Cv-ketel kopen: tips voor de beste cv-ketel

Inhoudsopgave

  1. Cv-ketels in het Kieskeurig Magazine
  2. Hoe werkt een cv-ketel?
  3. Eigenschappen van een cv-ketel
  4. Soorten cv-ketels
  5. Andere verwarmingssystemen
  6. Welke cv-ketel moet ik kopen?
  7. Einde cv-ketel?
  8. Prijsverschil
  9. Nieuwe ontwikkelingen

Ga je een nieuwe cv-ketel kopen, dan wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt. Hier vind je tips en informatie voor jouw ideale verwarmingsketel.

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar een cv-ketel bepaalt elke dag weer hoe lekker jij je voelt in je eigen huis. Een cv-ketel zorgt ervoor dat je huis op een comfortabele temperatuur blijft. Daarnaast zijn er modellen (combiketels) die ook voor het warme water uit de kraan en douche zorgen. Een nieuwe cv-ketel kopen betekent voor de meeste mensen een behoorlijk investering, dus dan wil je ook zeker weten dat je een goede keuze maakt. In dit artikel geven je alle informatie om je daarbij te helpen.

Cv-ketels in het Kieskeurig Magazine

Ken je het Kieskeurig Magazine al? Elke twee weken maken we een digitaal magazine over een bepaald onderwerp, en cv-ketels zijn ook al aan de beurt geweest. Voor het gemak hebben we de losse artikelen ook even online gezet. Hieronder vind je ze: 

Slimme thermostaat kopen? Hier moet je op letten
Wonen zonder gas - Voordelen van een warmtepomp
Wanneer is je cv aan vervanging toe?
Tips voor onderhoud aan je cv-ketel
Nieuwe cv-ketel kopen? Dit zijn de beste tips

Hoe werkt een cv-ketel?

Voor we verdergaan met alle mogelijke keuzes op het gebied van cv-ketels is het goed om te weten hoe zo’n verwarmingsketel eigenlijk werkt. Een cv-ketel is aangesloten op een gasleiding en een waterleiding. Met het gas wordt het water verwarmd, dat vervolgens door een buizennetwerk door de woning naar de radiatoren wordt gepompt. De temperatuur stel je hierbij af via de thermostaat. Dit systeem wordt ook wel centrale verwarming genoemd, vandaar de naam cv-ketel. De gassen die bij de verbranding vrijkomen worden door een rookafvoerkanaal weer afgevoerd.

Eigenschappen van een cv-ketel

Als je besloten hebt dat je een nieuwe verwarmingsketel gaat aanschaffen, kun je je allereerst afvragen welke eigenschappen je nieuwe apparaat moet hebben. Hierbij kijk je vooral naar het vermogen en het Gaskeur keurmerk, dat je informatie geeft over rendement en comfort.

Open of gesloten ketel

De keuze voor een open of gesloten ketel hangt af van de ruimte waar de ketel geplaatst wordt. Wanneer er voldoende frisse lucht en ventilatie in de betreffende ruimte is kun je kiezen voor een open cv-ketel. Of een ruimte aan precies de goede eisen voldoet luistert erg nauw, waarbij het risico bestaat dat afvalgassen in het huis terechtkomen.

De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig dan ook gesloten. Deze zijn volledig hermetisch afgesloten, waarbij de lucht via een pijp uit de buitenlucht wordt gezogen. De afvalgassen worden via een andere pijp weer afgevoerd. Hou er rekening mee dat je je schoorsteen zult moeten aanpassen of vervangen wanneer je van een open cv-ketel overstapt naar een gesloten model.

Vermogen

Het vermogen van een cv-ketel wordt aangegeven in kilowatt, maar dan is de vraag natuurlijk hoeveel vermogen je eigenlijk nodig hebt. Vervang je een oude verwarmingsketel? Kijk dan even op het typeplaatje, daar staat het vermogen namelijk precies weergegeven. Dit is ook het vermogen dat je zoekt in een nieuwe ketel. Voor een nieuwe woning zul je even uit moeten rekenen welk vermogen je nodig hebt. 

Om één kubieke meter te verwarmen is gemiddeld 80 watt nodig, oftewel 0,08 kilowatt. Vermenigvuldig het aantal m3 van je woning met 0,08 en je weet hoeveel vermogen je ongeveer nodig hebt. Dit is wel een grove indicatie, want factoren als ligging van de woning en isolatie worden hierbij niet meegenomen. Het is dus altijd verstandig om de definitieve berekening door een expert te laten maken.

