Inhoudsopgave

  1. De verschillende magnetron-wattages: wanneer gebruik je welke?
  2. Ontdooistand magnetron
  3. Eten
  4. Hoeveel tijd bespaar je met een snelle magnetron?
  5. Niet het juiste wattage? Magnetron-watt omrekenen

Wil je een magnetron kopen, dan is de eerste keuze die je moet maken de hoeveel watt. Het magnetron-vermogen bepaalt vooral hoe snel je iets kunt opwarmen. Maar soms wil je een gerecht niet te snel garen, of wordt er in een recept een magnetron-stand gebruikt die niet op jouw magnetron zit. Kun je de magnetron dan niet gebruiken? Gelukkig valt dat wel mee: we leggen je hier ook uit hoe je verschillende vermogens makkelijk kunt omrekenen!

De verschillende magnetron-wattages: wanneer gebruik je welke?

Hoe hoger het wattage dat je gebruikt, hoe sneller iets in de magnetron wordt opgewarmd. De hoogste stand kun je dus het beste gebruiken als je snel een soepje of ovenschotel warm wilt maken. De hoge intensiteit zorgt er ook voor dat de inhoud snel op kookpunt komt. Als de inhoud niet homogeen is (dus niet een ongeveer gelijke samenstelling heeft), kán het zijn dat sommige delen van de maaltijd sneller warm worden dan andere. Vloeistoffen worden het eerst heet, omdat de velden in magnetrons in feite alleen water in beweging brengen. De saus in een lasagne wordt dus eerder warm dan de pastavellen er omheen. Op de hoogste stand kan het dan dus gebeuren dat de saus ‘droogkookt’ terwijl het deeg niet echt op temperatuur is. Gebruik dan een wat lagere stand en een langere kooktijd: zo verwarm je de hele maaltijd door en door.

Ontdooistand magnetron

Voor ontdooien gebruik je de ontdooistand of het laagst beschikbare wattage. Als je een te hoge stand gebruikt, loop je het risico dat de voeding die je wilt ontdooien voor een deel al gaar wordt. Vooral als het om vlees of vis gaat is dat zonde, omdat voorgaren in de magnetron de smaak kan verminderen. Ook is de kans groot dat op een te hoge stand de buitenkant van het vlees begint te garen terwijl de binnenkant bevroren blijft. Daarom kies je voor een zo laag mogelijke stand. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de magnetron: daar staat in hoe lang het duurt voor een bepaalde hoeveelheid van een bepaald voedingsmiddel ontdooid is.

Goed om te onthouden: zeker bij vlees en vis is het belangrijk om het na ontdooien meteen verder te bereiden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen en je er zelfs voedselvergiftiging van kunt oplopen.

Eten

De meeste mensen willen natuurlijk vooral eten opwarmen. “Magnetron, hoeveel watt?” zou je willen vragen. Helaas: magnetrons met stembediening zijn er nog niet (hoewel dat waarschijnlijk een kwestie van tijd is). Tot het zover is, moet je dus vooral afgaan op recepten en op verpakkingen (bijvoorbeeld van kant-en-klaar maaltijden). Als je je eigen eten op wilt warmen, is het een kwestie van experimenteren: de opwarmtijd is namelijk afhankelijk van wát je precies opwarmt. Soep gaat sneller dan stamppot. Bij ‘vast voedsel’ is het slim om te beginnen met vijf minuten op de hoogste stand; roer het daarna even om en kijk hoe warm alles is.

Hoeveel tijd bespaar je met een snelle magnetron?

Hoe sneller de magnetron, hoe sneller je kunt opwarmen. Levert je magnetron 500 watt, dan kun je dezelfde hoeveelheid voedsel met een 1000 watt model twee keer zo snel verwarmen. Maar als het gaat om ontdooien, dan is de hoeveel watt die een magnetron maximaal kan leveren minder relevant. Je gebruikt dan immers altijd de laagste stand of de ontdooistand. En dat gaat niet sneller met een sterker apparaat. 

Niet het juiste wattage? Magnetron-watt omrekenen

Magnetrons hebben meestal verschillende voorgeprogrammeerde standen: je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen 700 watt en 900 watt, maar niet voor 800 watt. Gelukkig kun je het wattage en de tijdsduur die in een recept of op de verpakking van een maaltijd worden aangegeven heel makkelijk omrekenen naar wat jouw apparaat aankan. Stel dat je iets moet opwarmen gedurende 5 minuten op 500 watt. Maar jouw magnetron kan alleen 600 watt of 400 watt selecteren. Met een simpel rekensommetje bepaal je de juiste tijd: deel het wattage dat de verpakking aanraadt door het wattage op je magnetron en vermenigvuldig dit met de aanbevolen bereidingstijd.

In ons voorbeeld: 500 watt (op de verpakking) gedeeld door 600 watt (magnetron vermogen) keer 5 minuten (op de verpakking). Dus 500 gedeeld door 600 keer 5 minuten is 4,16 minuten (250 seconden) bereiden opstand 600 watt. Je hoeft het product dus korter te verwarmen dan op de verpakking staat.

Een lagere stand levert juist een langere bereidingstijd op. Hetzelfde product op 400 watt verwarmen? Dat moet 6,25 minuten (375 seconden) in de magnetron: 500/400x5minuten.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle magnetrons op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!