Inbouwvaatwasser kopen: tips voor de beste inbouw afwasmachine

Inhoudsopgave

  1. Waarom een inbouw vaatwasser?
  2. Welke soorten inbouw vaatwassers zijn er?
  3. Waar moet je op letten bij een inbouw vaatwasser?
  4. Welke merken maken de beste inbouw vaatwasser?

Je hebt een prachtige keuken, maar er mist nog iets: een goede inbouw vaatwasser. Wil je de beste vaatwasser kopen, dan moet je wel precies weten wat je zoekt om te kunnen vergelijken. Zoek je een volledige geïntegreerde inbouwvaatwasser (verborgen achter een kastfront) of een half geïntegreerde vaatwasser? Die laatste is wel ingebouwd onder het aanrecht, maar niet helemaal verborgen achter een kastfront. Heb je een bepaald merk inbouwvaatwasser in je hoofd of zoek je misschien een extra smalle vaatwasser? Wil je de juiste afwasmachine kopen voor jou, dan is het slim om je goed te oriënteren. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Waarom een inbouw vaatwasser?

Als je een keuken koopt, is deze vaak voorzien van allerlei inbouw keukenapparatuur zoals een koelkast, oven, magnetron en soms ook een vaatwasser. Het voordeel hiervan is dat de apparatuur naadloos aansluit bij de keuken en kan worden weggewerkt achter een kastfront (deurpaneel). Ga je een vaatwasmachine kopen die je onder het aanrechtblad wilt inbouwen in de keuken, dan heb je dus een inbouw vaatwasser nodig. Dit soort vaatwasser wordt veruit het meest verkocht.

Het verschil met een vrijstaande vaatwasser is dat inbouwmodellen geen afgewerkt bovenblad of zijwanden hebben. Ook zit bij inbouwvaatwassers het bedieningspaneel niet aan de voorkant, maar bovenop de rand van de deur. Je moet de vaatwasser dus openen om hem te kunnen bedienen. Het bedieningspaneel is bovenop geplaatst omdat je dan een kastfrontje (deurpaneel) voorop de vaatwasser kunt laten bevestigen, zodat het apparaat volledig uit het zicht is. Je koopt dan een volledig geïntegreerde vaatwasser. Kies je voor een inbouwmodel dat nog wel (deels) zichtbaar mag zijn, dan heet dit een onderbouw vaatwasser of half geïntegreerde vaatwasser. Bij onderbouw vaatwassers zit het bedieningspaneel wél weer aan de voorkant van de deur.

Inbouw vaatwassers zijn verkrijgbaar in alle mogelijke formaten, namelijk als standaard vaatwasser (60 cm breed, 80-85cm hoog) als kleine vaatwasser (45 cm breed, 80-85 cm hoog) en als mini- of tafelmodel vaatwasser (45 cm breed, 45 cm hoog). Hieronder vertellen we daar meer over. 

Inbouw vaatwasser kopen

Welke soorten inbouw vaatwassers zijn er?

De zuinigste inbouw afwasmachine heeft een standaardformaat van 60 cm breed. Dit is ook het meest verkochte model vaatwasser. De hoogte varieert tussen 80 en 85 cm en is nog wat aan te passen met stelpoten, zodat de vaatwasser onderbouw altijd past. Er passen gemiddeld 12 couverts in een standaard vaatwasser. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon voor één maaltijd: een dinerbord, bestek, yoghurtschaaltje en een wijnglas bijvoorbeeld, of een ontbijtbord, eierdopje en koffiemok. Per zes couverts worden er dan nog pannen en schalen bij gerekend. Sommige standaard vaatwassers zijn zo ingedeeld dat je er meer dan 12 couverts in kunt zetten, soms tot wel 17 couverts. De borden staan bij zo’n indeling wat dichter op elkaar, of er zit bijvoorbeeld geen bestekkorf in maar een besteklade.

Is jouw keukenruimte beperkt en heb je niet zo veel vaat, dan kun je kiezen voor een kleine vaatwasser (45 cm breed, 80 cm hoog). Zo’n model heeft dus wel dezelfde hoogte als een standaard model, maar is 15 cm minder breed. In een kleine vaatwasser passen ongeveer 9 couverts. Grote braadpannen zul je zelf moeten afwassen. Ook is zo’n kleine vaatwasser relatief prijzig: je bent er ongeveer evenveel voor kwijt als voor een standaard vaatwasser vrijstaand.

Gebruik je de vaatwasser alleen voor jezelf of wil je er vooral glazen in spoelen, dan kun je een nog kleinere variant kiezen. In een mini vaatwasser (45 cm breed, 45 cm hoog) passen ongeveer 6 couverts, en – dat had je vast al geraden – er is geen ruimte voor pannen. De meeste minivaatwassers zijn vrijstaand, maar er zijn wel een paar inbouwmodellen verkrijgbaar. Vergeleken met een standaard vaatwasmachine duurt het programma er lang en vallen de was- en droogprestaties wat tegen. Ook zijn ze niet zo zuinig en relatief duur.

