Smartwatch met bloeddrukmeter: houd zicht op je bloeddruk

Dat een smartwatch je helpt beter te sporten en gezonder te leven, dankzij een stappenteller en hartslagmeter. Dat weten we inmiddels. We staan aan de vooravond van een nieuwe vooruitgang: een smartwatch met bloeddrukmeter.Hoe kan een smartwatch je bloeddruk meten?

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, dan loop je hoger risico op hart- en vaatziekten. Een lage bloeddruk biedt minder reden tot zorg. Hier liggen kansen voor smartwatches, aangezien deze apparaatjes ons middels sensoren goed kunnen helpen om gezonder en sportiever te leven. Continue, nauwkeurige hartslagmeting is al mogelijk. Sterker nog, er zijn smartwatches die de mogelijkheid bieden een hartfilmpje (ECG) te maken waar doctoren en cardiologen globaal wat mee kunnen. In het verlengde van deze hartslagmeting, zou natuurlijk bloeddruk meten met een smartwatch een logische vervolgstap zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld bij de huisarts je bloeddruk meet, is dat een momentopname. Externe factoren kunnen daardoor van invloed zijn op de meting. Ben je niet helemaal op je gemak? Was je reis naar de arts een gedoe? Voor goede meting ben je gebaat bij een doorlopende meting. Zoals een smartwatch dat dus ook al doet met je hartslag. Je gaat je daardoor afvragen waarom niet iedere smartwatch met hartslagmeting dit al heeft.

Smartwatches die bloeddruk meten zijn vooralsnog schaars

Hoe meet je smartwatch bloeddruk?

Het antwoord op die vraag is vooral geruststellend. Net als de mogelijkheid om hartfilmpjes te maken, kun je deze claim als smartwatchmaker niet zomaar maken. Dat soort claims moet je medisch kunnen onderleggen. Dat is ook de reden waarom er weinig smartwatches zijn die ECG-functionaliteit bieden. Op dit moment kun je daarvoor terecht bij de Apple Watch (vanaf de Series 4), de Fitbit Sense of Samsung Galaxy Watch3 en de Samsung Galaxy Watch Active2.

Maar smartwatches die bloeddruk meten zijn vooralsnog schaars. De Taiwanese fabrikant Asus experimenteert met wat smartwatches die deze functie aanbieden en Samsung biedt de mogelijkheid aan op de Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch Active2. Technisch gezien is het ook niet eenvoudig om bloeddrukmeting in te bouwen in een smartwatch. Zo’n meting gebeurt doorgaans door een band strak om de arm te doen. Dat is natuurlijk niet mogelijk met een smartwatch. Maar een smartwatch zit natuurlijk ook om je pols, en als je de sensoren en algoritmes nauwkeurig genoeg afstelt, dan is er wel degelijk wat meetbaar. Maar even makkelijk als een hartslagmeting is dit zeker niet.

Toekomst van smartwatches

Er zijn nu dus weinig smartwatches die bloeddruk kunnen meten. Maar naar verwachting zal dit niet lang meer duren. Wanneer fabrikanten hun sensoren en algoritmes nauwkeurig genoeg weten af te stellen, zullen er meerdere smartwatches verschijnen. Apple timmert hard aan de weg om veel gezondheidsmeting in de Apple Watch te krijgen, en ook Fitbit zet naast activiteitsmeting ook meer in op gezondheidsmeting. Het ligt dus voor de hand dat de volgende smartwatch met bloeddrukmeter uit de koker van één van deze fabrikanten rolt.

Mocht je last hebben van een te hoge bloeddruk of graag een spreekwoordelijke vinger aan de pols houdt, dan kan een smartwatch met bloeddrukmeter een slimme uitkomst zijn. Vooral omdat de smartwatch doorlopend meet, zijn de meetresultaten een stuk nauwkeuriger. Bovendien levert dat data op waar een arts of een andere medisch specialist wat mee kan.

Bekijk alle smartwatches