Afzuigkap kopen: tips voor de beste wasemkap

Inhoudsopgave

  1. Wat is een afzuigkap?
  2. Welke soorten afzuigkappen zijn er?
  3. Waar moet je op letten als je een afzuigkap koopt?
  4. Zo kun je je afzuigkap schoonmaken
  5. Welke merken maken de beste afzuigkappen?

Vis bakken, de frituurpan gebruiken of wokken: het is allemaal een stuk prettiger als de geuren worden opgezogen door een goede afzuigkap. Ben je op zoek naar de beste afzuigkap voor jouw keuken, dan kunnen wij je helpen met tips. Afhankelijk van je budget, je kookgedrag en de opstelling van jouw keuken kun je een schouwkap, eilandkap, plafondunit, vlakschermof onderbouw afzuigkap kopen.

Zoek je een afzuigkap online dan is Kieskeurig.nl een goed startpunt. Wij helpen je namelijk afzuigkappen vergelijken op basis van features, reviews van consumenten en uiteindelijk natuurlijk ook prijs. Zo zie je in één oogopslag waar je een goedkope afzuigkap naar jouw wens kunt kopen.

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap (ook dampkap of wasemkap genoemd) is een apparaat dat de dampen en geuren afzuigt van alles wat je in de keuken maakt. Je kunt je afzuigkap helemaal afstemmen op de rest van je keukenapparatuur. Tegenwoordig kun je zelfs een onzichtbare afzuiging ín het fornuis kiezen. Hieronder leggen we precies uit wat er te koop is.

Welke soorten afzuigkappen zijn er?

Voor je een bepaald model kunt uitkiezen, moet je eerst bepalen of je een afzuigkap zonder afvoer of met luchtafvoer nodig hebt. Ook heb je de keuze tussen een afzuigkap met of zonder motor.

Afzuigkap recirculatie

Kies je voor een model met luchtafvoer, dan wordtde kooklucht door een afvoerpijp naar buiten geleid.Daarvoor moet er dus een afvoermogelijkheid aanwezig zijn in de keuken. Heb je die mogelijkheid niet en kies je voor een apparaat zonder afvoer, dan heet dit een recirculatie afzuigkap. Bij een recirculatiekap wordt de lucht met een koolstoffilter gezuiverd en daarna weer de keuken in geblazen. Een recirculatie afzuigkap kan ook een uitkomst zijn als je niet te veel lucht aan de keuken wilt onttrekken, bijvoorbeeld bij een kleine keuken met beperkte luchttoevoer.Zo’n kap heeft 20 tot 30 procent minder zuigkracht en maakt iets meer geluid dan een wasemkap met afvoer. Ook filtert hij iets minder geur uit de kooklucht, zo’n 85 à 90 procent.

Afzuigkap motorloos

Woon je in een appartement of woning met een centraal afzuigsysteem, dan wordt de lucht uit de keuken, het toilet en de badkamer via een mechanisch systeemafgevoerd.Je kunt hier geen afzuigkap met motor op aansluiten, omdat dit de werking van het centrale afzuigsysteem kan verstoren. Op een centraal afvoerkanaal kun je wel een motorloze afzuigkap installeren. Meestal is het niet mogelijk om zelf de zuigkracht van een motorloze kap te regelen, omdat dit via het centrale afzuigsysteem gebeurt.

Modellen

De meest verkochte afzuigkap is de schouwkap: een afzuigkap die aan de wand of in een hoek van de keuken geplaatst kan worden. De schouw verbergt de afvoerbuis. Na de schouwkap is deonderbouw afzuigkap of vlakschermkap erg populair, vooral ook vanwege de lage aanschafprijs. Dit model wordt direct onder het keukenkastje gemonteerd en is daardoor redelijk onzichtbaar. Bij een afzuigkap onderbouw kan de lucht via een afvoerbuis door het kastje naar buiten. Boven kookeilanden wordt meestal een vrijstaande eilandkap gekozen.

