Elektrische tandenborstel: welke opzetborstel kies je?

Inhoudsopgave

  1. Opzetborstels die tandplak grondig verwijderen
  2. Opzetborstels voor gevoelige tanden
  3. Opzetborstels voor wittere tanden
  4. Opzetborstels tegen ontstoken tandvlees
  5. Opzetborstels voor melktanden
  6. Opzetborstels voor een beugel
  7. Opzetborstels met microchip
  8. Universele opzetborstels

Welke elektrische tandenborstel je hebt, bepaalt voor een deel welke borsteltjes je kunt gebruiken. Zo passen opzetborstels van Oral-B doorgaans niet op Philips Sonicare tandenborstels. Maar behalve dat het merk dus bepaalt welke borstels geschikt zijn, spelen ook je wensen een rol. Er zijn namelijk opzetborsteltjes voor elk verschillend doel: of je nu extra witte tanden wilt of gevoelig tandvlees hebt dat je voorzichtig wilt behandelen tijdens het tandenpoetsen. Wij helpen je graag met informatie, zodat jij snel de voor jou beste opzetborstels vindt!

Opzetborstels die tandplak grondig verwijderen

Zoek je een opzetborstel waarmee je je tanden extra goed kunt reinigen, dan heb je enorm veel keuze. Denk aan Oral-B Trizone (borsteltjes met 3 verschillende reinigingszones), Oral-B Cross Action, Oral-B Precision Clean (waarmee je ook meteen je tandvlees goed schoon houdt), Oral-B FlossAction (waarmee je ook tussen je tanden en kiezen kunt komen – inderdaad, een soort flossen dus!) en aan Philips Premium Plaque Defense-borsteltjes. Deze zijn medium zacht en zo gemaakt dat je ook moeilijk bereikbare plekjes in je mond makkelijk kunt poetsen. Ook andere merken (bijvoorbeeld Braun) maken opzetborstels voor de grondige verwijdering van tandplak, maar Oral-B en Philips zijn eigenlijk de twee grootste spelers op de markt.

Opzetborstels voor gevoelige tanden

Heb je gevoelige tanden, dan heb je als het om mondverzorging gaat een aantal opties. Je kunt bijvoorbeeld een speciale elektrische tandenborstel voor gevoelige tanden kopen – dit is een tandenborstel die een speciale Sensitive-stand heeft. Daarnaast kun je ook speciale opzetborstels kopen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld deOral-B Sensitive opzetborstels en de Philips S Sensitive. Hiermee wordt je gebit zo voorzichtig mogelijk gepoetst.

Opzetborstels voor wittere tanden

Ook als je graag wittere tanden wilt, heb je de keuze uit verschillende speciale opzetborstels. Kijk als je een Philips Sonicare hebt naar de W Optimal White borstels en/of de Philips Premium White borstels(voorheen bekend onder de naam Philips Sonicare DiamondClean opzetstuk). Heb je een Oral-B tandenborstel, dan is de Oral-B 3D White opzetborstel de voor de hand liggende keuze.

Opzetborstels tegen ontstoken tandvlees

Tandvlees is vaak gevoelig. Heb jij last van gevoelig of ontstoken tandvlees? Kies dan voor je elektrische tandenborstel een opzetborstel die extra voorzichtig met je tandvlees omgaat. Bij Oral-B is dat bijvoorbeeld het Sensi Ultra-Thin opzetstuk, dat (verdere) tandvleesproblemen helpt te voorkomen. Philips heeft Premium Gum Care en Optimal Gum Care opzetborstels waarmee de gezondheid van je tandvlees bevorderd wordt.

Opzetborstels voor melktanden

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met goed poetsen. Als ze heel klein zijn, zul je ze moeten helpen met elektrisch poetsen; als ze wat ouder zijn, kun je ze hun eigen elektrische tandenborstels geven. Elektrische kinderborstels hebben vaak vrolijke kleuren en/of zijn versierd met afbeeldingen van populaire tekenfilmkarakters. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Philips Sonicare for Kids-lijn of naar Oral-B Stages. Beide merken bieden speciale opzetstukjes voor kinderborstels. Je kunt ook merkloze opzetborsteltjes voor kinderen overwegen. Controleer wel goed of deze opzetborstels op de tandenborstel van je kind(je) passen!

Opzetborstels voor een beugel

Ook als je een beugel hebt, kun je een elektrische tandenborstel gebruiken. Een speciaal opzetstukje is dan wel aan te raden. Oral-B heeft bijvoorbeeld de Ortho Care-opzetborstels, die speciaal ontwikkeld zijn om rond je beugel te reinigen. Weet je niet zeker welke tandenborstel voor jou geschikt is? Overleg dan met je tandarts of orthodontist.

Opzetborstels met microchip

Ook bij elektrische tandenborstels staat de techniek niet stil: er zijn inmiddels al heel wat slimme elektrische tandenborstels verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de Philips Sonicare Diamond Clean Smart of modellen uit de Oral-B Genius-lijn. Daarmee kun je bijvoorbeeld via een app aflezen of je goed poetst en of je lang genoeg poetst. Zorg dat je voor dit soort tandenborstels wel de juiste opzetborstel gebruikt, zodat het opzetstukje en het handvat met elkaar kunnen ‘communiceren’.

Universele opzetborstels

Als je een opzetborstel zoekt, kom je al snel uit bij hetzelfde merk als waarvan je tandenborstel is. Je weet dan zeker dat de twee bij elkaar passen. Vind je merk-opzetborstels te duur? Er zijn ook merkloze (of van onbekende merken) opzetborstels te koop die op meerdere modellen tandenborstels passen. Dit worden universele opzetborstels genoemd. Kijk wel goed in de specificaties of de borstel op jouw specifieke tandenborstel past: universeel betekent helaas niet altijd universeel …