Welke typen afzuigkappen zijn er allemaal?

Inhoudsopgave

  1. Geïntegreerde afzuigkap
  2. Onderbouw-afzuigkap
  3. Vlakscherm-afzuigkap
  4. Wand-afzuigkap
  5. Inbouwunit
  6. Eiland-afzuigkap
  7. Plafond-afzuigkap
  8. Recirculatie-afzuigkap
  9. Afzuiging in het werkblad
  10. Motorloze afzuigkap

Als je al verschillende afzuigkappen vergeleken hebt hier op Kieskeurig.nl, dan is het je vast opgevallen dat er heel erg veel modellen zijn. De vraag is: hoe je weet welk type afzuigkap je moet kopen? Of, anders gezegd: hoe weet je welk model de beste afzuigkap is?

De verschillende soorten afzuigkappen kennen allemaal hun eigen voordelen, zowel op praktisch gebied als qua design. Hieronder bespreken we zodoende maar liefst tien verschillende types, waaronder de onderbouw-afzuigkap, de vlakscherm-afzuigkap en de plafond-afzuigkap. We hebben ook aandacht voor een aantal bijzondere oplossingen voor de afzuiging in de keuken, namelijk de eiland-afzuigkap en afzuiging in het werkblad. Ten slotte gaan we in op motorloze afzuigkappen – het type dat je nodig hebt wanneer je thuis een centraal afzuigsysteem hebt.

Geïntegreerde afzuigkap

Wanneer je een duidelijk zichtbare afzuigkap niet mooi vindt, kun je kijken naar een geïntegreerde afzuigkap. Bij deze variant wordt de afzuigkap in een keukenkastje weggewerkt (dus tussen twee andere bovenkastjes in). Daarna wordt de afzuigkap voorzien van eenzelfde deurtje als de andere kastjes. Wanneer je het kastje opentrekt, begint de afzuigkap te werken. Speciaal voor mensen die hun afzuigkap niet helemaal willen verbergen, maar wel belang hechten aan design is er ook de schuine afzuigkap. Als je afzuigkap schuin afloopt, levert dat overigens een bijkomend voordeel op: je kunt je hoofd namelijk niet meer stoten! Daar komen we verderop nog even op terug.

Onderbouw-afzuigkap

Een onderbouw-afzuigkap is een platte afzuigkap. Vaak wordt dit type onder een keukenkastje geïnstalleerd. De lucht kan dan via een afvoerbuis door het kastje naar buiten. Soms wordt dit soort afzuigkappen ook vrij opgehangen. In dat geval monteer je het apparaat los aan de wand. Een onderbouwmodel is vergelijkbaar met een wandschouw-afzuigkap (zie verderop in dit artikel), alleen ontbreekt de schouw en is dit type vaak wat minder krachtig. Het voordeel van een onderbouw-afzuigkap is dat je dit model niet in een kastje hoeft in te bouwen, waardoor je bijvoorbeeld geen nismaten hoeft op te meten. Een ander voordeel is dat onderbouwmodellen vaak de goedkoopste soort afzuigkappen zijn.

Vlakscherm-afzuigkap

Het voordeel van een vlakscherm-afzuigkap is de onopvallendheid. Deze afzuigkappen worden namelijk voor het grootste gedeelte in een keukenkastje ingebouwd. Wanneer je gaat koken, maak je gebruik van het uitschuifbare scherm. Aan de voorzijde bevindt zich een greep die je naar voren kunt trekken, waarna de afzuigkap direct aangaat. Vervolgens kun je middels verschillende standen de werking verder regelen. Je ziet deze afzuigkap alleen tijdens het koken. Het uitschuifbare scherm steekt dan namelijk een stukje onder je keukenkast uit. Voordat je een vlakscherm-afzuiger koopt, is het belangrijk dat je de nismaten van het keukenkastje waarin je de kap plaatst goed opmeet.

Wand-afzuigkap

De meest verkochte afzuigkap is de wand-afzuigkap. Dit model wordt tegen de muur bevestigd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, onder meer zowel schuin als plat en diagonaal aflopend. Er wordt bij het bespreken van de wandafzuigkap ook wel eens over een wandschouw-afzuigkap gesproken. Deze termen worden door elkaar heen gebruikt. Vaak doelen mensen met een wandschouw echter op een model inclusief schachtdeel (ook wel schouw genoemd) waarmee je de afzuigpijp weg kan werken. Schouwkappen zijn in het algemeen de duurste afzuigkappen, ook nemen ze veel ruimte in beslag.

