoon later uit te breiden met een extra handset-telefoon.
De ideale hoeveelheid handsets
Is het mogelijk om op tijd beneden te zijn als de telefoon overgaat? Heb je een kantoor aan huis of zit je vaak op zolder? Vind je het fijn als je kinderen een telefoon op hun kamer hebben? In deze gevallen biedt een telefoon met meerdere handsets uitkomst. Maar hoeveel heb je er dan precies nodig?
Een vaste lijn met 2 handsets, een huistelefoon met 3 handsets, een DECT telefoon met 4 handsets… De ideale hoeveelheid handsets is natuurlijk geheel afhankelijk van je situatie. Je doet er zodoende goed aan om voor de aanschaf te bepalen op welke plekken je een telefoon wilt. Het is namelijk niet altijd mogelijk om onbeperkt handsets toe te voegen. Let zodoende goed op voordat je een telefoon koopt!
De voor- en nadelen van meerdere handsets
Door voor een telefoon met meerdere handsets te kiezen, ben je op meerdere plekken in huis of kantoor altijd goed bereikbaar. Externe oproepen verbind je vervolgens gemakkelijk door. Ook is het vaak mogelijk om tussen de handsets gratis te bellen of om groepsgesprekken te houden.
Het hebben van meerdere huistelefoons is echter niet altijd zinvol. In veel gevallen is het natuurlijk helemaal niet nodig om thuis altijd bereikbaar te zijn. Zeker aangezien de meeste mensen ook nog gewoon een mobieltje hebben. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld ook voor een telefoon met antwoordapparaat kiezen.
Mogelijkheid om later uit te breiden
Helaas is niet elke handset-telefoon zomaar uit te breiden met extra handsets. In deze paragraaf leggen we je zodoende graag uit waar je precies op moet letten als je meerdere handsets wilt aansluiten op één basisstation.
Als je je telefoon wilt uitbreiden met extra handsets, moeten zowel je telefoon als je handset GAP compatible zijn. GAP staat daarbij voor General Access Profile. Dit betekent dat je basisstations en handsets, ongeacht het merk, op elkaar aan te sluiten zijn. Of jouw telefoon GAP compatible is, vind je onder meer terug in de handleiding. Daar vind je ook terug met hoeveel handsets je telefoon maximaal uit te breiden is. Het is namelijk niet mogelijk is om onbeperkt handsets toe te voegen.
Een extra handset installeren
Het installeren van je nieuwe handset doe je door je handset aan te melden op het basisstation. Over het algemeen druk je hiervoor (een aantal seconden lang) op de aanmeldtoets op het basisstation. Deze toets vind je meestal bovenop of achterop het basisstation. Op de handset navigeer je vervolgens met de pijltjes naar ‘aanmelden’. Voor de exacte instructies kun je het beste de handleiding raadplegen. De installatie kan namelijk per merk verschillen.
Je kunt een vaste telefoon aansluiten via een telefoonkabel of op het modem van je provider. De juiste manier is afhankelijk van de aanbieder van je abonnement. Moet je jouw telefoon op het modem aansluiten? Dat doe je door de netwerkkabel van de telefoon in het modem te pluggen. Het maakt daarbij niet uit of je meerdere handsets hebt. Meerdere telefoons aansluiten op je modem, oftewel het aansluiten van meerdere basisstations, is soms mogelijk door gebruik te maken van een splitter. Als je handsets GAP compatible zijn, kun je ze echter vaak beter aan één basisstation koppelen.
Vaste telefoon kopen
Een vaste telefoon kopen doe je natuurlijk pas nadat je voor jezelf helder hebt wat voor jouw situatie de beste vaste telefoon is. Daarbij let je bijvoorbeeld op functionaliteiten als een antwoordapparaat en nummerherkenning. Een andere functionaliteit waarop je kunt letten, is dus het aantal handsets dat je (later) kunt aansluiten.