Wat is de ideale sport-koptelefoon en waar moet je op letten?
Inhoudsopgave
Veel sporters hebben graag een muziekje op als zij de sportschool induiken of een rondje gaan hardlopen. Zij komen dan al snel uit bij in ear oortjes of een sport-koptelefoon, maar zijn dit de enige opties? En waar moet je op letten als je een draadloze sport-koptelefoon wilt kopen? Niet alleen het gebruikersgemak is belangrijk, want er spelen meer factoren.
Waarvoor gebruik je een sport-koptelefoon?
Tegenwoordig lenen veel sport-oordopjes zich voor vrijwel alle sporten, van wielrennen tot fitness, hardlopen, joggen en yoga. Er zijn zelfs koptelefoons waarmee je kunt zwemmen!
Het loont om op zoek te gaan naar oordopjes die specifiek zijn gemaakt voor het sporten, vanwege tal van redenen. De koptelefoons zijn doorgaans ontworpen om het nodige zweet te verwerken, maar ook om goed in je oren te passen zodat ze er niet uit vallen tijdens je work-out.
Wat zijn de beste soorten sport-koptelefoons?
Er komen steeds meer sport-koptelefoons op de markt en de ontwikkelingen staan dan ook niet stil. De laatste draadloze sport-oordopjes bieden een superieure connectiviteit, zitten comfortabel en bevatten de nieuwste technologieën, waardoor je een prachtige geluidskwaliteit krijgt. Dit is in het verleden wel anders geweest, toen een draadloze koptelefoon het vaak moest afleggen tegen de bedrade tegenhanger.
Een van de voordelen van deze ontwikkelingen is dus dat je gemakkelijk voor een draadloze sportkoptelefoon kunt gaan, zonder dat je al te veel aan kwaliteit hoeft in te leveren. Je koopt dan het beste een bluetooth sport-koptelefoon.
Voor het sporten is het aan te raden om voor een draadloze oplossing te gaan, omdat je dan volledig vrij kunt bewegen. Er bestaan ook semi-draadloze oortjes, die door middel van een soort nekbeugel aan elkaar vastzitten, maar die je niet via een snoertje hoeft te koppelen aan bijvoorbeeld je smartphone of iPod. Het voordeel van semi-draadloze oordopjes is dat er wat meer ruimte is voor een grotere accu, waardoor je in theorie langer met je oortjes kunt doen voordat je ze moet opladen. Bovendien zijn er in het bandje vaak wat fysieke knoppen te vinden, waardoor je je smartphone niet iedere keer uit je broekzak hoeft te halen om naar een ander nummer te gaan of om het volume harder of juist zachter te zetten.
Mogelijk wil je tijdens het sporten af en toe ook je koptelefoontjes even uit je oren halen, zonder bang te hoeven zijn dat je ze daarna kwijtraakt. Ook dan zijn semi-draadloze oortjes handig, omdat je ze gewoon om je nek kunt laten hangen. De nekband wil soms nog wel eens in de weg zitten.
Door de accu zijn draadloze sport-oortjes ook iets zwaarder dan de tegenhangers met snoer, al zijn de verschillen doorgaans minimaal. Verder zijn modellen met kabel meestal iets goedkoper.
Voor een sporter is een over-ear-koptelefoon mogelijk minder handig, want deze is zwaarder, kan sneller van je hoofd vallen en zit bovendien warm om je oren. Toch bestaan er wel over-ear-koptelefoons voor het sporten, die goed bestand zijn tegen vocht en bovendien geen snoer hebben, dus het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Sommige mensen vinden een over-ear koptelefoon prettiger zitten dan een in-ear oplossing.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de pasvorm bij in ear oordopjes onderling weliswaar verschilt, maar dat er evengoed vaak losse dopjes meegeleverd worden zodat ze altijd goed in je oren blijven zitten. Bovendien kun je kiezen voor oordopjes met haakjes die je om je oren kunt buigen of rubberen uitsteeksels die je in je oorschelp draait. Hierdoor loop je niet het risico dat de oordopjes uit je oren vallen, maar niet iedere sporter vindt een haakje om zijn oren prettig zitten. Zeker niet als je bijvoorbeeld nog een helm op hebt of een bril draagt. Probeer dus rustig wat oordopjes uit om erachter te komen waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Door de pasvorm van in-ear oordopjes hoor je omgevingsgeluid standaard al minder goed en dat is fijn als je in de sportschool bent en geen behoefte hebt aan de pompende dancenummers die daar vaak worden gedraaid. Sommige oordopjes hebben zelfs een noise cancelling-techniek ingebouwd, waardoor omgevingsgeluid actief wordt weg gefilterd. Ideaal voor in de sportschool, maar een stuk minder veilig als je bijvoorbeeld buiten wilt joggen of wielrennen. Je hoort het verkeer om je heen dan immers niet meer.
Er zijn overigens genoeg reden om juist voor oordopjes mét snoer te gaan. Een nadeel van een draadloze oplossing is namelijk dat je te maken hebt met de batterijduur. Hoewel oordopjes het steeds langer uithouden met een batterijduur van soms wel twintig uur, ontkom je er niet aan dat je af en toe de lader erbij moet pakken. Vooral vervelend is het als je er net voor het sporten achter komt dat je oordopjes leeg zijn. Sommige fabrikanten hebben daar wat op bedacht, namelijk door een los snoer mee te leveren. Zijn je oordopjes leeg, dan verbind je ze gemakkelijk met het snoer aan je apparaat en je hebt weer muziek.
Let er dus wel op dat je oordopjes of koptelefoon vochtbestendig zijn, zodat deze niet stuk gaan als je begint te zweten. Dit kun je controleren door op zoek te gaan naar de IP-classificatie in het meegeleverde productboekje. Staat er bijvoorbeeld IP44 bij jouw oordopjes dan zijn deze spatwaterdicht en bestand tegen bijvoorbeeld zweet, maar niet tegen een flinke regenbui. Gelukkig is het aanbod groot en zijn er zelfs exemplaren waarmee je kunt zwemmen. JBL en Sony bieden dergelijke oordopjes aan, die zelfs een mp3-speler ingebouwd hebben zodat je tijdens het zwemmen verder niets mee hoeft mee te nemen.
Tegenwoordig zijn er wel meer indrukwekkende functionaliteiten te vinden op oordopjes, zoals een ingebouwde spraakassistent of hartslagmeter die compatibel is met de bekende fitness-apps. Daarmee kun je makkelijk via je smartphone je workouts analyseren.
Al met al heb je dus veel keuze als het gaat om koptelefoontjes voor het sporten. Belangrijk is dat de koptelefoontjes lekker zitten, vochtbestendig zijn en, in het geval van een draadloze variant, een goede accuduur hebben.