Magnetron kopen: waar moet je op letten?

Wil je een magnetron kopen en wil je weten waar je op moet letten? Hier vind je de informatie en tips die je nodig hebt. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct magnetrons vergelijken? Bekijk en vergelijk
Eenvoudig voedsel bereiden of ontdooien

Eenvoudig voedsel bereiden of ontdooien

De magnetron is niet meer weg te denken uit een hedendaagse keuken. Je kunt er heel gemakkelijk diepgevroren voedsel mee ontdooien, waarna je het eten in de oven of op het fornuis verder kunt bereiden. Daarnaast zijn er diverse (kleine) gerechten die je met alleen een magnetron kunt klaarmaken. En natuurlijk ken je de kant-en-klaarmaaltijden wel die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron. Kortom: het is gewoon een heel handig apparaat!

Het principe van de magnetron is dat hij door middel van microgolven de moleculen in het voedsel sneller laat bewegen, waardoor het eten en/of drinken opwarmt.

Maar wat zijn nu de dingen waar je op moet letten als je een magnetron kopen wilt? Welke opties zijn er allemaal? En wat is een combimagnetron eigenlijk? Dat zijn de vragen die we voor je willen beantwoorden op deze pagina, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Direct magnetrons vergelijken

Eigenschappen

Deze elementen zijn belangrijk bij het kiezen van een magnetron

Inhoud

Allereerst is van belang wat de inhoud van de magnetron is. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoeveel voedsel er tegelijk in het apparaat kan en hoeveel ruimte de magnetron inneemt. De meeste magnetrons hebben een inhoud tussen de 20 en 36 liter.

Vermogen

Verder speelt het vermogen een belangrijke rol. Hoe meer watt de magnetron heeft, des te eerder is je kopje warme chocolademelk klaar of je bevroren voedsel ontdooid. Niet op elke magnetron staat aangegeven hoeveel watt vermogen hij levert. Soms staan er alleen verschillende standen vermeld. In de handleiding staat dan meestal wel hoeveel watt het is. Het maximale vermogen van de meeste apparaten is tussen de 700 en 900 watt.

Aanvullende functies

Je kunt voor aanschaf checken of het draaiplateau uitschakelbaar is, zodat je het voedsel ook stilstaand kunt bereiden. Per type verschilt het welke functies erop zitten. Verwarmen en ontdooien is standaard, maar sommige modellen hebben ook een uitgestelde startmogelijkheid of speciale knoppen per voedselsoort.

Bediening en beveiliging

De bediening van de magnetron kan op diverse manieren ontworpen zijn: draaiknoppen, druktoetsen, touch-control, etc. Voor de veiligheid kun je kijken of er kinderbeveiliging op de magnetron van jouw keuze zit. En tot slot heb je nog keuze uit magnetrons waarbij de deur naar links, rechts of naar onder opengaat.

Soorten

Soorten magnetrons

We kunnen de magnetrons onderverdelen in vier soorten. We zetten de typen voor je op een rij.

Solomagnetron

De meeste mensen denken aan dit type wanneer zij een magnetron willen kopen. Een solomagnetron verspreidt de warmte gelijkmatig door je voedsel of drankje door middel van microgolven. Dit type heeft geen aanvullende oven- en/of grillfuncties.

Combimagnetron

Wat is een combimagnetron? De naam zegt het al: een combinatie van een magnetron en een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven. Dat levert een resultaat op dat smakelijker en krokanter is dan uit een solomagnetron. Sterker nog: met een goede combimagnetron heb je niet eens een aparte oven nodig.

Magnetron met grill

Dit type combimagnetron verrijkt de reguliere eigenschappen van een magnetron met de voordelen van een grillfunctie. Hou je van een knapperig korstje op je gerechten, dan is dit het ideale magnetrontype voor jou.

Inbouwmagnetron

Het staat natuurlijk supermooi als je de combimagnetron laat inbouwen in je keuken. Dat kan niet zomaar met vrijstaande magnetrons, want die kunnen dan hun warme lucht niet kwijt. Speciale inbouwmagnetrons kunnen perfect worden weggewerkt in het interieur van de keuken, inclusief genoeg ruimte voor ventilatie. Hou er wel rekening mee dat deze magnetrons duurder zijn in aanschaf dan vrijstaande varianten.

Oven of magnetron

De keuze tussen een magnetron of een oven is grotendeels persoonlijk. Hou je van lekker gegratineerde gerechten en heb je het ervoor over om langer te wachten op je eten? Dan is een oven de beste keuze voor je. Wil je vooral snel je eten klaar hebben en is zo’n krokant laagje minder belangrijk? Dan heb je voldoende aan een solomagnetron. Of je koopt een combimagnetron en kiest voor het beste van beide werelden!

Keuzehulp

Bepalen welke magnetron je gaat kopen

Als je eenmaal hebt besloten dat je voor een magnetron gaat weet je vast ook al hoe je deze wilt gebruiken. Dat helpt je weer bij het bepalen welke features belangrijk zijn bij het maken van je keuze. Van heel simpele modellen tot zeer uitgebreide varianten: er is zeer veel keuze voor elk budget.

Gaat je om vermogen en snelheid, zorg dan dat je een model met een hoog wattage aanschaft. Wil je vooral geleidelijk voedsel ontdooien, dan voldoet een lager wattage ook prima.

Hoeveel ruimte heb je eigenlijk voor de nieuwe magnetron? De grootte ervan hangt natuurlijk nauw samen met de inhoud. Mocht je een beperkte hoeveelheid ruimte hebben, let hier dan op bij het uitkiezen van jouw model. Denk daarbij ook aan de ruimte die je rondom de magnetron nodig hebt om de warme lucht goed af te kunnen voeren.

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de juiste magnetron kopen.

Klaar om je keuze te maken?
Bekijk dan ons brede aanbod magnetrons!
Bekijk en vergelijk
Technologieën

Nieuwe ontwikkelingen op magnetrongebied

Via een app je magnetron bedienen, dat kan met de nieuwste modellen van een aantal bekende magnetronfabrikanten. Dankzij de internetverbinding van het apparaat kun je via je smartphone of tablet de bediening regelen. Bijvoorbeeld om iets op afstand voor te verwarmen als je weet wanneer je ongeveer thuis bent. Handig!

Een ander voorbeeld van een slimme magnetron is de versie die telt hoeveel calorieën er in je maaltijd zitten. Via de microgolven die door je eten gaan, berekent het apparaat hoeveel suikers, vezels, eiwitten, vet en water erin zitten.

Tot slot is er een magnetron in ontwikkeling waarin een infraroodcamera is geïntegreerd. Daarmee kun je precies zien of je maaltijd of drankje al goed is opgewarmd van binnen. Een combinatie met een app maakt het zelfs mogelijk om dit op afstand te zien, zonder voor de magnetron te hoeven staan.

Beste magnetrons
Populairste magnetrons