Boormachine kopen: tips voor de beste boormachine

Inhoudsopgave

  1. Wat is een boormachine?
  2. Welke boormachine heb je nodig?
  3. Welke functies heeft een boormachine?
  4. Boormachine of accuboormachine?
  5. Welke merken zijn er?
  6. Het beste gereedschap voor je boormachine

Wanneer je gaat klussen is het écht niet nodig om alle soorten gereedschap in huis te hebben die er zijn, maar een boormachine behoort toch echt wel tot het basisgereedschap. Of je nu gaat voor een accuboormachine, een gewone boormachine of een schroefboormachine omdat je de schroevendraaier zat bent: er is meer dan genoeg om uit te kiezen. Met deze tips kun je verschillende boormachines vergelijken om uiteindelijk de beste boormachine te kunnen kopen!

Wat is een boormachine?

Dat een boormachine een apparaat is waarmee je gaten kunt maken in allerlei soorten materialen, dát hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Wat wél belangrijk is om te weten is dat je voor elke toepassing een specifieke boormachine kunt vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de accuboormachine, die uitstekend werkt voor het boren van gaten in hout, maar vaak machteloos is tegen gewapend beton. 

Uiteraard zijn er ook boormachines die geschikt zijn voor uiteenlopende taken, maar daar betaal je dan doorgaans ook meer voor. Wil je een boormachine kopen, dan is het goed om dat niet impulsief te doen: bedenk eerst welke boormachine je nodig hebt. Heb je je keuze gemaakt, kijk dan nog even of je een mooie boormachine-aanbieding kunt vinden. Of je nu gaat voor een boormachine met een snelspanboorkop of een SDS boormachine: een goede aanbieding kan al snel een paar tientjes schelen! 

Welke boormachine heb je nodig?

Een boormachine is een aankoop waarover je goed moet nadenken. Je loopt anders het risico dat je een peperduur apparaat koopt voor klussen waarvoor je zo’n krachtpatser helemaal niet nodig hebt, of andersom: dat je een boormachine koopt die totaal niet kan doen wat je ervan verlangt. Het is dan ook belangrijk om op een paar aspecten te letten. Heel belangrijk is de kracht. De kracht van een accuboormachine bepaalt welke klussen je met het apparaat kunt uitvoeren. Om de kracht te bepalen, kijken we naar drie kenmerken.

•Koppel (Nm): het koppel geeft aan hoeveel energie de motor overdraagt op de boorkop. Hoeveel koppel je gebruikt, bepaal je via een aantal standen. Bij voorzichtig boorwerk in fijn materiaal gebruik je een laag koppel. Ook voorkom je zo dat je een bitje doordraait. Hoe hoger het koppel, hoe groter de kracht van een boormachine.

•Voltage (volt): het voltage geeft aan hoeveel energie de accu kan leveren, waarbij een hoger voltage de accuschroefboormachine beter geschikt maakt voor zwaardere klussen. Hierin verschillen accuboormachines.

•De meeste accuboormachines hebben twee standen die de snelheid bepalen. Die zijn meestal als volgt:

1. Een stand met een hoog koppel en laag toerental: deze stand is geschikt om te schroeven.

2. Een stand met een laag koppel en hoog toerental: deze stand is geschikt om te boren.

Wil je nog meer invloed hebben op de kracht en precisie van de accuboormachine, dan kun je kiezen voor een model met drie of zelfs nog meer standen. De meest eenvoudige schroefmachines waar je alleen mee kunt schroeven beschikken soms over maar één stand.

Bij een boormachine met een snoer heb je weinig te maken met spanning en snelheid: immers de boor kan áltijd op vol vermogen draaien. Bij een accuboormachine is dat uiteraard anders. Het voltage is van groot belang, want hoe hoger het voltage, des te beter hij geschikt is voor zwaardere klussen.

Tot en met 12 volt: voor de lichte klussen

Dit type accuschroefboormachines zijn handige apparaatjes voor in huis. Het zijn lichte en handzame modellen die uitstekend van pas komen wanneer je bijvoorbeeld schroeven moet indraaien tijdens het in elkaar zetten van die kledingkast. Hout en gipsplaat zijn geen enkel probleem en hierin draai je schroeven eenvoudig vast. Verwacht niet dat je hiermee een gat in een betonnen muur kunt boren om een schilderijtje op te hangen: kies in dat geval voor meer voltage. Klein boorwerk in hout of gips moet lukken. `

14,4 volt: voor de standaard klusjes

Ben jij een normale klusser? Dan heb je hier genoeg aan. Ideaal voor de standaard klussen in huis, de tuin en in de schuur. De meeste klussen zullen geen probleem zijn met deze standaard accuboormachines en je kunt er meer mee dan je denkt. Boor gaatjes in hout, metaal en gipsplaatsen of draai schroeven muurvast. Een beetje doe-het-zelver komt hiermee uit de verf.

