Inbouw vaatwasser kopen| Tips en informatie

Wil je een inbouw vaatwasser kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk afwasmachines op Kieskeurig.nl!

Direct inbouw vaatwassers vergelijken Bekijk en vergelijk

Inbouw vaatwasser kopen

Inbouw vaatwasser kopen: tips en advies

Nooit meer met de hand afwassen, een heerlijk idee toch? In de meeste Nederlandse keukens is daarom tegenwoordig ook al wel een vaatwasser te vinden. Klein minpuntje: zo’n groot apparaat valt natuurlijk op in je keuken. Gelukkig los je dat heel eenvoudig op met een inbouw vaatwasser. Hierop monteer je namelijk een decoratief paneel dat aansluit bij de rest van je keuken.

Maar waar moet je nu precies op letten als je een inbouw vaatwasser gaat kopen? En hoe weet je zeker dat je ook de beste afwasmachine kiest? Met deze en nog veel meer vragen helpen we je op deze pagina.

Direct inbouw vaatwassers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser doet je afwas op dezelfde manier als een gewone afwasmachine. Daarom bespreken we eerst de eigenschappen die specifiek voor een inbouw vaatwasser van belang zijn. Daarna nemen we de kenmerken door die belangrijk zijn om een afwasmachine te vinden die helemaal bij jouw wensen past.


Nismaten

De nismaten zijn de afmetingen van de kastruimte waarin je de vaatwasser gaat plaatsen. Het is natuurlijk belangrijk dat deze goed past, dus meet met een rolmaat zorgvuldig het volgende op:

• nishoogte
• nisdiepte
• nisbreedte

Deze zogenaamde nismaten meet je op aan de binnenzijde van de kastruimte waar je de machine wilt plaatsen. Een inbouw vaatwasser kopen begint altijd met deze stap. Bij de nishoogte zie je overigens vaak een maximale hoogte vermeld staan. Je kunt de hoogte van je vaatwasser namelijk vaak nog aanpassen als deze over verstelbare pootjes beschikt.

Projectie resttijd

Bij een gewone vaatwasser zie je op een display wat de resttijd is. Een ingebouwde afwasmachine beschikt niet over zo’n display, er zit immers een frontje aan de voorzijde. Er zijn echter modellen die de resttijd heel handig op de grond projecteren.

Aantal couverts

Om te weten hoeveel afwas je in je inbouw vaatwasser kwijt kunt, kijk je naar het aantal couverts. Een couvert is het al het servies en bestek dat één persoon voor één maaltijd gebruikt.

Verbruik

Een afwasmachine verbruikt water en elektriciteit. Een zuinige vaatwasser kan je op jaarbasis dus behoorlijk wat kosten besparen. Je kijkt daarbij naar de energieklasse, het energieverbruik per cyclus en het waterverbruik per cyclus.

Beladingssensor en aquasensor

Een handig extraatje om te besparen op het verbruik is de beladingssensor. Je vaatwasser detecteert dan hoeveel vaat je ingeladen hebt en past daar het water- en energieverbruik op af. Een aquasensor doet dat ook, maar doet dit op basis van hoe vuil de vaat is.

Bestekvoorziening

Er zijn verschillende manieren om het bestek in de vaatwasser te plaatsen. Een bestekkorf is een bakje onderin de machine, waarin je het bestek rechtop plaatst. Handig bij het uitruimen, want je pakt dan gewoon de korf uit de machine. Het nadeel is wel dat je daardoor minder ruimte hebt voor pannen en borden. Bij een besteklade bovenin de vaatwasser heb je daar geen last van.Programma’s

Programma’s

Ga je een inbouw vaatwasser kopen, dan is het verstandig om vooraf te bedenken welke programma’s bij je gebruik passen. Heb je bijvoorbeeld vaak kleine ladingen, dan is een kort programma erg handig. Wil je je mooie wijnglazen in perfecte staat houden, dan is een speciaal programma voor delicaat glas weer een must. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die bepalend zijn om jouw beste vaatwasser te kiezen.

Startuitstel

Bij een inbouw vaatwasser met startuitstel bepaal je zelf wanneer de machine zijn werk doet. Je ruimt de vaatwasser dan bijvoorbeeld na het eten al in, maar stelt in dat deze pas ’s nachts zijn werk doet.

