Elektrische tandenborstel: alles over 3D poetsen

Inhoudsopgave

  1. Beweging van de 3D-borstelkop
  2. Voor- en nadelen van de 3D-poetstechniek
  3. Eerst vergelijken, dan poetsen

Wat voor jou de beste elektrische tandenborstel is, hangt van een aantal zaken af. Heel belangrijk is bijvoorbeeld de gebruikte poetstechniek: er bestaan namelijk meerdere technieken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Goed om te weten voordat je jouw ideale tandenborstel kiest! Hier lees je alles over de 3D elektrische tandenborstel, die verschillende poetsbewegingen combineert.

Beweging van de 3D-borstelkop

Grofweg kun je twee borsteltechnieken onderscheiden: eentje die werkt met roterende (ronddraaiende) en heen-en-weer bewegende bewegingen (oscillerend-roterend genaamd) en eentje die werkt met trillingen in een enorm hoge frequentie – dit is de sonische poetstechniek. De 3D poetstechniek voor een elektrische tandenborstel is een uitgebreide variant van de eerste techniek: er worden niet alleen roterende en oscillerende bewegingen gemaakt, maar ook pulserende. Een beweging extra dus – vandaar de 3 in 3D. Wanneer je nu ergens de benaming 2D elektrische tandenborstel ziet staan, weet je ook meteen wat het is!

Voor- en nadelen van de 3D-poetstechniek

Wat is een goede elektrische tandenborstel, vragen veel mensen zich af. Zoals gezegd; wat voor jou de beste koop elektrische tandenborstel is, is lastig te zeggen, omdat het echt een kwestie van persoonlijke voorkeuren is. Het voordeel van een 3D-borstel is dat de pulsaties van deze elektrische tandenborstel ervoor zorgen dat je gebit nóg beter wordt gereinigd dan met een tandenborstel die alleen roteert en oscilleert. De haartjes van de borstels komen extra goed tussen je tanden – en je weet hoe belangrijk het is om ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden! Ook kun je op 3D-borstels – die je kunt beschouwen als het verder doorontwikkelde broertje van de 2D-borstel – vaak allerlei extra functies vinden, zoals een poetsdruksensor (om te voorkomen dat je te hard op je tandvlees drukt), een poetsstand voor extra witte tanden én de mogelijkheid om via een app in de gaten te houden hoe goed je poetst.

Nadelen zijn er ook: zo zijn 3D-roterende tandenborstels vaak duurder dan 2D-roterende borstels. Ook is de manier van poetsen anders dan wanneer je met een gewone tandenborstel poetst. Je hoeft zelf geen poetsbewegingen te maken; je hoeft alleen maar te zorgen dat je de tandenborstel langs al je tanden en kiezen beweegt. Deze nieuwe manier van poetsen is dus wel even wennen.

Eerst vergelijken, dan poetsen

En? Lijkt deze techniek je wel wat? Ga dan vooral verschillende modellen vergelijken en kijk ook wat andere consumenten zeggen. Vaak hebben zij een borstel al een tijdje in gebruik – welke elektrische tandenborstel zij best getest vinden, kan jou helpen bij je keuze!