Keukenmachine kopen: tips voor de beste keukenmixer

Inhoudsopgave

  1. Wat is een keukenmachine?
  2. Wat kun je met een keukenmachine?
  3. Welke keukenmachine is de beste?
  4. Foodprocessor of keukenmachine?
  5. Welke merken maken de beste keukenmachines?

Van alle keukenapparatuur is een keukenmachine eigenlijk de meest onmisbare hulp in je keuken. Een goede keukenmachine kun je voor van alles en nog wat gebruiken: als hakmolen, foodprocessor, sapcentrifuge of blender. Op Kieskeurig.nl kun je op je gemak alle keukenmachines vergelijken.

Je kunt een maximumprijs instellen als je op zoek bent naar een goedkope keukenmachine – wie weet zit er een mooie keukenmachine-aanbieding voor jou bij. Maar wat is nu de beste keukenmachine? Hieronder geven je een aantal handige tips om je te helpen kiezen als je een keukenmachine kopen gaat.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een apparaat dat je in de keuken een hoop werk uit handen kan nemen. Met een goede keukenmachine, ook wel een keukenrobot genoemd, kun je etenswaren hakken, kneden, kloppen en persen. Je hebt dus vaak geen losse apparaten zoals een staafmixer, snijmachine of hakmolen meer nodig. Soms heeft een keuken machine een mixer met kom. Handig als je deeg wilt kneden: je zet ’m op de juiste snelheid en laat het apparaat zijn werk doen!

Als je een keukenmachine wilt kopen, moet je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je de keukenrobot wilt gaan gebruiken: wil je je eigen sapjes maken of heb je ‘m nodig voor het kneden van deeg? Ook is de grootte van de kom en de vulopening van belang, en natuurlijk het aantal snelheden waarop de keukenmachine kan hakken, mixen, kneden of persen.

Wat kun je met een keukenmachine?

De meeste keukenmachines hebben meerdere functies. Vaak zitten er ook extra accessoires bij, zoals een citruspers, handmixer of blender. Soms heeft een keukenmixer alleen standaard mesjes. Handig voor dagelijks gebruik, maar het is goed om te weten dat niet elke keukenmachine met blender geschikt is voor alle soorten etenswaren. Wil je er bijvoorbeeld hele wortelen of andere harde etenswaren in kunnen doen, dan heb je een sterk apparaat nodig, met heel scherpe mesjes.

Keukenmachines met een spiraalsnijder zijn de laatste tijd erg populair. Niet alleen ziet je groente er zo feestelijk uit op je bord, het is ook handig om zelf groentespaghetti mee te maken, als je bijvoorbeeld minder koolhydraten eet.

Deeg kneden

Wil je de keukenmachine gebruiken voor deeg kneden, kies dan voor een deegmachine of mixer keukenmachine die daarvoor geschikt is. Zo’n machine moet lang op de juiste, vaak lage snelheid kunnen draaien, zodat je een mooi deeg krijgt. Handig is ook om dan te kiezen voor een keukenmachine waar je de mixer aan vast kunt koppelen, zodat je ‘m niet hoeft vast te houden. Zo heb je je handen vrij om andere dingen voor te bereiden: wel zo handig.

Hakken of blenden

De meeste keukenmachines beschikken over een hakmolen. Je kunt ook een losse hakmolen kopen. Hiermee kun je bijvoorbeeld groenten, noten of specerijen heel fijn hakken. Bedenk wel dat een hakmolen etenswaren niet tot een echte gladde puree kan pureren. Wil je ook soepen of sappen kunnen blenden? Kies dan voor een keukenmachine met beide functies.

Gehakt of worst maken

Eet je graag hamburgers, gehakt of wil je weleens zelf heerlijke worstjes maken? Kies dan voor een vleesmolen. Een vleesmolen heeft als aparte functie dat die het vlees door een kleine opening duwt en zo samenperst. Dat heet extruderen. Wil je een vleesmolen aanschaffen, bedenk dan goed hoeveel kilo vlees je ineens wilt kunnen malen, en of je dit handmatig of elektrisch wil kunnen doen. Ook is het goed om te kijken of alle losse onderdelen in de vaatwasser kunnen: een vleesmolen moet je goed schoon kunnen houden, omdat rauw vlees veel bacteriën kan bevatten.

