Kieskeurig Magazine v2

Frituurpan kopen: tips voor de beste friteuse

Inhoudsopgave

  1. Welke eigenschappen heeft een frituurpan?
  2. Soorten frituurpannen
  3. Frituren zonder vet
  4. Hoe maak je een frituurpan schoon?
  5. Welke merken maken de beste frituurpan?

76 procent van Nederland frituurt thuis minstens één keer in de maand. Heb jij ook zin in zelfgebakken frietjes uit de frituur of een kroketje op brood? Dat ben je hier aan het goede adres om een nieuwe friteuse of hetelucht frituurpan (zoals de ActiFry of de Airfryer) te kopen. Wil je online een frituurpan bestellen, dan kun je hier de verschillende modellen te vergelijken, zodat je de beste keuze voor jou vindt. Zo weet je zeker dat je altijd een goedkope versie van jouw favoriete frituurpan vindt. Met de tips in dit artikel weet je precies waar je op moet letten.

Welke eigenschappen heeft een frituurpan?

Voor je de beste frituurpan of Airfryer hebt gevonden, moet je eerst bepalen welk formaat bij jouw huishouden past. Ben je thuis alleen of met zijn tweetjes, dan is een kleine frituurpan een prima keuze. Heeft een friteuse 2 liter inhoud, dan kun je maximaal twee porties frites tegelijk maken. Heeft een friteuse 3 liter inhoud, dan kun je frites of snacks tot drie personen tegelijk maken. Heeft een frituurpan 4 liter inhoud, dan is deze geschikt voor vier personen. En eet je vaak snacks met een flink gezelschap, kies dan de grootste maat: dat is als een frituurpan 5 liter inhoud heeft. Wil je meer weten, kijk dan op de pagina waarop we uitgebreider schrijven over laadvermogen en frituurpan. Als je weet welk formaat je zoekt, kun je hieronder verder kijken naar de beste friteuse-aanbieding.

De meeste friteuses geven het aan als de ingestelde temperatuur is bereikt. Andere zaken waar je op kunt letten zijn antigeur filters en automatische uitschakeling. Een uitneembare en vaatwasbestendige binnenpan met anti-aanbaklaag scheelt veel gedoe bij het schoonmaken. Sommige friteuses hebben een kraantje waar je het vet uit kunt laten lopen.

Veel friteuses zijn uitgerust met een geïsoleerde buitenkant , ook wel koude wand genoemd. Verwacht daar niet teveel van: in de praktijk worden deze modellen nog behoorlijk warm aan de buitenkant. Wat wél goed werkt is een koude zone. Bij een koude zone hangt het verwarmingselement iets hoger in de olie, zodat de olie onder het verwarmingselement minder heet wordt. Hierdoor verbranden kruimels die naar de bodem zakken minder snel. Met een filter kun je de kruimels eenvoudig uit de olie filteren, zodat de olie langer meegaat.

Soorten frituurpannen

Frituren kun je natuurlijk doen in een ouderwetse frituurpan op gas: een grote pan met een los frituurmandje. Dat is niet echt meer van deze tijd, zo gevaarlijk met dat hete vet en die vieze walmen in de keuken. Ook is het lastig de temperatuur van de olie te regelen. 

Zelfs de simpelste goedkope frietpan heeft tegenwoordig een deksel met geurfilter en een temperatuurknop, zodat je weet wanneer het vet heet is en je altijd op de juiste temperatuur frituurt. Er zijn frituurpannen in alle maten verkrijgbaar. Ook als je alleen snackt, kun je een 1 persoons frituurpan vinden die bij je past. Kies in dat geval voor een mini frituurpan met een kleine inhoud. Klein is in dit geval bijvoorbeeld als een frituurpan 1 liter inhoud heeft.

Met een dubbele frituurpan (duo friteuse) kun je frites en snacks tegelijk frituren. Een dubbele frituurpan heeft twee aparte binnenpannen, waardoor de temperatuur van het vet minder schommelt. Er zijn dubbele frituurpannen met twee thermostaten, die perfect zijn voor het bereiden van verschillende soorten snacks tegelijkertijd. Niet iedere snack wordt op dezelfde temperatuur bereid.

De laatste jaren is de hetelucht friteuse (Airfryer) erg populair geworden. De heteluchtfriteuse maakt gebruik van hete lucht in plaats van olie, daardoor zijn de snacks een stuk gezonder. Je kunt hier meer over lezen onder het kopje ‘frituren zonder vet’. Naast Airfryers worden ook multicookers steeds populairder. In een multicooker kun je zowel koken, bakken, stomen, stoven als soep maken. In dit apparaat maak je in een handomdraai een eenpansgerecht. 

Ook kun je rijst of pasta koken, vlees of vis bakken, een stoofpot maken, groente stomen of een gezonde havermoutpap of lekker groentesoep koken. De meeste multicookers hebben ook een warmhoudfunctie, zodat je gerechten warm kunt houden tot het tijd is om ze te serveren. 

