Frituurpannen en friteuses: hoe zit het precies?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een friteuse?
  2. Soorten friteuses
  3. Frituurpan of friteuse?

Kieskeurig.nl snapt dat je door het grote aanbod friteuses niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Op onze website kun je daarom verschillende modellen vergelijken en reviews van gebruikers lezen. Ook geven we je tips. In dit artikel leggen we je bijvoorbeeld uit wat een friteuse precies doet.

Daarbij hebben we ook aandacht voor de verschillende namen die men aan een friteuse geeft: zo wordt er ook wel gesproken over een frituurpan, patatpan of frituurketel. En waar past de heteluchtfriteuse in dit plaatje?

Wat is een friteuse?

Een friteuse is een elektrisch apparaat waarin olie of vet wordt verhit. Hierin kun je bepaalde etenswaren frituren. Denk bijvoorbeeld aan patat of friet, frikandellen en kroketten, oftewel: snacks. De vereiste temperatuur om je snacks in te kunnen frituren ligt vaak tussen de 180 graden en 200 graden Celsius. Er zijn ook mensen die in een gewone pan op hun gasfornuis frituren. Dit is echter behoorlijk brandgevoelig. Daarbij komt nog dat veel mensen het niet fijn vinden dat hun keuken naar frituurvet ruikt en is het lastig de temperatuur van het vet of de olie heel precies te regelen.

Soorten friteuses

Zeker als je vaker frituurt, is een friteuse een verstandige koop. Je kunt friteuses tegenwoordig in allerlei soorten en maten kopen. Zo zijn er dubbele frituurpannen met twee aparte frituurgedeeltes, waarmee je bijvoorbeeld tegelijkertijd patat en kaassoufflés kunt frituren. Daarnaast zijn er éénpersoonsfrituurpannen met een kleine inhoud. Perfect om een kroketje voor jezelf te bakken!

Naast inhoud zijn er nog een aantal eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe friteuse. Denk bijvoorbeeld aan een geurfilter, een kraantje om de olie of het vet gemakkelijk te verwijderen en een vaatwasbestendige binnenpan. 

Er zijn ook friteuses met een geïsoleerde buitenkant. Dit wordt wel een koude wand genoemd. De koude wand is overigens niet te verwarren met een koude zone. Bij friteuses met een koude zone hangt het verwarmingselement iets hoger, zodat het vet eronder minder heet wordt. 

Met een koude zone verbranden kruimels op de bodem minder snel, zodat het frituurvet langer meegaat.

Een friteuse bestaat vaak uit een metalen of kunststof behuizing, met daarin een zogenoemde binnenpan. In de binnenpan zit een elektrisch verwarmingselement. Boven de pan hangt een metalen frituurmandje dat je handmatig of met een schakelaar in de frituurolie laat zakken. Naast dit frituurmandje is er ook nog ander frituurgerei te koop. Dit is vaak eveneens van metaal gemaakt en heeft talloze gaten, zodat het goed schoon te maken is en je snacks kunnen uitlekken.

Frituurpan of friteuse?

We merken dat er nogal wat verwarring bestaat omtrent de verschillende namen die aan friteuses gegeven worden. Vooral friteuse en frituurpan worden nog al eens door elkaar gebruikt. En in principe bedoelen mensen er ook hetzelfde mee. Als we dan toch onderscheid moeten aanbrengen: een frituurpan is een pan waarin je je frituurt met frituurvet, terwijl friteuse een overkoepelende term is. Zo spreken we ook bij het bakken met hete lucht nog steeds over een friteuse, namelijk een heteluchtfriteuse. Als men over een frituurketel of patatpan spreekt, bedoelt men ook de traditionele frituurpan.