Vaatwasmiddelen: welke moet je hebben?

Inhoudsopgave

  1. Welke vaatwasmiddelen zijn er?
  2. All-in-one-middel of losse middelen
  3. Glansspoelen: heeft dat zin?

In de supermarkt vind je in het schoonmaakmiddelschap zó veel verschillende vaatwasmiddelen dat je het overzicht makkelijk kwijt kunt raken. Kies je voor een alles-in-een tablet, vaatwaspoeder of een classic tablet waarbij je zelf moet doseren met glansmiddel en zout?

Welke vaatwasmiddelen zijn er?

Alles-in-een tabletten bevatten alles wat je nodig hebt voor een schone vaat, namelijk vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en zoutoplossing. Het vaatwasmiddel verwijdert vet, zetmeel- en eiwitresten en heeft een bleekfunctie om bijvoorbeeld theeaanslag te kunnen verwijderen. Glanspoelmiddel zorgt ervoor glaswerk zonder vlekken opdroogt en onthardingszout ontkalkt het water, waardoor er geen lelijke witte aanslag op je vaat achterblijft. Bij classic tabletten en los vaatwaspoeder moet je zelf glansspoelmiddel en zout toevoegen.

All-in-one-middel of losse middelen

Bij de keuze van vaatwasmiddelen kun je je prima laten leiden door de prijs. Uit onderzoek blijkt dat goedkope vaatwasmiddelen prima resultaten leveren. Kies je liever voor gemak, dan is een wat duurder all-in-one tablet met oplosbare folie een goede keuze. Deze hoef je niet uit de verpakking te pulken en ze kunnen ook niet brokkelen. Zo kom je dus niet in contact met het vaatwasmiddel en gaat er geen vaatwasmiddel verloren. Let overigens wel even op dat je handen niet nat zijn als je zo’n blokje vastpakt, want dan lost de folie op. Wil je graag extra rekening houden met het milieu, kies dan voor een bio-middel (ecologisch vaatwasmiddel). Deze zijn meestal ook compacter en daardoor duurzaam verpakt.

Hoewel alles-in-een tabletten het meest verkocht worden vanwege het gebruiksgemak, raden fabrikanten van vaatwassers in de handleiding aan om een classic tablet of poeder in combinatie met los glansspoelmiddel en onthardingszout te gebruiken. Het idee hierachter is dat het glansspoelmiddel bij een all-in-one tablet te vroeg (namelijk vóór het spoelen) in het wasproces wordt losgelaten. Toch zijn de resultaten bij alles-in-een vaatwasmiddelen ook prima. Bij een minivaatwasser is het overigens altijd beter om een vaatwaspoeder in combinatie met zout en glansspoelmiddel te gebruiken. Tabletten zijn te groot voor zo’n mini vaat, en je kunt ze beter niet doorsnijden.

Glansspoelen: heeft dat zin?

Zonder spoelglans droogt glas niet mooi op: het is dus noodzakelijk voor een streeploos resultaat. Let wel op de dosering; als je te veel spoelglans toevoegt, dan kunnen er juist strepen en aanslag ontstaan. Heb je last van dofheid op je glazen, dan ligt dat meestal niet aan het glansspoelmiddel. Glazen kunnen dof worden door kalkaanslag, in dat geval kun je meer onthardingszout toevoegen. Soms ontstaat dofheid door glascorrosie, dat wil zeggen dat het glas zodanig is aangetast door de vaatwasmiddelen dat het ondoorzichtig wordt. Een eenvoudige manier om te bepalen of je te maken hebt met kalkaanslag of corrosie is om er een druppel schoonmaakazijn op uit te wrijven. Als de dofheid verdwijnt of verplaatst, dan gaat het om kalkaanslag. Dat kun je verwijderen door de glazen te laten weken in azijn. Heeft azijn geen effect, dan heb je te maken met glascorrosie. Daar is niets aan te doen.