Informatie over hoofdtelefoons

Zoek je een koptelefoon voor thuisgebruik, voor bij het hardlopen of voor in het vliegtuig zodat de omgevingsgeluiden gefilterd worden? Voor elke gelegenheid is wel een juiste koptelefoon te vinden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe hoofdtelefoon.

Een hoofdtelefoon, of koptelefoon, is een systeem van twee luidsprekertjes die op of in de oren worden gedragen.solohd Met de komst van de walkmans begin jaren tachtig is het gebruik van hoofdtelefoons wijdverbreid geworden.
Voor mobiel gebruik waren oordopjes de afgelopen jaren het meest populair. Nu zie je bij mobiel gebruik steeds meer het gebruik van de grotere beugelkoptelefoons. Deze koptelefoons zijn inmiddels echt een trend. Diverse artiesten geven er hun naam aan. Deze koptelefoons worden onder andere door bekende sporters gedragen om de bekendheid hiervan te vergroten.
Veel modellen koptelefoons worden in vele kleuren geleverd zodat er altijd wel een voor jou geschikte koptelefoon te vinden is.

 

Bekijk alle Koptelefoons

Type koptelefoon

Er bestaan verschillende typen koptelefoons:

Koptelefoon - over oor
Koptelefoons met een beugel die over het oor liggen. Ook wel circum aural genoemd. Deze koptelefoons sluiten het oor vrijwel helemaal af voor omgevingsgeluid. Deze modellen zitten meestal erg comfortabel. Wel zijn ze qua formaat vaak wat forser. Ook voor DJ-gebruik is deze koptelefoon zeer geschikt.

Koptelefoon - op oor
Koptelefoons met een beugel die op het oor liggen. Ook wel supra-aural genoemd. Deze koptelefoons zijn vaak lichter dan de over-oor koptelefoons. Ze sluiten het oor minder goed af dan de over-oor koptelefoons waardoor je meer last hebt van omgevingsgeluiden. Ook de omgeving zal eerder last hebben van de muziek van deze koptelefoon.

Oordopjes
Bij oordopjes, ook wel intra aural genoemd, maken we onderscheid tussen de oordopjes die in de oorschelp worden geplaatst en de oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst. De oordopjes die in de oorschelp worden gedragen (earbuds) zijn vaak voordeliger. Qua geluidskwaliteit doen ze vaak onder voor de oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst. Een ander voordeel van de oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst (in-ear) is dat je hier minder last hebt van omgevingsgeluiden. Wel dienen deze oordopjes goed in het oor geplaatst te worden voor een goede weergave.

Koptelefoon
(over-oor)
Koptelefoon
(op-oor)
Oordopjes
(earbud)
Oordopjes
(in ear)

Draadloze hoofdtelefoon

Hoofdtelefoons kunnen niet alleen bedraad maar ook draadloos worden aangesloten. Met een draadloze hoofdtelefoon ben je letterlijk niet meer gebonden aan je geluidsinstallatie. Stonden draadloze hoofdtelefoons eerst niet bekend om hun goede geluidskwaliteit, inmiddels doen ze in veel gevallen niet onder voor hun bedrade broertjes. 

draadloze koptelefoon
Bij een draadloze hoofdtelefoon wordt de zender aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting van het desbetreffende apparaat. De zender heeft ook stroom nodig. In de hoofdtelefoon zit de ontvanger die het geluid van de zender ontvangt. De draadloze hoofdtelefoon heeft ook voeding nodig. Dit gebeurt door middel van een accu of batterij. Deze zijn altijd bijgeleverd en zijn in de meeste gevallen oplaadbaar. Opladen gebeurt in veel gevallen door de hoofdtelefoon op de zender te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de hoofdtelefoon gelijk opgeruimd is en altijd direct klaar is voor gebruik.

Infraroodverbinding
Niet veel meer gebruikt zijn de draadloze hoofdtelefoons die werken door middel van een infraroodverbinding. De infraroodverbinding is vergelijkbaar met die van de afstandsbediening van je televisie. De zender en de ontvanger moeten in elkaars blikveld liggen. Het bereik hiervan is maximaal zo'n 7 meter.