Gaskeur

Het keurmerk Gaskeur is bedoeld om een beeld te geven van extra kenmerken naast de wettelijke standaardeisen. Het gaat hierbij vooral over kenmerken op het gebied van energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Binnen het Gaskeur bestaan de volgende labels:

• CW (Comfort Warm Water): gaat over de snelheid en hoeveelheid van de levering van warm water voor keuken, bad en douche.

• HR (Hoog Rendement): de mate van hergebruik van vrijkomende warme bij het verbrandingsproces.

• HRe (Hoog Rendement elektriciteit): voor cv-ketels die naast warm water ook elektriciteit opwekken.

• HRww (Hoog Rendement warm water): geeft een hoger rendement en kortere wachttijd voor warm water aan.

• NZ: voor cv-ketels die het water uit een zonneboiler kunnen naverwarmen wanneer dit nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt.

• SV (Schonere Verbranding): deze verwarmingsketels beschikken over een geavanceerde brander voor een lagere uitstoot.

Voor alle labels geldt dat een hoger cijfer een betere prestatie op het betreffende onderdeel betekent.

Soorten cv-ketels

Solo-ketel

De naam zegt het eigenlijk, een solo-ketel vervult maar één taak: het verwarmen van water voor de centrale verwarming. Deze traditionele ketel wordt ook wel een conventionele cv-ketel genoemd. Met een rendement tussen de 70 en 80% is het niet de meest zuinige ketel want zo’n 20 tot 30% van de warmte gaat tijdens het verwarmingsproces verloren. Daar staat tegenover dat een solo-ketel goedkoper in aanschaf is dan een combi-ketel. Omdat je ook warm water nodig hebt voor de kraan en douche zul je naast een solo-ketel wel een aparte boiler nodig hebben.

Combi-ketel

Een combi-ketel brengt al je wensen op het gebied van warm water samen. Hij zorgt voor het warme water voor je centrale verwarming, maar ook voor de kraan en douche. Je hebt dus hiermee geen aparte boiler meer nodig. De prijs ligt daardoor uiteraard wel wat hoger dan bij een solo-ketel. Hou er rekening mee dat er soms aanpassingen in de schoorsteen nodig zijn wanneer je overstapt van een solo-ketel naar een combi-ketel.

Rendementketel

Een rendementketel is eigenlijk een zuinigere versie van een solo-ketel of combi-ketel. Hoe meer de warmte uit de waterdamp (die tijdens het verbrandingsproces ontstaat) wordt hergebruikt, hoe hoger het rendement. Er bestaan in deze categorie twee labels:

• VR (Verbeterd Rendement): een rendement van 83 tot 90%

• HR (Hoog Rendement): een rendement van 90% of hoger

Andere verwarmingssystemen

Er zijn natuurlijk andere manieren om je huis en het water dat je gebruikt te verwarmen. Hierbij een kort overzicht, zodat je de alternatieven kunt vergelijken met de mogelijkheden van een cv-ketel.

Warmtepomp

Een duurzaam systeem dat energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht omzet in warmte. Daardoor verbruikt een warmtepomp minder energie dan een cv-ketel. De prijs ligt echter wel een flink stuk hoger en het duurt lang voordat je dit verschil hebt terugverdiend.

Elektrisch verwarmen

Het grote voordeel van elektrisch verwarmen is dat een ruimte lekker snel op de gewenste temperatuur is. Er is echter wel veel meer vermogen voor nodig en daardoor ook duurder in het verbruik. Deze manier wordt dan ook vaak in combinatie met een cv-ketel gebruikt, bijvoorbeeld om een kleine ruimte als een douche of garage even snel op te kunnen warmen.

Stadsverwarming

Bij stadsverwarming heb je geen eigen cv-ketel of boiler, maar ben je aangesloten op een netwerk van warmteleidingen. De warmte uit deze leidingen wordt gewonnen uit restwarmte van bijvoorbeeld energiecentrales of afvalverwerkers. Voor de prijs hoef je niet over te stappen op een eigen cv-ketel, maar duurzaamheid kan wel een goede overweging zijn.

Welke cv-ketel moet ik kopen?

