Een koffiemachine kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. Wat voor soort koffiemachine wil je?
  2. Filter koffiemachines
  3. Espresso en cappuccino (volautomatische) koffiemachines
  4. De pompdruk
  5. Het verwarmingselement
  6. De filterhouder
  7. Het wattage
  8. De bonenmaler
  9. Onderhoud van je koffiezetapparaat

Een koffiemachine kopen kan soms best lastig zijn. Elke koffiemachine hanteert weer een ander systeem en de prijzen verschillen behoorlijk. Let daarom op een aantal punten als je een koffiemachine gaat kopen. Stel jezelf hierbij alvast een aantal simpele vragen. Wil je bijvoorbeeld een koffieautomaat kopen die latte's of cappuccino’s maakt? Of gaat je voorkeur uit naar een echte espresso en wil je een espressomachine kopen? En wil je een ingebouwde bonenmaler of juist een losse? Daarnaast zijn er een aantal praktische zaken belangrijk. Ga daarom na hoeveel mensen binnen jouw huishouden koffie drinken. En hoeveel ruimte heb je thuis eigenlijk voor een koffiemachine? Wij zetten een aantal tips op een rij waar je op moet letten zodat jij de beste koffiemachine aanschaft die voldoet aan jouw wensen.

Wat voor soort koffiemachine wil je?

Er zijn veel soorten koffiezetapparaten op de markt. Oriënteer je daarom goed welke soorten er zijn en zoek gericht naar de koffiemachine die bij jou past. Zo zijn er bijvoorbeeld volautomatische koffiemachines en pistonmachines. Nespresso machines en Dolce Gusto machines. Maar ook de eenvoudige koffiemachines zijn nog volop verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een koffiezetapparaat met thermoskan, filter koffiezetapparaat of een cup- en padmachine (zoals een Senseo apparaat). Zet jouw wensen onder elkaar en kijk welk koffiezetapparaat het beste bij jou past. Hieronder gaan wij dieper in op de filterkoffiemachines en volautomatische koffiemachines.

Filter koffiemachines

Soms wordt het filter koffiezetapparaat nog als ‘ouderwets’ gezien. Maar eigenlijk is dit apparaat nog steeds ontzettend populair. Met veel visite heb je wellicht geen zin om constant een nieuwe espresso of cappuccino te maken. Met een filter koffiemachine loopt de koffie door een filter in een grote kan en heb je koffie voor meerdere mensen tegelijk. Bovendien zit er een warmhoudfunctie op, waardoor de koffie lang warm gehouden wordt. Maar hoe weet je wat het beste filter koffiezetapparaat is? Ook hier geldt: vergelijk! Elke filter koffiemachine heeft weer andere functionaliteiten. Je hebt heel eenvoudige apparaten waarbij het alleen een kwestie is van een paar scheppen gemalen koffie in het filter scheppen en op ‘aan’ drukken, maar er zijn ook filterkoffie-apparaten met een ingebouwde bonenmaler voor nóg versere koffie.

Espresso en cappuccino (volautomatische) koffiemachines

Geniet je graag van een espresso, latte of cappuccino? Kijk dan voor koffiemachines met meerdere opties. Zo kun je naast koffie en espresso een latte of cappuccino zetten. Zo’n koffiemachine beschikt over een melkreservoir, stoompijpje of vrijstaande melkopschuimer, zodat je je cappuccino of latte eenvoudig bereidt. Nog meer gebruiksgemak ervaar je met een volautomatische koffiemachine. Met één druk op de knop zet je dan een kop koffie, espresso, latte of cappuccino op basis van vers gemalen bonen. De keuze voor een cappuccino-apparaat of volautomatische koffiemachine is heel divers. Lees je daarom goed in wat betreft de specificaties, modellen, merken en voor- en nadelen.

Ook zijn er nog een aantal ‘losse’ punten waar je op moet letten als je een bepaalde koffiemachine koopt. Daar gaan we hier nu dieper op in.