Heb je een extra hoog aanrecht (tot 92 cm) dan zijn er ook extra hoge modellen verkrijgbaar. Door de hogere binnenruimte kun je er grotere vaat in zetten, maar niet noodzakelijk meer couverts dan in een standaard-vaatwasser. Let altijd goed op de specificaties (afwerking voorkant, bedieningspaneel, instelbare hoogte, kan het bovenblad eraf) als je een vaatwasser koopt, om te voorkomen dat je vaatwasser niet past.

Waar moet je op letten bij een inbouw vaatwasser?

Inbouw vaatwasser kopen

Om een vaatwasser in te kunnen bouwen, moeten de nismaten van je keuken en die van het apparaat overeenkomen. De breedte, hoogte en diepte van de nis moeten ruim genoeg zijn. Aan de hoogte kun je met stelpoten nog iets veranderen, maar de breedte en diepte moeten kloppen. Een standaard vaatwasser past in een nisruimte van 60 cm breed, 57 cm diep en 81,5 tot 87,5 cm hoog.

Ben je van plan een volledig geïntegreerde vaatwasser te kopen voor je keuken, dan heb je ook een passend frontpaneel nodig. Doordat het bedieningspaneel verborgen is, zie je niet hoelang het programma nog duurt. Om dit op te lossen, zijn er vaatwassers verkrijgbaar (o.a. Siemens en Bosch) die de resttijd op de vloer projecteren. Handig! Kies je een half geïntegreerd model zonder frontpaneel, dan kun je bijvoorbeeld voor een RVS vaatwasser kiezen. Het RVS front kan dan naadloos aansluiten bij andere RVS apparatuur in je keuken.

Heb je slechts een kleine nisruimte over in de keuken, dan is de keuze voor een smalle vaatwasser snel gemaakt. Nog niet zo lang geleden betekende de keuze voor een vaatwasser 45 cm inbouw dat je niet alleen moest inleveren op ruimte, maar ook op kwaliteit. Dat is gelukkig niet meer zo. Hoewel extra smalle vaatwassers in verhouding nog steeds erg prijzig zijn, doen de was- en droogprestaties niet onder voor die van een normale vaatwasser.

Naast de extra smalle vaatwasser van 45 cm is er ook nog een vaatwasser 55cm breed verkrijgbaar. Zo'n model is alleen geschikt om in een hoge kolomkast te plaatsen. Het voordeel van een hoog geplaatste compacte vaatwasser is duidelijk: je hoeft minder te bukken waardoor het in- en uitruimen een stuk makkelijker gaat. Let op: kunt een 55 cm brede vaatwasser niet onder het aanrecht inbouwen. Soms wordt dat wel gedacht, omdat de binnenmaat van een kastje 56,4 cm meet. Maar een inbouw vaatwasser wordt niet in een kastje gebouwd, hij komt in de plaats van een kastje. Je moet dus de hele kast weghalen en dan houd je een inbouwbreedte van precies 60 cm over.

Welke merken maken de beste inbouw vaatwasser?

Nu je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van je afwasmachine, kun je je ideale inbouw vaatwasser vergelijken op prijs en specificaties. Kies je voor een Bosch inbouw vaatwasser, dan betaal je daar wel wat voor, maar kun je wel rekenen op de nieuwste technologie. Zo bieden de nieuwste generatie Bosch inbouw vaatwassers het voordeel van Perfect Dy technologie. Hierdoor komt plastic vaat droog uit de vaatwasser en hoef je dit dus niet meer met de hand af te drogen.

Ook de Siemens vaatwasser inbouw is altijd een goede keuze. Siemens maakt – net als Bosch- gebruik van slimme technologie om de vaat beter te drogen. Siemens iSensoric vaatwassers passen het was- en droogprogramma automatisch aan de vaat aan. Wil je een smalle vaatwasser (45 cm) kopen, dan is het interessant om te weten dat de resultaten van de smalle vaatwassers van Bosch en Siemens uitstekend zijn.

In het goedkopere segment kun je ook prima vaatwassers vinden van bijvoorbeeld Beko en Exquisit. Een Beko vaatwasser is altijd energiezuinig, bevat slimme technologie als Eco-stand, uitgestelde start en een Aquasensor en is altijd scherp geprijsd. Een Exquisit vaatwasser is nog goedkoper en daardoor iets minder geavanceerd, maar wast de vaat wel prima schoon.

Beste inbouw vaatwassers
Populairste inbouw vaatwassers