Radiosignaal

De grootste groep draadloze hoofdtelefoons bestaat uit hoofdtelefoons die werken met een radiosignaal. Het voordeel van deze hoofdtelefoons is dat ze door het hele huis gebruikt kunnen worden zonder de beperking dat de hoofdtelefoon in het blikveld van de zender moet staan. Je kunt hiermee bijvoorbeeld lekker in de tuin van je muziek genieten. Wel heeft deze draadloze hoofdtelefoon de beperking dat gewapend beton roet in het eten kan gooien. Het bereik van deze hoofdtelefoons is maximaal zo'n 100 meter. Je kunt verschillende kanalen instellen. Zo voorkom je dat je kunt ‘meegenieten’ van het geluid van de buren als zij ook een draadloze hoofdtelefoon hebben. Het afstemmen op een kanaal gaat in de meeste gevallen automatisch en is daardoor heel eenvoudig.

Bluetooth
De derde variant van de draadloze hoofdtelefoon, en steeds populairder wordend, zijn de hoofdtelefoons die werken met Bluetooth. Bluetooth is een draadloze verbinding geschikt voor het overbruggen van een korte afstand. Deze hoofdtelefoons worden hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met een mobiele telefoon. Vrijwel alle huidige mobiele telefoons beschikken over Bluetooth.

Klankkast van de hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon kan een gesloten of een open klankkast hebben. Gesloten hoofdtelefoons hebben een gesloten achterzijde. Hierdoor treedt nauwelijks geluid naar buiten en stoor je ook geen mensen in je omgeving. Ook heb je minder last van omgevingsgeluid. Open hoofdtelefoons zijn geopend aan de achterzijde van de driver. Geluidsgolven kunnen via deze opening naar buiten (van het oor weg). Open oortelefoons sluiten de luisteraar niet volledig af voor geluiden uit de omgeving. Je omgeving kan ook goed horen waar je naar luistert, wat uiteraard niet altijd wenselijk is.

gesloten
open
Gesloten koptelefoon
Open koptelefoon

DJ-koptelefoon

draadloze koptelefoon
Ben je DJ of ben je van plan plaatjes te gaan draaien? Zorg er dan voor dat je hiervoor ook een geschikt koptelefoon bij uitzoekt. Een DJ-koptelefoon wordt intensief en veel gebruikt en kan tegen een stootje. Verder heeft een DJ-koptelefoon een sterk en lang(er) snoer dan een 'gewone' koptelefoon. De bassen van de DJ-koptelefoon moeten verder minstens zo sterk zijn gebouwd als de DJ-koptelefoon zelf. Tenslotte sluit een DJ-koptelefoon altijd helemaal om de oorschelp en hiermee sluit je je helemaal af van de buitenwereld. Een hoge belastbaarheid zonder geluidsvervorming of kraken is verder gegarandeerd als je kiest voor een DJ-koptelefoon.

Noise-cancelling hoofdtelefoon

Noise-cancelling of noise-reduction zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid wordt geminimaliseerd. Dit gebeurt door middel van het produceren van een ‘tegengeluid’. Dit tegengeluid wordt geproduceerd door de plaatsing van een kleine microfoon in de hoofdtelefoon. Deze microfoon registreert het omgevingsgeluid en de elektronica in de hoofdtelefoon zorgt er dan voor dat er een tegengeluid wordt aangemaakt. De elektronica is ook de reden dat noise-cancelling hoofdtelefoons gebruik maken van een batterij. Noise-cancelling hoofdtelefoons zijn uitermate geschikt voor gebruik in het vliegtuig of in de trein. Het grote voordeel is dat het volume niet hard gezet hoeft te worden om geen last meer te hebben van omgevingsgeluid. Bij veel noise-cancelling hoofdtelefoons is een hoofdtelefoonadapter meegeleverd voor gebruik in het vliegtuig.

Surround hoofdtelefoon

Voor wie een film met surround geluid wil horen maar daarbij niemand wil storen is er tegenwoordig een oplossing. Er zijn hoofdtelefoons op de markt die het surroundgeluid kunnen simuleren. Je hoort het geluid alsof deze afkomstig is van meerdere speakers. De optimale surroundbeleving zal niet gehaald worden, maar de surroundhoofdtelefoon kan voor diverse mensen een goede oplossing bieden. De surroundhoofdtelefoon ligt over het algemeen wel in een hoger prijssegment. Uiteraard zijn deze hoofdtelefoons ook voor ‘normaal’ gebruik te gebruiken.

De functie uitgebreid zoeken helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Beste