Welke factoren bepalen de actieradius?

Inhoudsopgave

  1. Wat is actieradius?
  2. Actieradius fietsaccu
  3. Weersomstandigheden
  4. Geografische factoren
  5. Fietsgedrag

Als bezitter van een e-bike wens je natuurlijk een grote actieradius. In de praktijk blijkt de beloofde actieradius van e-bikefabrikanten meestal onhaalbaar. De merken berekenen deze waarde namelijk onder ideale (weers)omstandigheden. Naast de kracht van de aandrijfmotor en de aanwezige accucapaciteit hebben nog veel meer factoren invloed op de actieradius van een elektrische fiets. We nemen ze in dit artikel met je door.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Wat is actieradius?

Fabrikanten en dealers pochen vaak met een maximale actieradius van pakweg 150 of zelfs 200 kilometer. Dat zou betekenen dat je zonder tussentijds opladen half Nederland op de tweewieler kunt afleggen. De actieradius bepaalt namelijk hoeveel kilometer je op een enkele acculading kunt fietsen. Neem de opgegeven actieradius van fietsmerken met een korreltje zout. Beschouw het eerder als een grove indicatie. Bij de berekening houden fabrikanten bijvoorbeeld geen rekening met een slecht wegdek, hellingen, forse tegenwind of een ietwat slappe bandenspanning. Bovendien heeft iedereen een ander lichaamsgewicht. Door deze wisselende factoren valt de werkelijke actieradius vrijwel altijd lager uit. 

Actieradius fietsaccu

Hoe ver kom ik met een volle accu is in een doorsnee fietsenwinkel vermoedelijk één van de meeste gestelde vragen. Het exacte aantal kilometers dat je op een elektrische fiets kunt afleggen, laat zich helaas lastig voorspellen. Als je lange toertochten ambieert, kies je het beste voor een accu met veel capaciteit. Hoe meer energie de batterij kan vasthouden, hoe gunstiger namelijk de actieradius.

Goedkope e-bikes bevatten vaak een bescheiden accu. Die zijn voornamelijk geschikt voor kortstondige ritjes binnen de bebouwde kom. De werkelijke actieradius valt namelijk relatief laag uit. Koop voor urenlange tochten het liefst een e-bike met een krachtige accu van pakweg 500, 600 of misschien wel 750 Wh vermogen. Vaak leveren fabrikanten tegen een meerprijs een batterij met veel power mee. Een goede inschatting van de daadwerkelijke actieradius is twaalf tot veertien kilometer per 100 Wh. Besef wel dat elke accu met de jaren slijt, waardoor de e-bike actieradius geleidelijk achteruitgaat. Benieuwd naar goede tips voor het opladen van je accu?

Weersomstandigheden

Wie in Nederland fietst, heeft altijd te maken met wind. Zeker op open stukken in de polder is er al snel sprake van een forse windkracht. Geen probleem, want je e-bike zet moeiteloos een tandje bij. Zo fiets je altijd met een licht verzetje. Voor de benodigde extra trapkracht doet de e-bike wel nadrukkelijker een beroep op de accucapaciteit. Tegenwind is dan ook een nadelige factor voor de actieradius. Nuttig om te weten is dat een buitentemperatuur van tussen de 20 en 25 graden over het algemeen tot de beste accuprestaties leidt. 


Heb jij meer tips? Deel ze in de E-bikers van Nederland groep!

Eigen tips delen

Geografische factoren

Naast de accucapaciteit en weersomstandigheden hebben ook allerlei geografische factoren gevolgen voor de uiteindelijke actieradius. Fietsen in heuvelachtig landschap met steile hellingen vraagt behoorlijk wat power van de batterij. Vermijd verder zoveel mogelijk wegen met stoplichten. Optrekken met een elektrische fiets vreet namelijk energie. Verder is de kwaliteit van het wegdek belangrijk. Fiets je over strak asfalt of wijk je liever uit naar afgelegen schelpenpaden? Naast een grotere kans op een lekke band verminderen schelpenpaden vanwege een hogere bandenweerstand ook nog eens de actieradius. Weet dus waar je fietst! 

Fietsgedrag

Tot slot speelt ook het fietsgedrag een belangrijke rol in de actieradius. Hoe zwaarder je namelijk de accu belast, hoe minder kilometers je kunt maken. Het hangt er dus maar net vanaf welke ondersteuningsstand er actief is en hoe vaak je schakelt. De meeste modellen beschikken over een ecomodus. Daarmee verbruikt de e-bike zo min mogelijk energie. In combinatie met een zwaarlijvige accu kun je op die manier flink wat kilometers fietsen.

Naast het gebruik van de ecomodus heb je als fietser nog een aantal zaken in eigen hand om de actieradius te optimaliseren. Zorg altijd voor een perfecte bandenspanning. Zijn je banden te zacht, dan leidt dan namelijk tot extra wrijving met het wegdek. Het e-bikesysteem moet in dat geval harder werken om op de gewenste snelheid te komen. Check voor vertrek daarom altijd de bandenspanning. Ga je de hele dag op pad? Neem voor de zekerheid een fietspomp mee, zodat je onderweg zo nodig wat kunt bijpompen. Ga overigens niet met te veel spullen op pad, want zware bagage resulteert weer in een lagere actieradius. De kunst is dus om hierin een goede balans te vinden. 

Meer artikelen over e-bikes
Check voorraad van e-bikes