Boormachine kopen: zo maak je de beste keuze

Ben je van plan een nieuwe boormachine te kopen en weet je niet of je moet kiezen uit een accuboormachine of klopboormachine? Lees hier onafhankelijk advies en handige tips om de beste keuze te maken voor jouw ideale boormachine.

Direct boormachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Boormachine kopen

Waarom moet ik kiezen voor een accuboormachine?

Een goede vraag om mee te beginnen, want er zijn veel verschillende soorten boormachines met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Een accuboormachine of accuschroefboormachine is in eerste instantie bedoeld om schroeven mee vast te draaien, bijvoorbeeld wanneer je een kast in elkaar zet.

Daarnaast is een accuschroefboormachine ook geschikt voor het lichtere boorwerk. Een paar gaten boren in hout of gips gaat prima, maar voor hard steen en beton heb je wel een wat meer krachtige boormachine nodig. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste schroefboormachine voor jouw klussen te kiezen.

Direct accuboormachines vergelijken

Video

Eigenschappen

Eigenschappen van een accuboormachine

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een boormachine? En wat houden al die eigenschappen precies in? We nemen ze even met je door.


Type accu

De motor van je accuboormachine haalt zijn energie uit de elektrische accu. Dankzij de accu kun je dus overal boren zonder lastig gedoe met snoeren. Maar hoelang en hoe vaak je kunt boren hangt af van het soort accu. Tegenwoordig zijn de meeste accuboormachines voorzien van Lithium Ion accu’s (Li-Ion). Deze hebben in tegenstelling tot oudere NiMH en NiCd accu’s geen last van het geheugeneffect waardoor de capaciteit van de accu afneemt als je deze te lang of te juist te kort oplaadt. Daarnaast zijn deze minder gevoelig voor ontlading. Daarentegen is een Li-Ion accu duurder dan een boormachine met een NiMH of NiCD accu maar gaat deze accu wel langer mee.

Accuduur

Heel handig, zo’n draadloze accuschroefboormachine, maar je wilt natuurlijk niet halverwege je klus met een lege accu komen te zitten. Daarom wil je voordat je een boormachine koopt ook iets weten over de accuduur. Je kijkt hierbij naar de capaciteit, uitgedrukt in ampère per uur (Ah).

Hier geldt dat hoe hoger deze waarde is, hoe meer je met één acculading kunt doen. Een accu met een capaciteit van 1 Ah levert bijvoorbeeld één uur lang stroom van 1 ampère, een accu met 2Ah kan hetzelfde vermogen twee uur lang leveren.

Comfort

Het is belangrijk dat een accuboormachine prettig in de hand ligt. Zo voorkom je ongemakken wanneer je wat langer met je schroefmachine werkt. Het comfort van je machine wordt bepaald door de grip die wordt gebruikt. Elk merk heeft hier weer zijn eigen benaming voor, maar soorten als comfort grip en soft grip zijn speciaal ontwikkeld om de boormachine wat prettiger in de hand te laten liggen. Wil je nog meer stabiliteit om preciezer te kunnen boren, dan is een tweede handgreep ook erg handig.

Kracht

De kracht van een accuboormachine bepaalt welke klussen je met het apparaat uit kunt voeren. Om de kracht te bepalen kijken we naar drie kenmerken:

Koppel (Nm): het koppel geeft aan hoeveel energie de motor overdraagt op de boorkop. Hoeveel koppel je gebruikt bepaal je via een aantal standen. Bij voorzichtig boorwerk in fijn materiaal gebruik je een laag koppel. Ook voorkom je zo dat je een bitje doordraait. Hoe hoger het koppel, hoe groter de kracht van een boormachine.

Voltage (volt): Het voltage geeft aan hoeveel energie de accu kan leveren, waarbij een hoger voltage de accuschroefboormachine beter geschikt maakt voor zwaardere klussen. Hierin verschillen accuboormachines. Verderop deze pagina leggen we uit wat voor voltage jij nodig hebt voor welke klusjes.

Snelheid

Zoals je tijdens het vergelijken zult zien beschikken de meeste accuboormachines over twee standen die de snelheid bepalen. Die zijn meestal als volgt:

1. Een stand met een hoog koppel en laag toerental: deze stand is geschikt om te schroeven.

2. Een stand met een laag koppel en hoog toerental: deze stand is geschikt om te boren.

Wil je nog meer invloed hebben op de kracht en precisie van de accuboormachine, dan kun je kiezen voor een model met drie of zelfs nog meer standen. De meest eenvoudige schroefmachines waar je alleen mee kunt schroeven beschikken soms over één stand.


