Haal het meeste rendement uit je cv-ketel

Inhoudsopgave

  1. Waterzijdig inregelen radiatoren
  2. Verwarming nooit uitzetten
  3. Cv-ketel ontluchten en bijvullen
  4. Grotere radiatoren en isolatie verwarmingsbuizen

Met de aanschaf van een energiezuinige hr ketel of vr ketel ben je er nog niet. Uiteindelijk speelt de eindgebruiker namelijk een belangrijke rol in het behalen van een optimaal rendement van de cv-installatie. Volg diverse praktische tips in dit artikel en haal voortaan het meeste rendement uit je cv-ketel.

Een cv-installatie is een ingewikkeld apparaat waar de meeste mensen weinig tot niets van weten. Voor het behalen van een maximaal rendement is het inschakelen van professionele hulp dan ook onvermijdelijk. Sluit een onderhoudscontract bij een gecertificeerde cv-installateur af en laat de boel eenmaal per jaar grondig inspecteren. Een juiste afstelling resulteert in een optimaal rendement. Bij een schoon verwarmingsapparaat waarbij de onderhoudsmonteur versleten onderdelen vervangt, blijven de prestaties jarenlang moeiteloos op peil.

Waterzijdig inregelen radiatoren

Wie een nieuwe cv-ketel laat plaatsen, doet er verstandig aan om meteen ook de radiatoren correct af te laten stellen. Dat is bij de montage meestal niet standaard inbegrepen. Wanneer het niet eerder is gebeurd, kun je deze klus ook bij een bestaande cv-installatie laten uitvoeren. Je bespaart namelijk energie door exact genoeg warm water naar de radiator te laten stromen voor het op peil houden van de kamertemperatuur. De bewuste ruimte is dan nooit te warm of te koud. Dit principe noemt men waterzijdig inregelen. Dankzij een soepelere waterdoorstroming wordt de warmteafgifte tussen alle radiatoren eerlijker verdeeld. Woningeigenaren verminderen hiermee al gauw het gasverbruik met zo’n tien procent. De meeste cv-installateurs bieden als extra dienst waterzijdig inregelen aan. Mogelijk vervangt de monteur hierbij radiatorafsluiters.

Er bestaan ook zogenoemde cv-inregelkits waarmee bewoners dit klusje eigenhandig kunnen klaren. Trek voor het waterzijdig inregelen wel een paar uur uit. Ga met behulp van verschillende thermometers en een ontluchtingssleutel zelf aan de slag. Een groot voordeel van waterzijdig inregelen is dat alle kamers voorzien zijn van dezelfde temperatuur.

Verwarming nooit uitzetten

Woningeigenaren dragen ook zelf een steentje bij om het verwarmingstoestel zo goed mogelijk te laten renderen. Veel mensen schakelen de verwarmingsinstallatie soms volledig uit, bijvoorbeeld als ze een dagje of weekendje weggaan. Met name tijdens de wintermaanden is dat onverstandig. Een cv-installatie draait namelijk op volle toeren voor het opnieuw verwarmen van een koud huis. Een hoog vermogen met een slurpend energieverbruik is het gevolg. Als alternatief is het beter om de verwarmingsketel continu op een laag pitje aan te laten staan. Zo blijft de temperatuur enigszins op peil, waarbij er geen sprake is van heftige temperatuurschommelingen. Zodra je weer thuis bent, hoeft de verwarmingsinstallatie hooguit enkele graden bij te verwarmen.

Cv-ketel ontluchten en bijvullen

Hoor je in een radiator of verwarmingsbuis getik? Grote kans dat er in het gesloten circuit luchtbellen circuleren. Deze luchtbellen gaan ten koste van een optimaal rendement. Controleer eerst de waterdrukmeter. Is die lager dan 1,5 bar? Vul de cv-ketel dan met water en ontlucht daarna het verwarmingssysteem. Wanneer de waterdruk weer is gezakt, vul je de ketel opnieuw bij.

Grotere radiatoren en isolatie verwarmingsbuizen

Het is weliswaar een behoorlijke ingreep, maar grotere radiatoren resulteren in een hoger rendement. Vanwege een ruimer afgiftesysteem is de cv-ketel op een lagere temperatuur in staat om de woning te verwarmen. Dat resulteert in een lager gasverbruik. Zie jij verwarmingsbuizen door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de zolder of kelder? Isoleer deze leidingen om onnodig verlies van warmte te voorkomen.

Meer artikelen over cv-ketels