Elektrische fiets opladen, wat kost dat?

Inhoudsopgave

  1. De acculader
  2. De accucapaciteit
  3. De kosten
  4. Auto of fiets?

Elektrisch fietsen vereist natuurlijk elektriciteit. Die elektriciteit wordt geleverd door je accu. Als die leeg is, kun je je accu weer laden. De grote vraag is echter wat zo’n laadbeurt kost. Gelukkig is de rekensom vrij simpel! In dit artikel vertellen we je graag meer over de oplaadkosten van je e-bike.

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

Wat kost stroom?

Om de kosten van het opladen van de accu van je e-bike te berekenen, moet je natuurlijk eerst weten wat elektriciteit kost. Dit verschilt per aanbieder en energiecontract maar ligt normaliter tussen de €0,21 en €0,25. Laten we voor het gemak stellen dat elektriciteit 25 cent per kilowatt uur (kWh) kost. Dat betekent dat als je een uur lang 1000 watt verbruikt, je dus 25 eurocent betaalt.

De acculader

Het volgende facet in onze optelsom heeft te maken met het verbruik van de acculader. Dit verbruik hangt af van de energie die hij aan de accu moet leveren en de inefficiëntie van de lader. Een lader heeft geen rendement van 100 procent, maar die energieverliezen moet je natuurlijk wel gewoon betalen. Het is aannemelijk om te stellen dat het rendement van een acculader zo rond de 75 procent ligt. Anders gezegd: 25 procent van de benodigde elektriciteit gaat verloren in de acculader aan warmte. Wil je een nieuwe acculader kopen? Wij schreven eerder al een artikel over de beste acculaders.

De accucapaciteit

De acculader moet de elektriciteit die verbruikt is uit de accu weer aanvullen. Stel dat we een compleet lege accu moeten opladen. De vraag is hoeveel elektriciteit daarvoor nodig is. Het antwoord is afhankelijk van de capaciteit van de accu. De accucapaciteit verschilt per elektrische fiets. Laten we voor dit artikel een doorsnee elektrische fiets nemen met een accu van 300 Wh. Om deze accu volledig op te laden, moet de acculader dus 300 wattuur aan energie gebruiken. Aangezien onze acculader een rendement van 75 procent heeft, hebben we echter eigenlijk 400 Wh stroom nodig. Op het moment dat je accu zijn kracht begint te verliezen, kun je deze trouwens ook laten reviseren.

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

De kosten

Nu we weten hoeveel stroom we nodig hebben en hoeveel stroom kost, kunnen we uitreken hoeveel het opladen van onze accu kost. De rekensom in dit geval is: € 0,25 / 1000 x 400 = 0,10 euro. Het kost dus 10 cent om je accu geheel op te laden. Stel dat je deze accu twee keer per week moet opladen, dan ben je in totaal in een jaar 10,40 euro kwijt aan oplaadkosten.

We geven nog een voorbeeld. Stel dat je bijvoorbeeld vijf keer per week van Haarlem naar Amsterdam fietst. Je legt dan elke dag zo’n 40 kilometer af. Voor deze afstand gebruikt je elektrische fiets iets meer dan 700 Wh. Zoals we inmiddels weten kost 1000 Wh (1 kWh) zo’n 25 cent. Je laadkosten per dag komen in dit geval neer op zo’n 17 cent per dag. Uitgaande van woon-werkverkeer (5 keer per week, 52 weken per jaar) ben je per jaar zo’n 44 euro kwijt aan het opladen je elektrische fiets.

Kort gezegd, doe je om de herlaadkosten van je accu te berekenen het volgende:

      • 1. Je vermenigvuldigt de spanning met de ladingscapaciteit van de accu om het vermogen van de accu te bereken.
  • 2. Vervolgens vermenigvuldig je het verkregen resultaat met de kostprijs per kWh van jouw energiecontract.

Auto of fiets?

In principe zijn de kosten voor het laden van een elektrische fietsaccu dus miniem. Zeker als je de kosten vergelijkt met het gebruik van een auto is je e-bike een koopje! Het idee dat het laden van de accu enorm duur is, blijkt dus niet waar te zijn. Stel dat je elke dag zo’n tien kilometer naar je werk moet reizen. Op jaarbasis kost het ongeveer 15 euro als je de elektrische fiets pakt. Met de auto ben je echter ruim 700 euro kwijt aan benzinekosten alleen. En dan hebben we het nog niet over de verzekering en de wegenbelasting. Natuurlijk benoemen we ook nog het effect op het klimaat; een rit met de elektrische fiets is vijftig keer minder belastend voor het milieu dan dezelfde rit met een auto. Ook hoef je niet bang te zijn onderweg met een lege accu te komen zitten. Er komen namelijk steeds meer laadpunten bij!

Meer artikelen over e-bikes
Vergelijk elektrische fietsen

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!