Welke keukenmachine is de beste?

Keukenmachines heb je in allerlei soorten en maten. Een kleine keukenmachine met een inhoud van 3 tot 4 liter is geschikt wanneer je keuken niet heel groot is en je niet heel veel tegelijk wilt klaarmaken; heb je een grote keuken of wil je er veel eten tegelijk in kunnen bereiden, dan kun je beter voor een keukenmachine met een inhoud van 5 liter of meer kiezen.

Maar wat is nu de beste koop keukenmachine? Dat hangt natuurlijk helemaal af van waarvoor je de keukenmachine precies wilt gebruiken. Ben je een echte hobbykok of ben je van plan de machine elke dag te gebruiken, dan is het geen overbodige luxe om eens te kijken naar een wat duurdere variant.

Vermogen van een keukenmachine

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben? Je zou denken dat een mixer of keukenrobot met een hoog vermogen altijd krachtiger is. Toch is dat niet helemaal waar. Keukenmixers hebben een direct aandrijvingsvermogen of indirect aandrijvingsvermogen. Een 1000 watt hakmolen met een indirect aandrijvingsvermogen is minder krachtig dan een alles in 1 keukenmachine met een vermogen van 500 watt die direct wordt aangedreven. 

Gebruik je de keukenmachine veel en wil je er zware dingen in kunnen mixen of kneden? Dan doe je er goed aan een keukenmachine met een krachtige motor te kiezen. Die kun je langdurig aanzetten, zonder dat de motor oververhit raakt.  

Foodprocessor of keukenmachine?

Een foodprocessor of een keukenmachine: wat is nu precies het verschil? In principe zijn een keukenmachine en foodprocessor twee verschillende apparaten. Keukenmachines hebben doorgaans een arm waar je de kom onder kunt zetten; bij een foodprocessor klik je de kom vast op de motor.

Foodprocessors zijn eigenlijk meer geschikt om groente te snijden, raspen, hakken en te pureren. Wil je toch met een keukenmachine groente snijden? Zorg dan voor een keukenmachine met de juiste accessoires. Een keukenmachine is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die graag bakken. Ze kunnen goed mengen, kneden en kloppen, en zijn daardoor erg geschikt voor het maken van deeg, beslag of het kloppen van eiwit of slagroom.

Maar de laatste jaren worden de termen keukenmachine en foodprocessor steeds vaker door elkaar gebruikt. Ook zijn er steeds meer keukenmachines die functies van een foodprocessor hebben en andersom. Wil je een all-in one keukenmachine kopen die ook functies van een foodprocessor heeft? Kijk dan goed naar de bijgeleverde accessoires, de scherpte van de mesjes en de grootte van de mengkom. Foodprocessor of keukenmachine: wat je ook kiest, via Kieskeurig.nl vind je precies wat je zoekt.

Welke merken maken de beste keukenmachines?

Wil je een nieuwe keukenmachine kopen? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke merken maken nu de beste keukenmachines? En welke is het goedkoopst? We vertellen je graag welke merken bekend staan om hun goede prijs-kwaliteitverhouding.

Degelijk en niet duur

Merken die bekend staan om hun degelijke kwaliteit en ruime keuze zijn de Bosch keukenmachine en de Kenwoord keukenmachine. Vooral Kenwoord biedt veel soorten keukenmachines: van professionele Chef keukenmachines tot simpelere varianten voor hobbykoks.

Een lust voor het oog

Heb je meer te besteden en wil het oog ook nog wat? Schroom dan niet eens te kijken naar een Smeg keukenrobot of een Kitchenaid keukenmachine. Smeg staat bekend op zijn elegante, kleurrijke design. KitchenAid is toch wel de crème de la crème onder de keukenmachines. Je moet er wel wat euro’s voor neertellen, maar dan heb je ook wat.

Goed en goedkoop

Heb je minder te besteden, maar wil je wel kwaliteit? Kijk dan eens naar een Magnani keukenmachine, een Silvercrest keukenmachine of een Bourgini keukenmachine.

Deze keukenmachines zijn over het algemeen goedkoper dan Kenwood en Bosch, maar hebben veel te bieden. Zo kwam de Bourgini keukenmachine in 2017 als beste koop uit de bus bij de Consumentenbond. Voor minder dan 80 euro heb je al een Bourgini in huis.