Magnetron kopen

Magnetron kopen: tips voor de beste microgolfoven

Inhoudsopgave

  1. Wat is een magnetron?
  2. Magnetron, combimagnetron: welke soorten zijn er?
  3. Belangrijke eigenschappen van een magnetron
  4. De nieuwste functies van magnetrons
  5. Welke merken maken de beste magnetrons?

De combimagnetron is niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Je kunt er heel gemakkelijk voedsel in ontdooien, opwarmen of bereiden. In de supermarkt zijn de meeste kant-en-klaarmaaltijden zelfs speciaal bereid om in een magnetron op te warmen. Heb je al een oven en ben je op zoek naar een mooie magnetron aanbieding? Op Kieskeurig.nl kun je alle magnetrons van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken, of je nu een goedkope magnetron of een wat duurdere zoekt.

Wil je ruimte besparen en een oven en magnetron ineen aanschaffen? Kijk dan eens of er een mooie combimagnetron aanbieding voor jou tussen zit. Hieronder lees je waar je zoal op moet letten bij het kopen van een magnetron en geven we tips voor het kiezen van de beste magnetron en de beste combimagnetron met de nieuwste technische snufjes.

Wat is een magnetron?

Een magnetron, microgolf, microwave of microgolfoven is een oven die voedsel verwarmt door middel van microgolfstraling (elektromagnetische golven). Dat voedsel met behulp van deze straling opgewarmd kan worden, werd in de jaren veertig bij toeval ontdekt tijdens het ontwikkelen van microgolfradars die tijdens de oorlog werden gebruikt. De uitvinder, Percy Spencer, ontdekte dat een chocoladereep in zijn zak onder invloed van de straling was gesmolten. Het bedrijf waarvoor hij werkte vroeg daarop patent aan op de magnetron.

Over de straling is veel te doen geweest: is deze nu schadelijk voor de gezondheid of niet? De meningen daarover verschillen, maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat de straling van microgolven schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien komt de straling niet boven de 2,4 GHz, net als de meeste wifiverbindingen en babyfoons.

Magnetrons zijn zó gebouwd dat de straling tijdens gebruik binnen de magnetron blijft. Wel is het belangrijk om de magnetron volgens de handleiding te gebruiken en geen metaal of aluminium in de magnetron te plaatsen. Metaal of aluminium kan de straling weerkaatsen en zo de magnetron beschadigen. Plastic kan ook niet altijd in de magnetron. Op plastic dat geschikt is voor de magnetron (bijvoorbeeld borden of kommen) staat dit altijd expliciet aangegeven. 

Magnetron kopen

Ook kan het zijn dat bij voedsel dat al bereid is en dat je opwarmt in de magnetron niet alle bacteriën gedood worden – door de korte, snelle opwarming. Bij het opwarmen van oude kliekjes uit de koelkast moet je dus soms een beetje voorzichtig zijn. Het maakt niet uit of je een duurdere of goedkope combimagnetron of microgolfoven kopen wilt: ze voldoen allemaal aan de hoogste veiligheidseisen die gelden voor producten die werken met straling.

Magnetron, combimagnetron: welke soorten zijn er?

Er bestaan veel soorten magnetrons. De meeste mensen die al een oven hebben, kiezen voor een gewone magnetron of solo magnetron. Wil je ruimte besparen en liever ook een ovenfunctie? Dan kies je voor je een combi magnetron of combi oven. Een combi-ovenmagnetron of combi microgolfoven heeft soms ook een grillfunctie. Kies je daarvoor, dan heb je een magnetron combi met alle functies ineen. Een solo magnetron – de naam zegt het eigenlijk al – heeft maar één functie (magnetron) en dus geen oven- of grillfunctie.

Een magnetron-combi heeft altijd een ovenfunctie, een grillfunctie of allebei. Een oven met magnetronfunctie is een goede keus als je niet alleen je voedsel wilt opwarmen, maar daar ook liefst nog een knapperig laagje op wilt. Denk bijvoorbeeld aan pizza’s of een lekkere cake. Sterker nog: er zijn zelfs magnetrons met speciale pizza- of taartbakfuncties. Dan heb je daar helemáál geen omkijken meer naar. Wil je een combimagnetron kopen? Er is voor elk wat wils: van simpele, goedkope magnetrons tot inbouwmagnetrons met de nieuwste snufjes. Hieronder lees je meer over de belangrijkste eigenschappen van een magnetron en magnetrons met de nieuwste technische functies.

Belangrijke eigenschappen van een magnetron

Magnetron kopen

De meeste magnetrons hebben een draaischijf die ervoor zorgt dat het voedsel gelijkmatig verwarmd wordt. In een magnetronoven kun je die draaischijf vaak stilzetten. Voor een gerecht in een grotere schaal (te groot om rond te kunnen draaien) kan dit handig zijn. Let hier dus goed op als je een oven-magnetron aanschaft. Verder heb je de keuze om de combimagnetron vrijstaand in je keuken te plaatsen, of een inbouwmagnetron te kopen. 