Zoals je weet is de eerste stap bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt. Dit lees je af van de oude ketel of reken je uit als je naar een nieuwe woning gaat. Vervolgens bepaal je voor zelf welke extra eigenschappen je belangrijk vindt, waarbij het Gaskeur je een goede indicatie geeft van de verschillende kwaliteiten.

Heb je nog een goed werkende boiler in huis? Dan kun je aanzienlijk besparen op de aanschafprijs door een solo-ketel te kiezen. Wil je alles in één keer goed aanpakken, dan kun je het beste een combi-ketel kopen. Dat geldt overigens ook wanneer het om een ketel voor een nieuwe woning gaat.

Hou je er niet van om lang te moeten wachten voordat het warme water uit de kraan stroomt? Kijk dan goed naar de CW-klasse. Hoe hoger de klasse, hoe meer warm water er per minuut geleverd wordt.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om ook te kijken naar het rendement. Een hoger rendement betekent meestal een hogere aanschafprijs. Maar hoe meer je gebruik maakt van de ketel, hoe sneller je dit verschil terug zult verdienen. Op termijn ben je daardoor goedkoper uit.

Je weet nu precies welke zaken van belang zijn als je een nieuwe cv-ketel gaat kopen. Zet de beste opties eenvoudig voor jezelf op een rijtje met behulp van onze handige vergelijker.

Einde cv-ketel?

Met de komst van een manifest, opgesteld door een brede coalitie bestaande uit onder meer Essent, Greenpeace en GasUnie, zou het einde van de cv-ketel zomaar eens in zicht kunnen komen. Het voorstel is gericht op het terugdringen van de CO2-uitstoot en het duurzamer maken van woonhuizen. Door het afschaffen van oude cv-ketels wordt het gasgebruik van een huishouden al gehalveerd.

Als het voorstel daadwerkelijk wordt gehonoreerd, zal de installatie van een standaard cv-ketel per 2021 worden verboden. Aan het einde van de levensduur kan een cv-ketel dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride-systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).

Maar wees gerust: zelfs als je na 2021 nog een cv-ketel hebt staan, mag je deze blijven gebruiken totdat hij het begeeft; reparaties en onderhoud zullen niet opeens verboden worden.

Prijsverschil

De prijs van zo’n nieuw systeem is trouwens flink hoger dan die van een volledig gasgestookte cv-ketel. Waar je normaal tussen de 1000 en 2000 euro voor een goede cv-ketel betaalt, beginnen de prijzen van een hybride-systeem rond de 4000 euro en een warmtepomp zelfs rond de 5000 euro. Voor de installatie wordt zodoende een subsidie in het leven geroepen; daardoor kun je tot 1800 euro terugkrijgen.

Ook gaan er geruchten dat je een individuele lening kunt afsluiten op je nieuwe systeem. Deze lening kun je afbetalen met het geld dat je bespaart met je gasrekening. Bovendien is die lening niet persoonsgebonden; die is gekoppeld aan het systeem. Mocht je bijvoorbeeld binnen een jaar verhuizen, dan wordt de lening overgesloten op de nieuwe bewoner.

Of dit manifest trouwens op voldoende politieke steun kan rekenen, is nog maar de vraag. In de Tweede Kamer werd er wisselend op het voorstel gereageerd.

Nieuwe ontwikkelingen

Producenten van cv-ketels werken continu aan nieuwe technieken om met nog minder energie warmte te produceren. Maar de ontwikkelingen die de meeste gebruikers interessant vinden hebben vooral te maken met het bedienen van de cv-ketels.

Zo heb je vast al wel eens gehoord van slimme thermostaten. Door de verbinding met het internet is het hierbij mogelijk om je thermostaat op afstand te bedienen via je smartphone. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het binnen al lekker warm is als je van je werk thuis komt. Ook geven deze thermostaten meer inzicht in je verbruik, waardoor het makkelijk wordt om energie te besparen.

De volgende stap op dit gebied zal vooral te maken hebben met het combineren van verschillende slimme apparaten in een gezamenlijke bedieningsmethode. Je kunt dan via één app bijvoorbeeld de lampen dimmen, een muziekje opzetten en de verwarming een graadje hoger zetten. De verwachting is ook dat zogenaamde ‘virtual assistants’ hierbij een grote rol gaan spelen. Je kunt dan commando’s inspreken op je telefoon, die uiteenlopen van pizza bestellen, het bad vol laten lopen en de verwarming aanzetten.

Beste cv-ketels
Populairste cv-ketels