Elektrische tandenborstel kopen: tips voor de beste tandenborstel

Inhoudsopgave

  1. Wat is het voordeel van een elektrische tandenborstel?
  2. Zo kies je de beste elektrische tandenborstel
  3. Welke eigenschappen heeft een elektrische tandenborstel?
  4. De nieuwste technieken op het gebied van mondhygiëne
  5. Welke merken maken de beste elektrische tandenborstels?

Tandenpoetsen: je doet het (als het goed is) iedere dag. Met een elektrische tandenborstel poets je vaak langer en beter. Maar waar moet je op letten als je de voor jou beste elektrische tandenborstel kopen wilt? Met onze tips weet je waar je op moet letten wanneer je elektrische tandenborstels vergelijken wilt. En zoek je een goedkope tandenborstel? Je kunt op Kieskeurig.nl een maximum prijs instellen, zodat je makkelijk uitkomt bij de beste tandenborstel-aanbieding!

Wat is het voordeel van een elektrische tandenborstel?

Om gezonde tanden te houden, is het belangrijk dat je minstens twee keer per dag je tanden poetst. Hierbij is niet alleen het aantal poetsbewegingen van belang, maar ook bijvoorbeeld de manier van poetsen. Met een elektrische tandenborstel heb je meerdere opties. 

Een gewone handtandenborstel kun je alleen voor- en achteruit bewegen; je haalt er zo’n 600 poetsbewegingen per minuut mee. Een elektrische tandenborstel draait bijvoorbeeld ook rondjes. Ook kun je vaak kiezen uit verschillende koppen. Door een elektrische tandenborstel met een ronde kop te gebruiken, bereik je beter alle vlakken van de tand en kom je ook sneller bij het tandvlees waardoor tandplak maximaal verwijderd wordt. Bovendien kun je met elektrisch poetsen wel 5.000 tot 50.000(!) poetsbewegingen per minuut halen!

De snelheid van de poetsbewegingen van de borstels en de verschillende functies maken het absoluut de moeite waard om een elektrische tandenborstel te kopen. Maar stel: je wilt daarnaast ook je tanden bleken, wat is dan de beste elektrische tandenborstel voor jou?

Oral B biedt binnen zijn SmartSeries een elektrische tandenborstel aan met een speciale Whitening-functie. Het effect hiervan zou binnen twee weken zichtbaar moeten zijn. Is het resultaat met alleen borstels niet drastisch genoeg? Dan kun je het elektrisch poetsen combineren met white strips die door veel van de grote tandenborstelmerken worden aangeboden. Naast de whitestrips bestaan er ook vaak speciale tandpasta’s en mondwaters voor wittere tanden. 

Zo kies je de beste elektrische tandenborstel

Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels, er is dus keuze genoeg. Wil je een elektrische tandenborstel met de ronde kop, of wil je de voordelen van een elektrische tandenborstel in de vorm van een klassieke tandenborstel? De sonische tandenborstel is een tandenborstel die nog het meest wegheeft van de ‘ ouderwetse’ tandenborstel. Een dergelijke tandenborstel maakt alleen vibrerende bewegingen, waardoor je zelf ook nog poetsbewegingen moet maken.

Er bestaan ook elektrische tandenborstel voor kinderen. Over het algemeen geldt dat voor kinderen onder de zes jaar extra zachte borstels gewenst zijn. De elektrische kindertandenborstel is vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar en in sommige gevallen kun je het handvat zelfs versieren met stickers. Een elektrische tandenborstel voor kinderen heeft vaak extra grip aan het handvat zodat het niet snel uit hun handen glibbert. Ook voor wat oudere kinderen zijn er elektrische kindertandenborstels. Deze hebben een iets volwassenere uitstraling, minder grip bij het handvat en hebben wat stuggere borstels.

Welke eigenschappen heeft een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel is ontworpen om je beter te helpen poetsen. Dit wordt gedaan door zowel de borstelvorm en de rotatiesnelheden, maar ook door technische functies, zoals verschillende standen. Als je de elektrische tandenborstel bijvoorbeeld deelt met gezinsleden en niet iedereen dezelfde rotatiesnelheid prettig vindt, dan is het verstandig om een elektrische tandenborstel aan te schaffen met verstelbare snelheden.

Je kunt de tandenborstel natuurlijk nog verder aanpassen naar eigen wens door verschillende opzetstukjes bij de hand te hebben. Let wel dat je bij een elektrische tandenborstel van bijvoorbeeld Oral B ook Oral B-opzetborstels moet kopen. Er zijn allerlei opzetborstels ontwikkeld met verschillende functies, zoals flossen of polijsten.

Ook zit op veel tandenborstels een timer. Een goede poetsbeurt duurt gemiddeld twee minuten en de timer op de elektrische tandenborstel houdt vanzelf op wanneer je lang genoeg gepoetst hebt.

De wat luxere elektrische tandenborstels hebben ook verschillende poetsstanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stand voor extra grondige reiniging, extra witte tanden, een snelle poetsbeurt tussendoor of een massagestand voor gevoelig tandvlees. Als je te veel druk uitoefent op je tandvlees kun je hiermee je tandvlees beschadigen. Een elektrische tandenborstel met terugslagfunctie gaat deze beschadiging tegen.

Ook als je op reis gaat, wil je natuurlijk je tandenborstel meenemen. Dan heb je niet altijd een tandenborstelhouder tot je beschikking. Oral B heeft bijvoorbeeld een speciaal reisetui, ontworpen om jouw elektrische tandenborstel veilig mee op reis te nemen. Slim: dit etui heeft een USB-aansluiting, om zowel jouw tandenborstel als telefoon tegelijk op te laden.

De nieuwste technieken op het gebied van mondhygiëne

Veel elektrische tandenborstels zijn tegenwoordig gekoppeld aan een app. Deze houdt bij of je wel lang genoeg poetst en registreert je poetsgedrag. Voor kinderen worden deze apps extra uitgebreid gemaakt om ook een leerfunctie aan het tandenpoetsen te verbinden.

Dit is natuurlijk niet de enige ontwikkeling op het gebied van mondhygiëne. Zo heeft Phillips bijvoorbeeld een monddouche die een waterstraal door middel van luchtdruk tussen je tanden spuit. Op deze manier werkt de monddouche hetzelfde als het gebruik van een flossdraad. Deze techniek wordt ook wel ‘Airfloss’ genoemd. Als je liever geen gebruik maakt van de Airflosstechniek, kun je kiezen voor een elektrische tandenstoker. Dit apparaat is vergelijkbaar met de monddouche maar heeft een puntig opzetstuk. 

Welke merken maken de beste elektrische tandenborstels?

De grote merken zijn Oral B, Philips en Braun. Oral B elektrische tandenborstels hebben een grote variatie aan opzetstukjes en al deze verschillende Oral B-opzetstukjes hebben functies die inspelen op jouw benodigdheden. Je kunt qua prijs kiezen voor een luxe uitvoering met meerdere functies of voor een simpelere Oral B Braun tandenborstel, een borstel zonder poespas. De opzetborstels met oscillerende en/of pulserende werking komen vaak het dichtst bij en om de tand.

Inmiddels verschijnen er ook veel variaties op de sonische tandenborstel. Als je de voorkeur geeft aan een sonische tandenborstel, dan zijn de tandenborstels van Phillips Sonicare een optie. Deze borstels zijn er in verschillende uitvoeringen, variërend van elektrische kindertandenborstels tot luxe uitvoeringen met meerdere standen en tandvleesmassage.

Beste elektrische tandenborstels
Populairste elektrische tandenborstels