Gamen op je tablet: zo doe je dat

Inhoudsopgave

  1. Kan ik Fortnite spelen op mijn tablet?
  2. Welke soorten spelletjes zijn er?
  3. Wat zijn goede websites voor tablet-spelletjes?
  4. Abonnement op tabletgames
  5. Welke tablet is goed voor gamen?

Tablets zijn tegenwoordig geavanceerd genoeg dat ze complexe spellen als Fortnite kunnen draaien, naast de simpelere spelletjes zoals hartenjagen of puzzelen. Gamen met een tablet heeft bovendien veel voordelen. Het is relatief goedkoop, kan bijna overal en er is zo’n enorm aanbod aan games dat er voor elk wat wils is. 

Kan ik Fortnite spelen op mijn tablet?

Tot voor kort was deze vraag nog eenvoudig te beantwoorden; je hoefde alleen maar naar de specificaties van je tablet te kijken. Vandaag de dag is de kwestie wat ingewikkelder vanwege een ruzie die ontstaan is tussen de makers van Fortnite (Epic Games) enerzijds en met Apple en Google anderzijds.

In ruil voor een plaatsje in de App Store en Play Store, staan app-ontwikkelaars een aanzienlijk deel van hun app-inkomsten af aan Apple en Google. Epic Games wilde dat niet meer, met als gevolg dat de Fortnite-app niet meer te vinden is in de downloadwinkels van iOS en Android.

Voor iPads geldt dat er nu geen officiële manier meer is om Fortnite te installeren. Op Android is die mogelijkheid er nog wel, door een QR-code te scannen op de website van de game. Dat is dus niet zo eenvoudig als voorheen, maar het kán wel.

Controleer wel even of jouw tablet aan de minimale systeemeisen voor Android Fortnite voldoet. Je hebt een 64-bit Android of ARM64 processor nodig, een Android-versie die hoger is dan 8.0, minimaal 4 GB ram en als grafische chip wordt een Adreno 530 (of hoger), Mali-G71 MP20, Mali-G72 MP12 (of hoger) aangeraden.

Welke soorten spelletjes zijn er?

Tablets zijn inmiddels volwaardige spelcomputers en elk genre is vertegenwoordigd: van auto spelletjes, voetbal spelletjes en race spelletjes, tot kaartspellen en schiet spelletjes… Maar ook diepe strategie, oorlog, puzzel, spelletjes die draaien om mode en kleding en speciale kinderspelletjes: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een game van of voor.

Deze games verdienen in veel gevallen geld met in-app aankopen: je moet bijvoorbeeld betalen om na enkele potjes toch door te mogen spelen, of om nieuwe kostuums of voorwerpen aan te schaffen voor in het spel. Vaak is het beter om meteen een paar euro uit te geven voor een volledige game, dan om gedurende lange tijd steeds kleine bedragen te betalen – want in dat laatste geval kun je al met al best nog duur uit zijn.

Veel gratis games verdienen geld door reclame te tonen tussen de levels door. Op zich is hier niets mis mee, behalve dat ze soms voor kinderen ongeschikte beelden bevatten, of volwassen producten zoals datingsites of goksites aanprijzen. Dit gebeurt ook in spellen die ogenschijnlijk voor kinderen ontworpen zijn, dus pas als opvoeder goed op.

Wat zijn goede websites voor tablet-spelletjes?

Sites als Speeleiland, Spele.nl en Spelletjesplein bieden een selectie games die ook in de webbrowser van je tablet functioneren. Lang niet alle games werken echter, ze moeten voor mobiele apparaten ontworpen zijn. Hoewel de spellen gratis zijn, moet je bijna altijd wel wat reclame kijken voor je kunt beginnen. Verwacht ook niet te veel van deze sites, we hebben het over simpele games die vaak net niet lekker werken op een tablet. Er zijn veel betere (gratis) spellen te downloaden in de Google Play Store of in de Apple App Store.

Abonnement op tabletgames

Je kunt tablets-spelletjes los aanschaffen, maar er is ook een alternatief. Namelijk voor een vast bedrag per maand toegang krijgen tot honderden games, waar voor iedereen wel wat tussen zit. Bij Apple heet deze dienst Apple Arcade en bij Google heet het Play Pass. Beide kosten maandelijks 4,99 euro.

Wil je het kosteloos proberen? Dat kan, want er is een gratis proefperiode. Apple Arcade is een riante maand gratis te proberen, Play Pass beperkt het tot twee weken. Maar ook dat is genoeg tijd om te kijken of het aanbod je aanspreekt en of de games wel lekker draaien op jouw tablet.

Welke tablet is goed voor gamen?

Sowieso is de Apple iPad zeer geschikt voor spellen. Door het gesloten karakter van de App Store hoef je (bijna) nooit te kijken of een spel wel op je apparaat werkt. Recente iPads draaien bijna alle games die je in de App Store vindt, ook de goedkoopste iPads.

Als je voor Android kiest, moet je wél letten op de processor, het ram geheugen en de grafische processor. Sterker/meer is hier altijd beter. Want hoewel je zelfs op een goedkope Android tablet nog best een flink aantal leuke games kunt vinden, is goedkoop voor gamen bijna altijd duurkoop. De beste en meest populaire spellen vragen het meeste van het apparaat. 

Als je je tablet vooral voor spelletjes koopt, is het raadzaam om te kijken naar de games die je er op wilt spelen vóór je er een aanschaft en goed te kijken naar de aangeraden specificaties (de minimale game-eisen) voor dat spel. Verwacht niet dat je voor minder dan 100 euro een gamebeest in huis haalt. Reken op minstens 200 euro voor een degelijke Android tablet waar je alles op kunt spelen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle tablets op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!