Wanneer is je cv aan vervanging toe?

Inhoudsopgave

  1. REDEN 1: Te veel onderhoud
  2. REDEN 2: Andere situatie
  3. REDEN 3: Optimaal rendement
  4. REDEN 4: Technische mogelijkheden

Uiteraard: als je ketel stuk is, dan moet je hem vervangen. En dan zo snel mogelijk, want anders heb je geen warm water en geen warm huis. Lees even de koopgids om te weten waar je op moet letten, en zorg dat je een goede installateur kiest. In welke andere gevallen zou je ook nog kunnen overwegen om een nieuwe ketel te kopen?

REDEN 1: Te veel onderhoud

Als bij het jaarlijkse onderhoud van de ketel blijkt dat er diverse onderdelen moeten worden vervangen, kan het verstandiger zijn de ketel te vervangen. Soms weegt het repareren van het toestel nu eenmaal niet meer op tegen wat-ie nog waard is.

REDEN 2: Andere situatie

Een ketel vervangen die het nog prima doet, dat doe je niet zomaar, dat zou ook zonde zijn van het geld. Maar verandert je thuissituatie dusdanig dat je waterbehoefte totaal anders wordt, dan kan dit toch reden zijn om tussentijds een andere ketel aan te schaffen. Bijvoorbeeld als de cv-ketel niet genoeg vermogen of capaciteit heeft voor het steeds groter wordende gezin. Of als je een bad of stortdouche in de badkamer hebt laten installeren en je dus behoefte hebt aan meer water.

REDEN 3: Optimaal rendement

Heb je nog geen HR-ketel, dan is dat een reden om direct de installateur te bellen om je ketel te vervangen. Een HR-ketel werkt zó veel zuiniger dan de oude, dat je de aanschafprijs binnen no-time hebt terugverdiend, en het is ook veel beter voor het milieu. Kies dan de ketel die past bij jouw thuissituatie, dus met de juiste CW-waarde.

REDEN 4: Technische mogelijkheden

Nieuwe ketels bieden nieuwe mogelijkheden. We vroegen Michael Beelen van Beelen Loodgietersbedrijf waarom je een moderne ketel zou aanschaffen. “Het voordeel van nieuwe cv-ketels is dat je alles kunt bedienen met een smart-thermostaat, die je vanaf elke locatie kunt bedienen. Hij houdt ook de branduren bij en als er een storing is geeft hij dat aan zodat je snel met de installateur erover kunt communiceren."

Via zo’n app kun je ook actuele gegevens, zoals de waterdruk, aflezen. Tegenwoordig is het trouwens ook belangrijk dat je een cv-ketel neemt die straks op een hybride systeem geplaatst kan worden, waardoor je in de toekomst veel gas kunt besparen door een hybride warmtepomp.” Een hybride warmtepomp werkt op stroom, en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de woning, en de cv-ketel behoud je voor het warme water in de badkamer en keuken. Hiermee kun je veel op je gasverbruik besparen.