Inbouwunit

Een inbouwunit (ook wel inbouw-afzuigkap genoemd) is een wasemkap die wordt ingebouwd in je keuken. Je plaatst de unit bijvoorbeeld in een zelf getimmerde schouw of in een bovenkastje. Het grote voordeel hiervan is dat de afzuigkap uit het zicht is. De onderkant is in principe het enige zichtbare deel. Bij dit model heb je de keuze uit verschillende maten en vermogens. Over het algemeen is een inbouw-afzuigkap wat smaller dan andere modellen. Om het rendement te verbeteren, kun je kiezen voor een model met randafzuiging. Randafzuiging zorgt ervoor dat de lucht gericht bij de rand wordt afgezogen. Het is ook mogelijk een inbouw-afzuigkap in het plafond te integreren.

Eiland-afzuigkap

Ook voor een kookeiland zijn er afzuigkappen te koop. Dit model heet een eiland-afzuigkap. Je bevestigt deze afzuigkap aan het plafond, boven het kookeiland. Bij het monteren is het echter wel zaak goed te letten op de afstand tussen de afzuigkap en het kookeiland. Zorg ervoor dat de afstand maximaal zo’n 80 centimeter bedraagt. Een afzuigkap bedoeld voor boven een kookeiland is eigenlijk altijd 90 centimeter breed, terwijl andere afzuigkappen in meerdere formaten te koop zijn. Omdat een eiland-afzuigkap boven het kookeiland – en daarmee dus vaak in het midden van je keuken – hangt, is dit type vaak vrij opvallend.

Plafond-afzuigkap

Zoals gezegd is het ook mogelijk om een inbouw afzuigkap in het plafond te integreren. Deze plafond-afzuigkap heeft vaak een hoger vermogen en is op afstand bedienbaar. Het grote voordeel van een plafond-afzuigkap is dat deze onopvallend weggewerkt kan worden en hoofdruimte behouden blijft. Vanwege de afstand tussen het aanrecht en het plafond is een plafond-afzuigkap vaak voorzien van randafzuiging. Een afzuigkap in het plafond heeft natuurlijk vooral nut als je hem boven je kookeiland ophangt. Meer informatie over deze plafondunit-afzuigkap lees je hierboven, bij het stukje over eiland-afzuigkappen.

Recirculatie-afzuigkap

In sommige woningen is het niet toegestaan of niet mogelijk om een afzuigkap met de afvoer naar buiten te monteren. In dat geval kun je kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Dit is een afzuigkap zonder afvoer. In plaats daarvan werkt de recirculatie afzuigkap met een koolstoffilter, waarbij de kookgeur geneutraliseerd wordt. Daarna wordt schone lucht terug de keuken in geblazen. Het nadeel van een recirculatie-wasemkap is dat deze vaak minder krachtig is en meer geluid produceert. Een recirculatie-model kan ook uitkomst bieden in een kleine keuken met beperkte luchttoevoer.

Afzuiging in het werkblad

Hoe handig een afzuigkap ook is, veel mensen vinden het apparaat toch niet heel erg mooi. Zodoende kiezen steeds meer mensen voor een afzuigkap ín de kookplaat. Bij deze kookplaat met ingebouwde afzuiging wordt de lucht dicht bij de pannen weggezogen. We spreken bij dit model ook wel over de Bora afzuigkap, vernoemd naar het bijbehorende merk dat veel van dit type afzuigkappen maakt. We lichten hier specifiek even de downdraft afzuigkap uit. Dit type is ingebouwd in het aanrechtblad, direct achter of naast de kookplaat. Het bijzondere is dat als de afzuiging niet gebuikt wordt, het apparaat geheel uit het zicht verdwijnt.

Motorloze afzuigkap

Bij woningen met een centraal afzuigsysteem wordt de lucht uit de badkamer, het toilet en de keuken via een mechanisch systeem afgevoerd. Het is niet mogelijk om een afzuigkap met motor op dit systeem aan te sluiten. Gelukkig is een motorloze afzuigkap wel een optie! Het nadeel is echter dat je bij een afzuigkap zonder motor niet zelf de zuigkracht kunt regelen. Deze is namelijk afhankelijk van het centrale afzuigsysteem. Het voordeel wanneer een afzuigkap motorloos is, is dat deze apparaten wel relatief stil en goedkoop zijn.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle afzuigkappen op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!