De voordelen van filterkoffie

Inhoudsopgave

  1. Filterkoffie filtreert verzadigde vetten (cholesterol)
  2. Zelf de sterkte van je koffie bepalen
  3. De beste filterkoffiezetapparaten van dit moment

Tegenwoordig zijn er heel wat soorten koffiezetapparaten op de markt. Voor een cappuccino, ristretto of latte draaien we dan ook onze hand niet meer om. Maar velen vinden het ‘ouderwetse’ filterkoffie zetten nog steeds het fijnst. Als je filterkoffie zet, dan doe je gemalen koffiebonen in een papieren filter. Over deze gemalen koffiebonen giet je water en zo druppelt er verse koffie uit de filter. De koffie vang je op in een kan en hieruit serveer je de filterkoffie. Voor filterkoffiezetapparaten is er genoeg keuze. Maar hoe vind je de beste filterkoffiezetapparaten? En ga je voor wat duurder of juist goedkoop? In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van koffie zetten met filter zijn en geven we en tips over welke koffiezetapparaten je het beste kunt vergelijken.

Filterkoffie filtreert verzadigde vetten (cholesterol)

In vergelijking met onder andere oploskoffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten. Wel zitten er in de olie van koffiebonen verzadigde vetten zoals cafestol en kahweol. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Wil je deze stofjes niet in je koffiezetapparaat? Filter ze er dan uit. Als je namelijk koffie zet met een filterkoffie-apparaat, dan blijven deze verzadigde vetten achter in de filter. Je krijgt ze dus niet binnen. Als je oploskoffie zet, dan komen deze stofjes wél mee in je koffie. 

Zelf de sterkte van je koffie bepalen

Sowieso kun je op een koffiemachine sterkte instellen. Dit doe je eenvoudig met één druk op de knop. Wil jij zelf de sterkte bepalen op je koffiezetapparaat? Filterkoffie biedt dan ook uitkomst. Bij filterkoffie bepaal je zelf de dosering en dus de sterkte van je koffie. De een heeft bijvoorbeeld een hekel aan een ‘slap bakkie’, terwijl de ander koffie al snel te sterk vindt. Gebruik dus een maatlepel waarop de maat voor 1 of 2 kopjes staat aangegeven. Zo doseer je de hoeveelheid koffie eenvoudig. Vaak ontvang je zo’n maatlepel al als je een filterkoffiezetapparaat koopt. Je kunt hier mee experimenteren totdat je de voor jou ideale hoeveelheid koffie hebt gevonden!

De beste filterkoffiezetapparaten van dit moment

Voor filterkoffiezetapparaten is de keuze enorm. Maar wat is het beste filter-koffiezetapparaat op dit moment? Het Russell Hobbs 20770-56 Clarity koffiezetapparaat is nu zeer populair. Dit filterkoffiezetapparaat beschikt onder andere over een ingebouwde BRITA-filter dat onzuiverheden uit het water afvoert. Zuiver water zorgt weer voor een betere koffiesmaak. Het Moccamaster Koffiezetapparaat (Technivorm KBG 741 AO) is ook een gewild koffiezetapparaat en lijkt op een ‘gewone’ koffieautomaat. Maar ook hiermee zet je filterkoffie. Dit koffiezetapparaat houdt de koffie op een constante temperatuur, zodat je koffie niet alleen warm blijft, maar ook de smaak nog steeds goed is. Bovendien zet je koffie zonder al teveel geluid. Het Bestron ACM111Z koffiezetapparaat is ook een goed beoordeeld filterkoffiezetapparaat. Dit koffiezetapparaat heeft een uitneembare RVS drinkbeker, zodat je eenvoudig je eigen beker koffie meeneemt in de auto of de trein. Deze beker is groot genoeg voor 2 koppen koffie van ongeveer 420 milliliter.