Accuboormachine kopen? Hier moet je op letten

Inhoudsopgave

  1. Waar gebruik je een accuboormachine voor?
  2. Kies het juiste voltage voor je accuboormachine
  3. Kies de juiste accu voor je boormachine
  4. Andere zaken om op te letten

Veel mensen verkiezen tegenwoordig een boormachine met accu boven een gewone boormachine met snoer. Anders dan je wellicht zou denken is een accuboormachine namelijk veel meer dan alleen een accu schroevendraaier. Je kunt ook gewoon boren in hout, metaal, kunststof en (zachtere) steensoorten. De ene accuboormachine is de ander echter niet… Zodoende helpen we je in dit artikel graag een eindje op weg bij het uitzoeken van de beste boormachine! Na het lezen van dit artikel kun jij met een gerust hart een accuboormachine kopen.

Waar gebruik je een accuboormachine voor?

Zoals we in de intro van dit artikel al stelden, kun je met een accuboormachine veel meer dan alleen schroeven. Je kunt er namelijk ook (lichte) boorwerkzaamheden mee uitvoeren. De meeste accuboormachines zijn bijvoorbeeld goed geschikt om mee in zachtere materialen te boren, zoals hout, metaal en kunststof, en zachtere steensoorten als baksteen of muren van cellenbeton. Een accuboormachine wordt ook wel gezien als een allround boormachine, omdat je er de meest gangbare klussen in en om het huis mee uit kunt voeren.

Een accuboormachine kun je in vele soorten en maten kopen. Er zijn tegenwoordig zelfs accuvarianten van andere soorten boormachines te koop, zoals een accu-klopboor of een accu-slagboormachine. Vroeger waren deze machines zonder snoer zo goed als ondenkbaar! Accu’s worden echter steeds krachtiger en hun capaciteit steeds groter.

In het vervolg van dit artikel gaan we in op een aantal belangrijke eigenschappen van accuboormachines, te beginnen met het voltage en de accu. Daarna bespreken we de boorhouder, het toerental, het koppel en de capaciteit. Lees snel verder en leer hoe jij de beste professionele accuboormachine uitkiest!

Kies het juiste voltage voor je accuboormachine

De kracht van een accuboormachine wordt bepaald door de spanning van de accu. We drukken deze meeteenheid uit in volt. Hoe hoger het voltage, hoe meer kracht de accu kan leveren. Een accuboormachine 18V is dus krachtiger dan een accuboormachine 14.4V. Dat betekent ook dat je met een accuboormachine met een hoger voltage zwaardere klussen uit kunt voeren. Zodoende is het belangrijk om goed na te denken over welke klussen je wilt uitvoeren voordat je een nieuwe accuboormachine koopt. Onthoud daarbij echter dat een accu met een hoger voltage vaak ook zwaarder en duurder is. Als je dus alleen maar wilt schroeven, is het niet per se beter om een machine met een hoger voltage te kopen.

Kies de juiste accu voor je boormachine

In de vorige paragraaf bespraken we het voltage van de boormachine-accu. Naast het voltage zijn er nog een aantal andere indicatoren die iets over de accu van de boormachine zeggen. De prestaties van een accuboormachine hangen namelijk voor een groot deel af van de gebruikte accu.

Een tweede belangrijke meeteenheid voor accu’s is de capaciteit. De capaciteit drukt uit hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren. We drukken deze meeteenheid uit in ampère-uur (Ah). Hoe hoger deze Ah-waarde, hoe langer je kunt werken met één acculading, zonder tussentijds op te laden. Als je langere tijd met je accuboormachine wilt werken zonder deze tussendoor op te laden, dan kies je dus voor een accu met een hoge capaciteit. Net zoals hierboven bij voltage, betekent een hogere capaciteit echter ook een hoger gewicht. Het is hier dus een afweging tussen langer werken en zwaarder in gebruik.

Het derde aandachtspunt bij het kiezen van de juiste accu heeft te maken met het type accu. We onderscheiden drie typen accu’s: Ni-Cd (Nikkel Cadmium), de Ni-MH (Nikkel Metaal Hidride) en de Li-Ion (Lithium Ion). Tegenwoordig zie je eigenlijk alleen nog maar Li-Ion-accu’s, onder meer vanwege de milieuvoordelen. De Li-Ion-accu is namelijk de nieuwste en de meest ontwikkelde van de drie accu’s. Deze soort heeft namelijk geen last heeft van het zogenoemde geheugeneffect (waarbij de capaciteit lijkt terug te lopen). Ook zelfontlading speelt geen rol speelt.

Andere zaken om op te letten

Nu je weet hoe je de juiste accu voor je accuboormachine uitzoekt, kijken we ten slotte nog naar drie andere aandachtspunten bij het kopen van een goede én goedkope accuboormachine.

We beginnen met het toerental van de boormachine. Met het toerental wordt het aantal omwentelingen per minuut uitgedrukt. Bij sommige accuboormachines kun je het toerental handmatig instellen. Dat is onder meer handig wanneer je veel werkt met verschillende materialen, die allemaal om een verschillend toerental vragen. Ten tweede bepaalt ook de diameter van het gat dat je wilt boren het gewenste toerental. Want hoe groter het gat dat je wilt boren, hoe harder de boormachine immers moet werken en hoe hoger het toerental dus zal moeten zijn.

Als je een nieuwe accuboormachine wilt kopen, is het ook zaak te letten op de verschillende boorkoppen (ook wel boorhouders genoemd). Boorkoppen zijn namelijk niet allemaal hetzelfde! Zeker als je al een accuboor-set hebt liggen, is het natuurlijk handig als je deze op je nieuwe boormachine kunt gebruiken. Er worden in principe twee soorten boorkoppen onderscheiden: de snelspan- en de SDS-boorkop.

Het laatste aandachtspunt dat we uitlichten, is het koppel. Deze meeteenheid wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Een accuboormachine kent vaak verschillende koppelstanden. Deze stel je in met de draaiende ring met cijfers achter de boorkop. Over het algemeen geldt bij accuboormachines dat dat een koppel tussen de 25Nm en 50Nm voldoende is voor de meeste schroefwerkzaamheden in en om het huis. Een hoger koppel is alleen nodig voor zware (professionele) klussen.