Kieskeurig Magazine v2

Airfryer recepten

Inhoudsopgave

  1. Airfryer: wel of geen olie?
  2. Is een Airfryer gezond?
  3. Frikandellen, kroketten, verse friet
  4. Wat kan echt niet in de Airfryer?

Doeg friteuse, hallo Airfryer! Wanneer je een frituurpan vergelijkt met een heteluchtfriteuse, blijkt dat deze laatste veel voordelen kent. Zo verspreidt een heteluchtfriteuse minder onaangename luchtjes, waardoor je hem ook gewoon in de keuken gebruiken. Ook kun je in dit type friteuse veel meer gerechten bereiden. Omdat deze met hete lucht bakt, is het namelijk eigenlijk een soort oventje.

Hierdoor heb je dus ook geen frituurvet of frituurolie meer nodig. Áls je al een klein beetje olie moet toevoegen, gaat het om olijfolie of arachideolie. Olie in de Airfryer doen is echter lang niet altijd nodig. In dit artikel vertellen we je wat je allemaal wel en niet kunt klaarmaken in een heteluchtfriteuse. Daarbij hebben we uiteraard ook aandacht voor de gezondheidsvoordelen van de heteluchtfriteuse.

Airfryer: wel of geen olie?

Frituren zonder vet is mogelijk met een Airfryer. Sterker nog: het is eigenlijk vrijwel nooit nodig om extra olie toe te voegen aan de etenswaren die je ermee wilt bereiden. Zeker als je voorgegaarde of geprepareerde producten wilt bereiden, zoals friet en frikandellen, is het toevoegen van olie niet nodig. Omdat deze producten al geprepareerd zijn, bevatten ze namelijk al vet of olie. Als je ook nog extra olie toevoegt, worden je snacks alleen maar zompig in plaats van knapperig.

De enige keer dat je wel wat olie toevoegt, is wanneer je er onbehandeld eten in wilt klaarmaken, zoals vers geschilde aardappelen, groenten of niet-gemarineerde kip. Door de olie toe te voegen, droogt het gerecht niet uit. Je kunt de groente of kip dan echter ook van tevoren bestrijken met wat olie of marinade. Kies hierbij het liefst voor zonnebloemolie, olijfolie of arachideolie.

Is een Airfryer gezond?

Airfryer: gezond of niet? Het feit dat je voor het bakken in een heteluchtfriteuse geen frituurvet of frituurolie nodig hebt, is voor velen meteen een van de grote voordelen. Frituurvet bevat namelijk veel calorieën. Een voorbeeldje: een portie in olie gefrituurde friet bevat bijvoorbeeld al meer dan 450 kcal. Zeker als je frituurvet tussendoor afkoelt, omdat je bijvoorbeeld meerdere keren bevroren snacks in het vet laat zakken, zuigen je snacks zich vol met vet.

Etenswaren die je bereidt met een Airfryer bevatten vaak tot wel 80 procent minder vet dan wanneer je ze frituurt in een frituurpan. Zo bevat een portie ovenfriet maar zo’n 160 kcal.  

Hoewel frituren in een heteluchtfriteuse gezonder is dan frituren in een frituurpan, is snacken natuurlijk eigenlijk nooit heel gezond. Met andere woorden: kroketten en kaassoufflés worden niet plots gezond wanneer je ze in de heteluchtfriteuse klaarmaakt. Daarnaast bevatten snacks die speciaal gemaakt zijn voor de Airfryer vaak meer vet van zichzelf. Gezond frituren is dus een beetje een mythe. Gelukkig kun je in een heteluchtfriteuse nog veel meer gerechten bereiden, zoals zelfgemaakte patat, groenten en vis. Een heteluchtfriteuse vervangt voor veel mensen zodoende niet alleen hun frituurpan, maar ook hun koekenpan en oven.

Frikandellen, kroketten, verse friet

Zin in een frietje? Het is mogelijk om diepvriesfriet klaar te maken in je heteluchtfriteuse, maar veel mensen geven echter de voorkeur aan ovenfrites. Ovenfrites zijn namelijk speciaal gemaakt om gebakken te worden in de hete lucht. In dat opzicht is er dus weinig verschil tussen een Airfryer en een oven. Er zijn tegenwoordig zelfs frietjes die speciaal gemaakt zijn voor bereiding in de Airfryer.

Er gaat volgens veel mensen echter niets boven verse friet. In de regel geldt dat je voor het zelf maken van friet het beste iets kruimige aardappels kunt gebruiken. Dompel je verse frietjes voordat je ze in de heteluchtfriteuse bereidt eerst een half uurtje onder in koud water. Stel je friteuse vervolgens niet hoger in dan 180 graden en bak liever kleinere hoeveelheden tegelijk. Als de Airfryer helemaal vol is, kan de heteluchtstroom namelijk moeilijker alle frietjes bereiken. Toch liever alle friet in één keer bakken? Schud de friet in dat geval regelmatig om.

Wil je een kroket frituren? Kroketten bakken in de heteluchtfriteuse is zeker mogelijk, alhoewel de snacks vaak wel wat bleek en slap blijven. Net zoals speciale ovenfrites vaak lekkerder worden dan diepvriesfriet, zijn ook de ovenvarianten van verschillende soorten snacks meestal een betere keus. 

Er zijn gelukkig steeds meer producenten die ovenvarianten van hun snacks maken. Voor snacks zonder een paneerlaagje, zoals frikandellen en gehaktballen, kun je echter wel prima voor de gewone frituurversie kiezen. Tip: kijk eerst wel goed of er specifieke Airfryer-baktijden worden aangegeven.

Je kunt je heteluchtfriteuse trouwens ook goed gebruiken voor allerlei andere etenswaren en gerechten. Je kunt zelfs complete maaltijden bereiden. Online vind je talloze recepten voor aardappels, groenten, vlees en vis. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook goed mogelijk is om zoete gerechten te maken, zoals muffins en taarten. Zelfs oliebollen airfryen behoort tot de mogelijkheden!

Wat kan echt niet in de Airfryer?

Met een heteluchtfriteuse kun je frituren, grillen, bakken, braden en roosteren. Toch zijn er ook etenswaren die je beter niet in een Airfryer kunt bereiden. We gaven hierboven al aan dat veel snacks in een krokant jasje, zoals kroketten en bitterballen, niet heel knapperig worden. Datzelfde geldt voor loempia's. Ook die blijven vaak slap. Ovensnacks of snacks speciaal gemaakt voor de Airfryer geven een mooier resultaat.

Maar er zijn ook etenswaren die je écht niet in een hetelichtfriteuse kunt bereiden. Het beste voorbeeld is etenswaren in vloeibaar beslag, zoals tempura. Ook vinden mensen het soms lastig om vis goed te bereiden in de heteluchtfriteuse. Dat komt omdat vis net als tempura snel gaat plakken. Ten slotte noemen we gerechten die je moet koken in water of bouillon, zoals pasta. Ook voor dit soort maaltijden kun je beter een gewone pan gebruiken.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Bak ze bruin!