Hoe kies ik een goede keukenmachine?
Inhoudsopgave
Het kiezen van een goede keukenmachine kan lastig zijn door het grote aanbod dat er is. Een keukenmachine vergelijken kan helpen bij je keuze. Maar om een goede vergelijking te kunnen maken, moet je natuurlijk wél weten waar je op letten moet. Stap 1 is bepalen waarvoor je het apparaat wilt gaan gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een echte keukenprins(es) en wil je je eigen pizza, pasta en worsten maken? Dan is een keukenmachine met uitgebreide functies en opzetstukken echt iets voor jou. Ben je meer van de eenvoudige gerechten en wil je hier wat hulp bij? Dan is een wat simpelere uitvoering voor jou misschien voldoende. Aan de hand van een paar gerechten laten we je zien welke kooktaken je keukenmachine kan overnemen. Na het lezen van dit artikel ben je goed voorbereid wanneer je een keukenmachine kopen gaat!
Welke functies heb je nodig?
Ga je zelf brood bakken? Of zoete deegwaren zoals scones? Dan is een keukenmachine een uitstekende hulp. Hij is zowel te gebruiken voor het maken van deeg als het mengen van beslag. De hulpstukken die je hiervoor gebruikt zijn een garde en een kneedhaak of deeghaak. De kneedhaak kneedt het deeg voor je en is ook bestand tegen plakkerig deeg. Met de garde klop je makkelijk beslag door elkaar. Een voordeel van bakken met behulp van een keukenmachine is dat je één voor één de ingrediënten in de beslagkom met mixer kunt toevoegen. De garde mengt alles op een tempo naar jouw keuze door elkaar. Als het deeg eenmaal klaar is, nemen de deeghaken het over. Ondanks dat helpen bij bakken eigenlijk de primaire functie van een keukenmachine is, zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar waardoor het een multifunctioneel keukenapparaat wordt.
Wil je bijvoorbeeld zelf soep maken (lekker, courgettesoep of pompoensoep!)? Dan heb je hiervoor een blender-opzetstuk nodig. Dit opzetstuk is vaak een schenkkan die je aan de keukenmachine kunt koppelen. In de blender kun je de bouillon en gekookte groente gieten. Deze pureer je vervolgens met een druk op de knop. Let er wel op of dit opzetstuk hittebestendig is. Sommige snijbladen kunnen namelijk niet tegen hitte en zijn alleen geschikt om koude dranken zoals smoothies mee te maken.
Ga je een taart bakken? Bijvoorbeeld een cheesecake? Zoals al hierboven vermeld wordt een keukenmachine ook veel gebruikt bij het maken van beslag. Het beslag voor een cheesecake meng je simpelweg door de garde aan de keukenmachine te bevestigen en de ingrediënten in de mengkom te gieten.
Maar kan een keukenmachine ook helpen bij het maken van stamppot zoals hutspot? Het simpele antwoord is: ja dat kan. Er zijn opzetstukken zoals groentesnijders en raspen verkrijgbaar waarmee je alle ingrediënten van een hutspot zo in stukjes snijdt. Wortels, uien en aardappels zijn binnen enkele minuten klaar om gekookt te worden.
Heb je liever zin in een dipsausje zoals hummus of tapenade? Een zelfgemaakte dip maak je ook met de blenderfunctie van de keukenmachine. Kruiden hak je eerst fijn met de groentesnijder en de fijne snijmessen. Daarna doe je alles bij elkaar in de blender en je zelfgemaakte dip staat binnen een mum van tijd op tafel.
Capaciteit van een keukenmachine
Keukenmachines zijn er in allerlei vormen en maten. De inhoud van een keukenmachine kun je het beste afstemmen op de grootte van je huishouden. Het aantal liters of gram dat in je mengkom past heeft betrekking op de hoeveelheid cake, brood of deeg die je ermee bakken kunt. Voor een klein huishouden (1 tot 3 personen) kun je een inhoud van ongeveer 3 liter rekenen. Bij een groot huishouden (4 of meer personen) zul je een grotere inhoud van de kom nodig hebben, dus meer dan 3 liter. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per persoon een capaciteit van ongeveer 1 liter nodig hebt.
Hoeveel vermogen heeft een keukenmachine nodig?
Hoeveel vermogen een keukenmachine nodig heeft, is afhankelijk van hetgeen waarvoor je de keukenmachine gaat gebruiken. Als je van plan bent elke dag vers brood te pakken, dan heb je een andere machine nodig dan wanneer je heel af en toe muffins bakt. Het vermogen van de keukenmachine wordt weergegeven in de wattage.
Bij keukenmachines moet je daarnaast niet alleen letten op het vermogen, maar ook op de snelheid. Vaak zit er een sticker op het apparaat waar bijvoorbeeld op staat keukenmachine 1000 watt of keukenmachine 1200 watt, max. 10 minuten. Dat betekent dat de keukenmachine niet langer dan tien minuten op de hoogste snelheid mag draaien. Afhankelijk van wat je met de keukenmachine gaat doen, kan het dus zijn dat je een hoger vermogen nodig hebt. Wanneer je alleen smoothies gaat maken, voldoet een lager vermogen dan wanneer je van plan bent de keukenmachine als vlees- of gehaktmolen te gebruiken. Daarnaast speelt snelheid bij het pureren van fruit een grotere rol dan bij het vermalen van vlees. Let er dus op dat deze twee elementen met elkaar in balans zijn als je een keukenmachine gaat kopen.
Hoeveel snelheden heeft mijn keukenmachines nodig?
Op een keukenmachine zitten vaak verschillende standen. Dat betekent dat je dingen met een verschillende snelheid kunt doen. Voor het pureren van fruit is bijvoorbeeld een hoge snelheid nodig, terwijl je bij het mengen van beslag juist liever voor een lagere snelheid kiest en eventueel langzaam opschakelt naar een hogere snelheid. Voor dit proces hebben sommige keukenmachines een zogenaamde ‘slow start’ functie. De keukenmachine gaat hierbij automatisch steeds een stapje sneller mengen zonder dat de ingrediënten uit de mengkom vliegen!
Over het algemeen geldt: hoe meer standen, hoe meer mogelijkheden. Bij recepten wordt vaak de juiste snelheid vermeld. Bij het maken van crushed ice is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de pulse functie inschakelt. Zo kun je met intervallen het ijs fijnmalen.
De meeste keukenmachines hebben minimaal drie standen. Heeft een keukenmachine meer standen (of minder), dan zie je dat meestal ook terug in de prijs. Meer is duurder, minder is goedkoper.