Geluidsniveau

Heb je een open keuken? Dan is het slim om naar het geluidsniveau van de afwasmachine te kijken. Van een vaatwasser met een geluidsniveau tot 44 dB heb je al erg weinig last. Er zijn zelfs al zeer stille afwasmachines die slechts 40 dB aan geluid produceren. Dat is vergelijkbaar met het geluid dat je bijvoorbeeld in een bibliotheek zou horen.


Soorten

Inbouw vaatwasser, onderbouw vaatwasser of vrijstaande vaatwasser?

Misschien twijfel je nog of een inbouw vaatwasser voor jou wel de beste keuze is. Of weet je niet precies wat nu het verschil is met een onderbouw of vrijstaande vaatwasser. Daarom leggen we de verschillende opties kort nog even uit.


 • Vrijstaande vaatwasser

  Een vrijstaande vaatwasser is een los apparaat in je keuken, die je niet inbouwt in een van de kastruimtes. Dit is soms de enige optie als er in je bestaande keuken geen mogelijkheid of ruimte is om de vaatwasser in te bouwen.

  Bekijk en vergelijk
 • Inbouw vaatwasser: deels of volledig geïntegreerd?

  Zoals eerder op deze pagina uitgelegd is een inbouw vaatwasser juist heel geschikt om helemaal weg te werken in je keuken. Een inbouwvaatwasser kan deels geïntegreerd of volledig geïntegreerd worden in de keuken. Bij een geïntegreerde vaatwasser blijft het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Bij een volledig geïntegreerde afwasmachine wordt het apparaat volledig weggewerkt en aangepast aan jouw keuken met het bedieningspaneel onzichtbaar in de bovenrand van de vaatwasser.

  Bekijk en vergelijk
 • Onderbouw vaatwasser

  Heb je geen paneel voor je vaatwasser dat aansluit bij de rest van je keuken? Dan kun je toch nog de ruimte van je keukenblok benutten met een onderbouw vaatwasser. Je hebt dan ook het gemak van een bediening en zichtbaar display aan de voorkant van de vaatwasser.

  Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat is nu de beste inbouw vaatwasser?


De eerste stap om een goede inbouw vaatwasser te vinden is heel simpel: het opmeten van de nismaten. Dan weet je namelijk precies welke afwasmachines er wel en niet in jouw keuken passen. Vervolgens kijk je naar de verschillende eigenschappen en stem je deze af op jouw gebruik.

Ben je alleen of met z’n tweeën? Dan zul je een kleiner aantal couverts per keer hoeven af te wassen. Extra programma’s speciaal voor kleine ladingen zijn dan ook handig, zodat je niet onnodig veel water ene elektriciteit verbruikt.

Voor grotere gezinnen is een hoger maximaal laadvermogen juist wel weer interessant. Zuinige eigenschappen zijn bij zulk intensief gebruik extra belangrijk, dus kijk goed naar de energieklasse. Ook het water- en energieverbruik per cyclus helpen je om een zuinige inbouw vaatwasser te kiezen.

Met al deze kennis weet je alles om de beste inbouw vaatwasser te kopen voor jouw keuken en afwaswensen. Al je voorkeuren zet je heel eenvoudig op een rijtje met een onze handige vergelijker. Je ziet dan direct welke modellen bij je passen!


Direct inbouw vaatwassers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Een vaatwasser is op zichzelf natuurlijk al een perfecte oplossing voor het doen van de afwas. Maar het kan altijd nóg makkelijker, sneller en beter. De techniek waarmee de vaat gedroogd wordt bijvoorbeeld.

Nu gebeurt dat door condensdroging en ventilatiedroging. Er zijn echter ook al vaatwassers die gebruik maken van speciale korrels. Deze bevatten het mineraal zeoliet, dat een enorm absorptievermogen heeft. De vaat droogt zo sneller én milieuvriendelijker.

En wat dacht je van het in- en uitruimen? Met al dat bukken natuurlijk niet altijd even prettig. Er zijn daarom ook al vaatwassers met een zogenaamde comfortlift. Het onderste rek til je daarmee automatisch naar boven, zodat je niet meer hoeft te bukken.


Beste inbouw vaatwassers
Populairste inbouw vaatwassers