Tablet kopen: tips voor de beste koop

Inhoudsopgave

  1. Tablet kopen: wat is de beste tablet?
  2. Merken: iPad vs Samsung-tablet vs de rest
  3. Goedkope tablets: de beste budget-tablets
  4. Schermgrootte: hoe groot moet je tablet zijn?
  5. Specificaties: waar moet je op letten bij het kopen van een tablet?
  6. Kinder-tablet: goedkope tablets voor kinderen

Weinig apparaten zijn zo multifunctioneel als een tablet. Of je hem nu zelf ter ontspanning gebruikt om even te browsen of een filmpje te kijken, de (klein)kinderen er een uurtje rustig mee krijgt of er zelfs wat werk op doet: het apparaat komt altijd wel van pas. Maar welke tablet is de beste keuze voor je?

Tablet kopen: wat is de beste tablet?

Wanneer je aan een tablet denkt, denk je misschien als eerste aan de Apple iPad. iPads zijn er in verschillende groottes en prijsklassen en worden steevast als beste getest. Het ligt daardoor voor de hand om voor een tablet van Apple te kiezen. Deze tablets zijn echter wel vrij duur; als je een tablet met de beste prijs-kwaliteitverhouding wilt kopen, kun je wellicht beter kiezen voor een tablet van een ander merk, zoals Samsung.

Wanneer je aan tablets denkt, kom je al gauw uit bij iPads of Samsung-tablets.
Wanneer je aan tablets denkt, kom je al gauw uit bij iPads of Samsung-tablets.

Merken: iPad vs Samsung-tablet vs de rest

Apple en Samsung zijn echter niet de enige fabrikanten die tablets maken. Andere merken als Lenovo, Asus, Acer en Huawei maken ook tablets, die in diverse prijsklassen en formaten vallen. Het aanbod is zeer divers; het enige dat ze gemeen hebben, is het besturingssysteem dat ze draaien: Android, dat door Google wordt ontwikkeld. Dit in tegenstelling tot de iPad, dat Apple’s eigen iOS als besturingssysteem draait.

Goedkope tablets: de beste budget-tablets

Natuurlijk wil je de beste deal voor je tablet. Maar waar vind je de beste aanbieding? Natuurlijk kunt je een prijsvergelijker als Kieskeurig uitstekend gebruiken om de beste aanbieding te vinden voor specifieke tablets. Maar wie op zoek is naar een goedkope tablet, hoeft niet altijd prijzen van webshops te vergelijken. Een tablet kun je ook prima tweedehands aanschaffen, op bijvoorbeeld Marktplaats. Let er hierbij wel op dat de tablet niet beschadigd is en het model niet te oud. Dat doe je door de tablet even op te zoeken in Google.

Voor de beste prijs: vergelijk!

Schermgrootte: hoe groot moet je tablet zijn?

Maar waar moet je op letten voordat je een tablet kiest? Denk hierbij eerst heel praktisch aan het formaat. De schermgrootte is hierbij bepalend. De kleinste tablets, zoals een iPad Mini, hebben een schermdiagonaal van 7 inch (zo’n 18 centimeter). Dit schermformaat is een tikje verouderd, het formaat van zo’n scherm doet meer denken aan een grote smartphone. Doorgaans hebben de meeste tablets een schermgrootte van 10 inch (25 centimeter) of 12 inch (30 centimeter). Grote tablets zijn meestal wat zwaarder en daardoor minder comfortabel, maar ze hebben wel een prettig scherm voor bijvoorbeeld Netflix en YouTube. Tablets van 12 inch zijn een beetje de standaard, de gewone iPad heeft bijvoorbeeld zo’n schermformaat. Het is een ideale middenweg tussen grootte en draagbaarheid.

Het ideale formaat is een middenweg tussen comfort en een zo groot mogelijk scherm.

Specificaties: waar moet je op letten bij het kopen van een tablet?

Natuurlijk zijn het merk en de schermgrootte niet het enige waar je rekening mee moet houden als je een tablet wilt kopen. De kwaliteit van het scherm is wel zo prettig als je filmpjes en foto’s bekijkt. Ook de accu is natuurlijk altijd belangrijk, vooral als je ermee op pad gaat: je wilt immers zo lang mogelijk met een opgeladen batterij doen. De meeste tablets maken verbinding met internet via wifi, maar in sommige tablets kun je ook een simkaart plaatsen, zodat je via 4G het internet op kunt. Dat is bijvoorbeeld handig op vakantie, wanneer je geen smartphone hebt of wanneer je regelmatig op pad bent. Wil je ten slotte graag mooie foto’s maken, dan kun je beter kiezen voor een goede smartphone of camera. De camera van een tablet is handig om bijvoorbeeld te videobellen met Skype of barcodes te scannen ... Maar niet voor je vakantiefoto’s.

Kinder-tablet: goedkope tablets voor kinderen

Uiteraard is een tablet ook uitermate geschikt voor kinderen. Je kunt ze je eigen tablet laten gebruiken, of een tablet speciaal voor de (klein)kinderen kopen. Zo’n specifieke kinder-tablet kan best goedkoop zijn. In veel gevallen volstaat een mini-formaat en ook andere specificaties hoeven niet tiptop te zijn.

Voor kinderen hoef je niet de duurste tablet aan te schaffen.