Inbouwmagnetrons zijn doorgaans iets duurder dan vrijstaande varianten. Kijk bij het kopen van een magnetron ook goed naar welke kant het deurtje opengaat, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Ook belangrijk: blijft er, als je de magnetron op zijn plek hebt gezet, genoeg ruimte over voor ventilatie?

Als je een magnetron wilt kopen, moet je eerst goed weten hoe en waarvoor je hem precies wilt gebruiken. Heb je een groot huishouden, dan is een combimagnetron van 40 liter misschien een betere keuze dan een minimagnetron. Kijk ook wat je verder belangrijk vindt. Wil je dat jouw gerechten snel op temperatuur komen? Kies dan een magnetron met een hoog wattage, van meer dan 1000 Watt. Gebruik je de magnetron vooral om langzaam en gelijkmatig eten te ontdooien, dan volstaat een lager wattage prima. Heb je kleine kinderen? Zorg dan voor een magnetron met een kinderbeveiliging of kinderslot. 

Als je een combimagnetron aanschaft, kun je kiezen tussen een oven met boven- en onderwarmte of een met heteluchtfunctie. Wil je een krokant korstje op jouw lasagne? Kies dan voor een oven met heteluchtstand. Of je nu wilt dat de magnetron goedkoop is of je op zoek bent naar een kleine magnetron: op Kieskeurig.nl vind je een overzicht van de beste magnetrons in jouw prijsklasse

De nieuwste functies van magnetrons

Naast de standaardfuncties van een combi magnetron bevatten sommige nieuwere modellen nóg geavanceerdere functies. De nieuwste Whirlpool combimagnetron heeft bijvoorbeeld ook een stoomfunctie: een uitkomst als je wilt dat je groenten of visgerechten hun maximale smaak behouden. Mooi meegenomen: stomen is ook nog eens een van de gezondste manieren van koken! Ook bevat de nieuwste Whirlpool magnetron een 3D-functie, die ervoor zorgt dat jouw gerechten overal even warm worden. Verder bestaan er magnetrons die je via een app kunt bedienen. Dankzij de internetverbinding van het apparaat kun je via je smartphone of tablet de bediening regelen. Zo kun je op afstand alvast je oven voorverwarmen als je weet wanneer je ongeveer thuis bent. Handig!

Een ander voorbeeld van een slimme magnetron is de versie die telt hoeveel calorieën er in je maaltijd zitten. Via de microgolven die door je eten gaan, berekent het apparaat hoeveel suikers, vezels, eiwitten, vet en water erin zitten. Tot slot bevatten sommige magnetrons een infraroodcamera. Daarmee kun je precies zien of je maaltijd of drankje al goed is opgewarmd vanbinnen. Hoe dan ook garanderen de nieuwste modellen een optimale smaak van jouw gerechten. En eten opwarmen in een magnetron zou zelfs gezonder zijn dan gewoon in een pan: omdat de magnetron minder tijd nodig heeft om het eten te verwarmen, blijven de voedingsstoffen juist beter behouden.

Magnetron kopen

Welke merken maken de beste magnetrons?

Als je hebt bepaald of je een gewone magnetron of een combimagnetron met de nieuwste technische snufjes wilt aanschaffen, dan is de volgende stap natuurlijk om te kijken voor welk merk je kiest. Wordt het een Samsung combimagnetron, eentje van Siemens of Bosch of wil je toch een LG of Sharp magnetron? Al deze grote, bekende merken staan erom bekend goede magnetrons te leveren, met uiteenlopende functies en in verschillende prijsklassen. De Samsung en Siemens combi-magnetrons worden het best verkocht en zien er vaak ook nog eens mooi en stijlvol uit, net als die van Bosch of Sharp.

Een magnetron van een merk als Samsung magnetron, Sharp, Bosch of Siemens is echter niet per se de goedkoopste magnetron. Zeker niet als je kiest voor een exemplaar met veel extra functies. Wil je er een van topkwaliteit en maakt de prijs je niet zoveel uit? Dan kun je ook nog uitwijken naar een Pelgrim combimagnetron, een merk van Nederlandse bodem dat magnetrons maakt van topkwaliteit. Zoek je een magnetron van hoge kwaliteit, maar heb je minder te besteden? Kijk dan eens uit naar een Etna of Severin magnetron. Deze merken staan erom bekend goede, kwalitatieve producten te leveren, maar zijn wel goedkoper dan de bekende merken.

Of je nu op zoek bent naar een goedkope magnetron of juist een wat duurdere variant: op Kieskeurig.nl kun je ze allemaal op je gemak bekijken. Zo vindt je makkelijk een magnetron, combimagnetron of inbouwmagnetron die bij jou past.