Frituren zonder vet

Eenheteluchtfriteuse (Airfryer) is een friteuse zonder olie. Je kunt er dus mee frituren zonder vet. Doordat het eten niet in contact komt met olie, zijn de snacks een stuk ‘magerder’. Dat past goed in een gezond eetpatroon; zo kun je snacken zonder veel calorieën binnen te krijgen.

Ook heb je veel minder last van geurtjes dan bij frituren in olie. Deheteluchtfriteuse lijkt eigenlijk meer op een heteluchtoven dan op een frituurpan. Je kunt er naast frites en snacks andere etenswaren in bakken, braden en grillen -zoals afbakbroodjes, kippenpootjes en zelfs muffins. Wel is de bereidingstijd een stuk langer dan bij een friteuse en ook worden snacks minder gelijkmatig gebakken en iets minder knapperig.

Er zijn twee soortenheteluchtfriteuses: modellen met een ladesysteem (zoals de Philips Airfryer ) of modellen met bak bovenin (Tefal Actifry). Bij het ladesysteem doe je de snacks in een lade die je met een handvat aan de voorkant uit het apparaat trekt. Bij het andere model doe je de snacks of frites in grote ronde bak met een deksel en worden deze met een roerblad omgeschept tijdens het bakken, zodat ze gelijkmatig gebakken worden. Er zijn grote verschillen tussen Airfryers. De hoeveelheid frites die ze in één keer kunnen bakken kan variëren van 350 tot 1000 gram en ook de tijd die ze daarvoor nodig hebben varieert enorm, van 12 tot ruim 30 minuten.

Als je een Airfryer gebruikt moet je (oven)snacks kopen die speciaal zijn ontwikkeld om met hete lucht te bakken. Op de verpakkingen staat tegenwoordig vaak een Airfryer-icoontje om aan te geven dat de snacks geschikt zijn voor deheteluchtfriteuse.

Hoe maak je een frituurpan schoon?

Voor een frituurpan kun je het best vloeibaar frituurvet kopen. Dat is gezonder dan vast vet, zoals ossenwit of reuzel. Het is aan te raden om het frituurvet na elk gebruik te filteren. Laat het door een trechter lopen waarin je een keukenpapiertje of koffiefilter hebt gedaan. Na 4 à 5 keer frituren moet het vet vervangen worden. Of eerder als het vet vies ruikt, stroperig is, gaat walmen of schuimt. Let op: vul gebruikt frituurvet nooit aan met vers vet, maar ververs het vet altijd in zijn geheel. 

Inleveren van frituurvet is simpel. Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic frisdrankfles. Oud frituurvet inleveren kan op meer dan 3000 inleverpunten, zoals scholen, sportclubs, kinderboerderijen en milieustraten. Van gebruikt frituurvet kan biobrandstof worden gemaakt. Met het inzamelen van gebruikte vetten voorkom je dat ze in het riool terechtkomen waar ze schade en verstoppingen kunnen veroorzaken.

Als je het frituurvet vervangt, is dat een goed moment om de frituurpan schoon te maken. De buitenkant van de frituurpan kun je schoonmaken met afwasmiddel op een doekje. Gebruik nooit een schuurspons om glanzende onderdelen of een binnenpan met een anti-aanbaklaag schoon te maken. 

Kun je de binnenpan eruit halen, dan kun je hem met de hand afwassen of in de vaatwasser doen (als-ie vaatwasbestendig is). Heb je een vaste binnenpan? Die kun je schoonmaken door er heet water in te doen en daar een vaatwastablet in op te lossen. Even laten inwerken en dan leeggieten. Je kunt ook een sopje van afwasmiddel maken. 

Welke merken maken de beste frituurpan?

Zoek je een budget frituurpan ofheteluchtfriteuse, dan is een Tomado frituurpan een goede keuze. Bij de goedkoopste variant ben je met een paar tientjes klaar. Ben je bereid iets meer uit te geven, dan kom je al snel uit bij een Princess friteuse. Princess biedt een ruime keuze uit friteuses, duo frituurpannen enheteluchtfriteuses. Inventum is een oer-Hollands merk met een grote en zeer betaalbare keuze uit frituurpannen en Airfryers in alle formaten, van eenpersoons tot XXL. Ook de Inventum Airfryer is in verschillende maten verkrijgbaar.

Bij het merk Nova is een keuze een stuk kleiner: er is eenheteluchtfriteuse (die heet bij Nova Aerofryer) en een Nova friteuse die dubbelt als fondueset. Het bekendste merk voor Airfryers is natuurlijk Philips, de fabrikant die de populaire Airfryers op de markt heeft geïntroduceerd. Je hebt een ruime keuze in een hogere prijsklasse. In de collectie vind je geen frituurpan; Philips is helemaal overgestapt op Airfryers.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Bak ze bruin!