Koffiezetapparaat kopen: tips voor de beste koffiemachine

Inhoudsopgave

  1. Wat is een koffiezetapparaat?
  2. Welke eigenschappen heeft een koffiezetapparaat?
  3. Koffiepads, koffiebonen: Hoe kun je een kopje koffie zetten?
  4. De nieuwste functies van koffiezetapparaten
  5. Welke merken maken de beste koffiezetapparaten?

Wist je dat Nederlanders, met een gemiddelde van zo’n 2,4 koppen koffie per dag, de grootste koffieleuten ter wereld zijn? De Finnen (die op nummer 2 staan) drinken ‘slechts’ 1,8 kopjes koffie per dag. Een deel van die koffie halen we bij de koffiebar, maar de rest zetten we thuis lekker zelf. Voor veel koffiedrinkers is de klassieker nog altijd favoriet: filterkoffie. Er is zelfs een revival van filterkoffie gaande.

Wil je beste koffiemachine voor filterkoffie kopen, dan zit je hier goed. Hier kun je iedere koffiemaker vergelijken en weet je meteen waar je een goedkope variant van jouw favoriete machine kunt kopen. Er zijn namelijk verschillende manieren om een kopje filterkoffie te zetten. Zo heb je de keuze uit verschillende filterkoffiezetapparaten of een machine die met koffiepads of cups werkt. Met de tips in dit artikel vind je een koffie machine die bij jouw behoeften en smaak past. Zo eindig je gegarandeerd met het beste koffie apparaat voor jou!

Wat is een koffiezetapparaat?

Koffieapparaten voor filterkoffie zijn pas sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik. In 1963 was de Wigomat van Douwe Egberts de eerste elektrische koffiezetter die heet water over de koffie heen druppelde. In Nederland hebben wij het nog heel lang zonder koffie-apparaat gedaan. Filterkoffie werd tot diep in jaren zestig gezet met behulp van een papieren koffiefilter in een houder waar je heet (bijna kokend) water op schonk. Deze simpele maar doeltreffende manier van koffie zetten gebeurt nog steeds, bijvoorbeeld op de camping.

Een koffiezetapparaat-filterhouder is iets geavanceerder: deze zit vast aan een machine die het water voor je verhit en opschenkt. Daarbij wordt de koffie in een glazen kan op een elektrisch plaatje warm gehouden. Dit systeem is vooral geschikt als je de koffie meteen opdrinkt, omdat de koffie vrij snel afkoelt. Laat je de koffie liever een tijdje staan? Dan is een koffiezetapparaat met een thermoskan een goede keuze.

Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit koffiemachines voor het maken van een lekker bakje koffie. Er zijn apparaten die de bonen voor je malen, handige machines met cups of pads of een inbouw koffiemachine die mooi is geïntegreerd in de keuken. Wat het beste koffiezetapparaat voor jou is, hangt af van je smaak en natuurlijk ook van je budget.  

philips senseo

Welke eigenschappen heeft een koffiezetapparaat?

Hoewel klassieke filterkoffiezetapparaten vrij eenvoudig zijn, heb je toch een aantal opties om uit te kiezen. Een koffiezetapparaat met thermoskan in plaats van een warmhoudplaatje houdt de koffie langere tijd warm en vers. Kies je voor een eenvoudig model, dan moet je zelf gemalen koffie in het filter strooien. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de koffiebonen te malen in een koffiemolen; zo ben je gegarandeerd van een verse kop koffie. Sommige apparaten hebben een speciale aromaschakelaar waarmee je de sterkte van je koffie kunt bepalen. Veel apparaten kunnen zichzelf uitschakelen (auto-off).

Als je een koffiemachine aanschaft, is het belangrijk te bedenken hoeveel kopjes koffie er per dag of kort na elkaar gemaakt moeten worden. Voor veel koffiedrinkers zal een volautomaat makkelijker zijn, omdat je hiermee koffie per kopje kunt zetten. Zo’n koffiebonen-machine maalt per kopje de bonen, lekker vers! Een koffiezetapparaat met bonen is eenvoudig in gebruik. Je kunt zelf kiezen welk (melange van) bonen je gebruikt. De machine maalt de bonen automatisch fijn en je kunt zelf de sterkte aanpassen door de maalgraad in te stellen.

Bij het kopen van een koffiezetapparaat kun je kiezen uit twee soorten koffiefilters: vast of papieren wegwerpfilters. Een vast koffiefilter houdt overigens minder koffie tegen dan een papieren filter. Daarnaast kun je letten op het aantal kopjes dat tegelijk gezet kan worden en de aanwezigheid van een druppelstop. Deze functie zorgt ervoor dat er geen druppels uit het apparaat vallen als je de koffiekan pakt. Een afneembaar waterreservoir is makkelijker te vullen dan een vast reservoir.