Soorten

Verschillende soorten

Accuboormachines zijn door de boor- en schroefcapaciteiten geschikt voor veel klusjes in en rondom het huis. Maar toch verschilt het nog welke accuboormachine je gebruikt voor welke klus. Want hoe hoger het voltage, des te beter is hij geschikt voor zwaardere klussen.


 • Tot en met 12 volt voor de lichte klussen

  Dit type accuschroefboormachines zijn handige apparaatjes voor in huis. Het zijn lichte en handzame modellen die uitstekend van pas komen wanneer je bijvoorbeeld schroeven moet indraaien tijdens het in elkaar zetten van die kledingkast. Hout en gipsplaat zijn geen enkel probleem en hierin draai je schroeven eenvoudig vast. Verwacht niet dat je hiermee een gat in een betonnen muur boort voor dat gave schilderij, kies in dat geval voor meer voltage. Klein boorwerk in hout of gips moet lukken.

  Accuboormachines tot en met 12 volt
 • 14,4 volt voor de standaard klusjes

  Ben jij een normale klusser? Dan heb je hier genoeg aan. Ideaal voor de standaard klussen in huis, de tuin en in de schuur. De meeste klussen zullen geen probleem zijn met deze standaard accuboormachines en je kan er meer mee dan je denkt. Boor gaatjes in hout, metaal en gipsplaatsen of draai schroeven muurvast. Een beetje doe-het-zelver komt hiermee uit de verf.

  Accuboormachines met 14,4 volt
 • 18 volt of meer voor de serieuze klussen

  De krachtpatsers onder de accuboormachines voor de vergevorderde klusser. Door zijn hoge voltage boor je met gemak in veel materialen, zeker als hij is voorzien van een klopfunctie. Maar je schroeft ook alles vast met precisie ondanks zijn kracht. Deze accuboormachines zijn iets zwaarder en hebben soms een extra handgreep zodat je de kracht optimaal kunt overbrengen.

  Accuboormachines met minimaal 18 volt

Type boormachine

Accuschroefboor, klopboor of boorhamer?

Twijfel je nog tussen een accuschroefboormachine of andere soorten boren? Dan is het verstandig om te kijken naar de werkzaamheden die je uit wilt voeren:Keuzehulp

Met accu of snoer?


Naast accuboormachines worden er ook nog steeds veel boormachines verkocht die hun stroom via een stekker uit het stopcontact halen. Je hebt weliswaar wat minder bewegingsvrijheid, maar profiteert wel van continu vol vermogen.

Boor je veel en langdurig en heb je veel vermogen nodig? Dan zul je als semi-professionele klusser meer voordeel hebben van een boormachine met snoer. Voor het meeste huis- tuin- en keukenkluswerk is een accuboormachine echter voldoende.


Wat is de beste accuboormachine?


Heb je besloten dat een accuboormachine het beste bij jouw klusplannen past? Dan is de volgende vraag hoe je de beste accuboormachine kiest.

Is je budget een belangrijke factor, dan kun je als eerste kijken naar het type accu. Wil je wat minder geld uitgeven, dan kies je het beste voor een schroefmachine met een Nikkel Cadmium (NiCd) accu. Houd er wel rekening mee dat de levensduur van zulke accu’s wat korter is. Heb je wat meer te besteden, dan is het verstandiger te kiezen voor Lithium Ion (Li-Ion) accu. Deze zijn vaak wat kleiner en gaan ook nog eens langer mee.


Direct boormachines vergelijken Kies nu jouw ideale accuboormachine

Nieuwe ontwikkelingen


Zoals bij veel draadloze apparaten wordt er ook in de wereld van accuboormachines hard gewerkt om de accu’s nog beter, sterker en efficiënter te maken. Zo worden er ondertussen voor boormachines accu’s ontwikkeld die gebruikmaken van dezelfde techniek waarmee Tesla de accu’s van hun elektrische auto’s uitrust. Deze gaan tot wel 90% langer mee op één acculading en hebben bovendien een langere levensduur.

Concreet wordt er vooral veel verwacht van de Lithium Air (Li-Air) accu, die wordt gezien als de nieuwe superbatterij. Deze kunnen tot wel tien keer meer stroom leveren dan Li-Ion batterijen. De nadelen waren tot nu toe vooral de beperkte levensduur en het explosiegevaar, maar op dat gebied zijn deze accu’s de laatste jaren sterk verbeterd.


Beste boormachines
Populairste boormachines