De pompdruk

Als je een espresso zet, dan zorgt het espresso koffiezetapparaat ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Maar had je überhaupt al gedacht aan de pompdruk? Espressomachines moeten beschikken over een minimum druk van 9 tot 13 bar als je een goede koffie wilt bereiden. De pompdruk is bovendien belangrijk voor de smaak van de koffie. Heb je een te hoge druk, dan onttrek je te veel bitterstoffen aan de koffie, terwijl je bij een te lage druk de koffie niet goed extraheert. De smaak komt hierbij ook niet tot zijn recht. De meeste espresso-apparaten hebben 15 bar. Koffiemachines kunnen dit aantal als maximale druk uitoefenen.

Het verwarmingselement

Als je koffiezetapparaat te oud wordt, dan heb je kans op een defect verwarmingselement. Koffiezetapparaat met een te hoge temperatuur is het gevolg en de koffiebonen verbranden. Is de temperatuur te laag, dan drink je waterige en slappe koffie met een zure smaak. Het kan een prijzig grapje worden, de vervanging van een verwarmingselement. Koffiemachines van tegenwoordig beschikken gelukkig over een goed type warmte-element. Maar kijk altijd goed naar de specificaties van jouw koffiezetapparaat, zodat je voorlopig niet hoeft te denken aan de vervanging van het verwarmingselement.

De filterhouder

Kies je voor een filterkoffiezetapparaat? Denk dan aan koffiefilters en een filterhouder. Koffie gaat bij een filterkoffiezetapparaat door een papieren filter, daarom is de filter koffie houder zeker nodig. Deze houdt immers de filter vast. De meeste filter-koffiezetapparaten hebben een standaard filterhouder. Beschikt het koffiezetapparaat van jouw keuze hier niet over, koop de filterhouder dan los. Er bestaan duurzame herbruikbare filters, koffiefilterhouders voor drip coffee en natuurlijk de standaard papieren koffiefilterzakjes – je kent ze wel. Een filter koffiehouder is geschikt voor de papieren koffiefilters.

Het wattage

Voor een snelle kop koffie heb je een koffiezetapparaat nodig met een hoog wattage. Een koffiezetapparaat dat een hoger wattage - oftewel vermogen - heeft, zet ook sneller koffie. Gemiddeld beschikken koffiezetapparaten over 1200 watt. Vind je het niet erg om wat langer te wachten op de koffie uit jouw koffiezetapparaat? 800 watt is dan ook een prima keuze. Eigenlijk zijn er volop mogelijkheden voor het aantal wattages van jouw koffiezetapparaat. 500 watt is bijvoorbeeld weer ideaal als je een koffiezetapparaat nodig hebt waarmee je alleen voor jezelf koffie hoeft te zetten.

De bonenmaler

Drink jij graag koffie van verse bonen? Kies dan voor een koffiezetapparaat met bonenmaler. Of ga voor een losse bonenmaler bij jouw koffiezetapparaat. Bonen zijn hierbij essentieel. Koffiebonen heb je in verschillende soorten en maten. Koffie die bereid is met vers gemalen bonen is bovendien vaak aromatischer en voller van smaak. Van koffiezetapparaten met bonenmalers zijn vele varianten. Maar ook in losse bonenmalers heb je volop keuze. Zo bestaan er onder andere handkoffiemolens, bonenmalers met een maalwerk en slagkoffiemolens.

Onderhoud van je koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat vergt onderhoud. Een koffiemachine die niet schoon is geeft immers geen lekkere koffie. Let er bij de aanschaf van je koffiezetapparaat wel op hoeveel onderhoud er eigenlijk nodig is. Heb je weinig tijd en geen zin in constant je koffiezetapparaat ontkalken, ga dan voor een simpele koffiemachine die je eenvoudig schoonmaakt. Kalkresten kunnen namelijk ook zorgen voor technische problemen, wat nog meer tijd kost. Voor het onderhoud van je koffiezetapparaat bestaan er ook reinigingstabletten, waarmee je bijvoorbeeld koffiemachines, thermoskannen en koffiepotten kunt ontkalken en/of reinigen. Kijk wel op de verpakking voor welk type koffiezetapparaat je bepaalde reinigingstabletten moet gebruiken.