18 volt of meer: voor de serieuze klussen

De krachtpatsers onder de accuboormachines, voor de gevorderde klusser. Door zijn hoge voltage boor je met gemak in veel materialen, zeker als de boormachine is voorzien van een klopfunctie. Ondanks zijn kracht schroef je wel alles met precisie vast. Deze accuboormachines zijn iets zwaarder en hebben soms een extra handgreep zodat je de kracht optimaal kunt overbrengen.

Welke functies heeft een boormachine?

Een boormachine boort gaten, zoveel was al duidelijk, maar wát voor gaten en in welk materiaal, dat is uiteraard waar de boormachines (en hun bitjes) in verschillen. Een kolomboormachine bijvoorbeeld is een boormachine die je gebruikt als je zeer nauwkeurig wilt boren. De boormachine wordt doorgaans bevestigd aan de grond, op een tafel of op een ander oppervlak, waarbij de boor met een hendel omlaag wordt gebracht. 

De klopboormachine wordt vaak gebruikt om gaten te boren in hardere materialen, zoals metselwerken en hardere steensoorten. Bij deze boor draait de boor niet alleen rond, maar maakt ook een kloppende beweging om de boorkop meer kracht mee te geven. Een pneumatische boorhamer werkt in principe hetzelfde, maar dan met heel veel meer kracht. 

De hamerfunctie van een boorhamer geeft een ferme tik op de boorkop, waardoor deze flink meer slagkracht krijgt en dus eenvoudiger door harde materialen kan. Het gaat hierbij in beide gevallen om een elektrische boormachine, al zien we langzaam maar zeker accuboormachines ook steeds krachtiger worden.

Boormachine of accuboormachine?

Je hebt in dit artikel al gelezen over de gewone boormachine (aan een snoer) en de accuboormachine. Een accuboormachine is (in de regel) een boormachine die je gebruikt voor het minder zware werk. Je kunt met een accuboor uitstekend gaten boren in een houten muur, maar het is niet realistisch om te verwachten dat je ermee door beton of steen komt (gips en dergelijke kan natuurlijk wel). Dergelijke draadloze boormachines zijn uiteraard ook uitstekend geschikt voor het vastschroeven van zaken. 

Een accuboorschroefmachine kun je dan ook in vele soorten en maten kopen, van groot en zwaar tot een formaat dat in je broekzak past. Vroeger was een klopboor zonder snoer ondenkbaar, maar nu accu’s steeds krachtiger worden en hun capaciteit steeds groter, zijn we ook steeds meer varianten op de accu klopboormachine. Dat is natuurlijk het beste van twee werelden: draagbaarheid en toch flink wat kracht onder de motorkap.

Welke merken zijn er?

Merken als Bosch en Black & Decker kennen we al jaren als de grote namen op klusgebied. Een merk als Makita timmert ook nog altijd flink aan de weg (en heeft een gigantische diversiteit aan producten) en ook merken als Hitachi en Metabo hebben alles wat je nodig hebt om de muren van gaten te voorzien, zowel mét als zonder snoer. Maar wat is nu de beste klopboormachine en wat is de beste accuboormachine die je kunt kopen? We nodigen je uit om alle modellen te bekijken en de recensies van onze bezoekers te lezen.

Het beste gereedschap voor je boormachine

Een boormachine is handig, maar vaak komt er natuurlijk wel wat meer gereedschap kijken bij het voltooien van een klus. Zo kan het zijn dat het oppervlak geschuurd moet worden voorafgaand of na het boren. Dat zou je met een schuurpapiertje of een vlakschuurmachine kunnen doen, maar als dat niet volstaat, dan is een schaafmachine een uitkomst. Denk daarbij goed na over de vraag welk gereedschap je echt nodig hebt. Ga je die vlakschuurmachine nog eens gebruiken, of kun je het misschien toch beter met handgereedschap doen?

Hetzelfde geldt voor de boormachine: ga je écht ooit gaten boren in stenen muren of is een accuboormachine (overigens ook vaak accutol genoemd) meer dan voldoende. Ga je voor een boormachine met snoer omdat je bang bent dat je accu het niet lang genoeg redt, bedenk dan ook dat je meer dan één accu voor je boormachine kunt kopen.