Ook zijn er apparaten met een timer, zodat je ’s morgen kunt wakker worden met de geur van verse koffie! Wist je dat er koffieapparaten verkrijgbaar zijn met een waterfilter? Zo’n filter vermindert het chloorgehalte van het water waardoor de koffie nog lekkerder smaakt en het apparaat minder gevoelig is voor kalkaanslag. Overigens bevat Nederlands leidingwater nauwelijks chloor.

Koffiepads, koffiebonen: Hoe kun je een kopje koffie zetten?

Afhankelijk van je smaak en behoefte aan gemak kun je kiezen uit verschillende soorten koffieapparaten voor het maken van filterkoffie. Zet je maximaal vier koppen koffie per keer, dan kun je ook kiezen voor een klein koffiezetapparaat. Dit neemt weinig ruimte in op het aanrecht.

Gebruikt je het liefst in je koffiezetapparaat bonen, dan kun je kiezen uit een klassiek koffieapparaat voor filterkoffie of een koffiebonen-apparaat waar je de boontjes in gooit.

Filterkoffie zetten met pads, een soort kussentjes gevuld met gemalen koffie, is nóg gebruiksvriendelijker. De meeste koffiepad-apparaten zijn van Philips Senseo, dit is één van de meest verkochte koffieapparaten. Er is slechts een enkele koffiepadmachine van een ander merk verkrijgbaar. Wil je een Senseo kopen, dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kan de hoogte verschillen; vraag je af of jouw kopjes onder het apparaat passen.

Er zijn modellen verkrijgbaar met een in hoogte verstelbare uitloop. Sommige Senseo-machines zijn uitgerust met een melkopschuimer. De Senseo-pads zelf zijn in verschillende smaken, waaronder mokka, decaf en cappuccino. Tot slot kun je ook filterkoffie zetten met koffiecups, bijvoorbeeld met een Dolce Gusto van Krups.

De nieuwste functies van koffiezetapparaten

Een goede kop koffie zetten wordt steeds simpeler. Je kunt kiezen voor een volautomatische koffiemachine waar je met één druk op de knop een vers bakje troost zet. Vaak beschikken de volautomatische machines ook over automatisch ontkalken en reinigen. Dat zie je dan ook terug in de prijs.

Maar het kan nog geavanceerder. Kies je voor een smart machine met wifi, dan kan het koffieapparaat communiceren met andere apparaten, zoals je smartphone of smart watch. Zo kun je op afstand je apparaat besturen. Dat kan handig zijn als je nog op bed ligt en trek hebt in koffie, of als je in de werkkamer zit.

Welke merken maken de beste koffiezetapparaten?

koffiezetapparaat

Heel bekend is natuurlijk het Douwe Egberts koffiezetapparaat. Douwe Egberts ontwikkelde door de jaren heen verschillende innovatieve koffiezetapparaten, zoals de Wigomat in 1963, De Moccamaster in 1964 en de Senseo in 2001. Ook met een Melitta koffiezetapparaat heb je een klassieker te pakken; dit merk maakt al ruim 100 jaar koffiefilters en -machines. Je kunt bij Melitta kiezen uit zowel klassieke filterkoffieapparaten als volautomaten.

Voor een paar tientjes heb je al een heel behoorlijk simpel Braun koffiezetapparaat. Maar ga je voor kwaliteit, dan kun je bijvoorbeeld ook de Braun Sommelier koffiezetter met OptiBrew-systeem nemen, voor een optimaal lekker bakje koffie. Ook een garantie voor een goed koffiezetapparaat: Philips heeft ze in alle soorten en maten, met en zonder thermoskan, met en zonder timer, met gemalen koffie en met bonen.

Een Bosch koffiemachine voor filterkoffie kan zowel zeer simpel als geavanceerd zijn, met bijvoorbeeld een dualHeating systeem voor optimaal aroma en VolumeAutomatic voor kleine kopjes. Een De’Longhi koffiemachine kan zowel een klassiek filterkoffieapparaat zijn (retro of modern vormgegeven) als een machine waar je zowel filterkoffie als espresso tegelijk kunt maken; voor ieder wat wils! 

Een Siemens koffiemachine voor filterkoffie kan heel basic zijn, maar ook vrij geavanceerd, met sensortechnologie voor een perfecte bereiding, zelfs voor kleine kopjes en een timer. Kies je voor een Krups koffiezetapparaat voor filterkoffie, dan zeg je Dolce Gusto. Deze machines werken heel eenvoudig met koffiecapsules. Overigens heeft Krups ook gewone koffiezetters die met een filter werken; zelfs eentje met twee kannen voor de grootverbruikers.