Het beste scheerapparaat voor een gevoelige huid

Inhoudsopgave

  1. Symptomen van een gevoelige huid bij het scheren
  2. De beste scheerapparaten voor een gevoelige huid

Welk scheerapparaat je het beste kunt kiezen, hangt onder meer af van je huidtype. Iemand met een zachte gevoelige huid heeft tijdens het scheren een hoger risico op irritaties, jeuk, uitslag, rode vlekken en zelfs kleine wondjes. Zeker wanneer je ’s ochtends vroeg de deur uit moet, komen huidirritaties altijd ongelegen. Een verzorgingsproduct waarmee je nat kunt scheren ervaren de meeste mannen als een pijnvrij scheerapparaat. Gevoelige huid heeft dan namelijk minder te lijden, aangezien warm water en scheergel de baardhaartjes zachter maken. Wil je een nieuw scheerapparaat kopen, dan heb je keuze tussen een exemplaar met een roterende scheerkop of een vibrerend scheerblad. Wat is de beste keuze voor een gevoelige huid?

Symptomen van een gevoelige huid bij het scheren

Voor mannen met een gevoelige huid is scheren een nauwlettend klusje. Wanneer zij niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, resulteert het namelijk in een pijnlijke huid. Vaak heeft men last van rode vlekken, jeuk, rare bultjes of een branderig gevoel. Gelukkig trekken dergelijke huidirritaties na de scheerbeurt vrij snel weer weg. Dat geldt helaas niet voor kleine scheerwondjes. Die blijven over het algemeen een tijdje bloeden, waardoor je veroordeeld bent tot het plakken van een pleister. Dat is natuurlijk geen gezicht!

Heb je meestal veel pijn na scheren, gebruik dan in ieder geval geen scheermesjes. Die beschadigen een gevoelige huid sneller, bijvoorbeeld zodra je het mesje iets te hard op je gezicht drukt. Een goed scheerapparaat voor gevoelige huid is een betere keuze, aangezien je jezelf hiermee tenminste niet kunt snijden. Een veelgehoorde klacht is jeuk of pijn bij het scheren van de baard. Lange haren die in het scheerapparaat terechtkomen, veroorzaken veelal een trekkend gevoel. Een scheerapparaat met tondeuse is voor het weghalen van een baard geen overbodige luxe. Hiermee maak je de haartjes eerst korter, waarna je ze pijnloos kunt wegscheren. 

De beste scheerapparaten voor een gevoelige huid

Het beste scheerapparaat voor gevoelige huid is voor iedere man persoonlijk. Toch is er wel een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden. Kies in ieder geval een product waarmee je nat kunt scheren, want dat levert minder irritaties op. Helemaal prettig is wanneer je het scheerapparaat onder de douche kunt gebruiken, zodat je overtollig scheerschuim of scheergel eenvoudig wegspoelt. Het lauwe water maakt de gezichtsbeharing ook nog eens zachter.

Ga je verschillende scheerapparaten vergelijken, dan kom je grofweg twee scheersystemen tegen. Een roterend scheerapparaat bevat meestal drie koppen met draaiende mesjes, terwijl bij een vibrerend exemplaar het messenblok onder een folielaag vliegensvlug heen en weer beweegt. Beide scheersystemen zijn prima geschikt voor een gevoelige huid, mits je met het betreffende verzorgingsproduct nat kunt scheren. Verder hangt een pijnvrij resultaat ook sterk af van de kwaliteit van het scheerapparaat. Mannen met een extreem gevoelige huid ervaren een vibrerend exemplaar opvallend vaak als scheerapparaat beste koop. Bij aluminium scheerkoppen van een roterend scheerapparaat ontstaan er namelijk iets sneller irritaties. De folielaag van een scheerapparaat met scheerblad voelt iets zachter aan voor de huid. Sommige huidvriendelijke verzorgingsproducten bevatten een geïntegreerde koelfunctie, waardoor er over het algemeen minder irritaties ontstaan.

Hoe huidvriendelijk een scheerapparaat ook is, een pijnvrij resultaat hangt ook af van je scheertechniek en het onderhoud. Zo is het belangrijk dat je tijdens een elektrische scheerbeurt niet te veel druk zet en met de haarrichting mee scheert. Kortom, besteed het werk zoveel mogelijk uit aan het scheerapparaat en maak rustige bewegingen met de pols. De betere modellen bevatten meerdere standen. Gebruik niet meteen de snelste stand, want bij een gevoelige huid resulteert dat wellicht in een vervelend trekkerig gevoel. Begin daarom met de lichtste stand.

Om de kans op huidirritaties te verkleinen, gebruik je het scheerapparaat iedere ochtend het liefst kortstondig. Voor een glad en pijnvrij scheerresultaat onderhoud je bovendien de apparatuur grondig. Bij de meeste producten is afspoelen met warm water voldoende. Sommige fabrikanten leveren zelfs een apart reinigingsstation mee. Een bot messenblok is zeer ongunstig voor de gevoelige huid, aangezien je hiermee noodzakelijkerwijs meermaals over de huid beweegt. Vervang een versleten scheerkop of scheerblad dan ook tijdig. De handleiding vermeldt doorgaans hoe lang het messenblok ongeveer meegaat. Vaak is dat een één, anderhalf of twee jaar. Luxe scheerapparaten hebben een indicator die aangeeft wanneer de mesjes aan vervanging toe zijn. Overigens kun je versleten scheerkoppen ook (laten) slijpen. Wel zo milieuvriendelijk!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle scheerapparaten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!