Wil je je afzuigkap helemaal niet in het zicht hebben, dan is de plafond-afzuigkap een goede optie. Zo’n plafondunit afzuigkap wordt ingebouwd in het plafond en is daarmee ook geschikt om boven een kookeiland te gebruiken. De nieuwste trend is de downdraft afzuigkap, die in het werkblad achter het fornuis of kookplaat geplaatst wordt. Deze unit komt pas omhoog als je afzuiging nodig hebt.

Waar moet je op letten als je een afzuigkap koopt?

Formaat afzuigkap

Kies een afzuigkap van het juiste formaat voor je kookplaat. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch gaan mensen er soms de fout mee in. Dus voor een kookplaat van 60 cm breed kies je een afzuigkap 60 cm en voor eentje van 90 cm een afzuigkap 90 cm. Groter mag altijd, kleiner is niet handig. Kies je voor een geïntegreerde afzuigkap (afzuigkap inbouw) dan moet deze niet alleen qua stijl passen bij de rest van de inbouwapparatuur, maar ook qua formaat. Zorg dat je voor het bestellen precies de nismaten voor de inbouw afzuigkap weet.

Plaatsing afzuigkap

Let bij de aanschaf van een plafond-afzuigkap of een eiland-afzuigkap op de afstand tussen het plafond en je kookplaat en de hoogte van je afzuigkap. Heb je een hoog plafond, kies dan voor een breder model met een extra krachtige motor, zodat je zeker weet dat alle kookluchtjes worden opgenomen. Aangezien een afzuigkap voor een kookeilandvrij hangtmoet er een mogelijkheid voor dakdoorvoer aanwezig zijn.

Filter afzuigkap

Nieuwe afzuigkappen hebben over het algemeen een permanent afzuigkap-filter. Zo’n filter is vaak van metaal of RVS gemaakt en kan mee in de vaatwasser of je kunt het schoonmaken met een sopje van afwasmiddel. Wanneer afvoer naar buiten niet mogelijk is, kom je automatisch uit op een recirculatiekap, dat is een koolstoffilter afzuigkap. Handig om te weten dat de filters van een afzuigkap met koolstoffilter zo nu en dan vervangen moeten worden. Sommige modellen geven aan wanneer het tijd is om het filter schoon te maken of te vervangen.

Meer features

Bij het vergelijken van afzuigkappen kun je bij Kieskeurig.nl ook filteren op zaken als afzuigcapaciteit en geluidsniveau.Misschien lijkt het je slim om de wasemkap met de grootste afzuigcapaciteit te kiezen, maar dat is als je een kleine keuken hebt niet handig. Je zuigt met zo’n sterke kap namelijk ook alle zuurstof uit de ruimte. 

Ook het geluidsniveau is belangrijk: wist je dat het verschil van drie decibel meer in geluidsproductie bij een afzuigkap twee keer zo hard klink? Kies daarom liefst voor een stille kap en zorg dat hij goed wordt aangesloten op het afvoerkanaal. Een slechte aansluiting kan ook geluidsoverlast veroorzaken.

Zo kun je je afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap schoonmaken hoeft niet lastig te zijn, als je hem maar niet al te vies laat worden. Als je iedere keer na het koken een microvezeldoekje over de afzuigkap haalt, dan blijft hij prachtig schoon. Hardnekkige vettigheid kun je met een sopje van afwasmiddel of een ontvettende keukenreiniger wegpoetsen. Uitneembare filters zijn over het algemeen geschikt om in de vaatwasser mee te wassen. Je kunt zo ook met de hand afwassen: laat ze dan eerst even weken in heet water met schoonmaakmiddel. Gebruik in geen geval schoonmaaksoda: dit kan lelijke vlekken geven op de roosters.

Welke merken maken de beste afzuigkappen?

Een Siemens afzuigkap heeft altijd een kenmerkend design van zwart glas en roestvrijstalen lijnen en past daarbij goed bij andere Siemens apparaten. Siemens biedt alle mogelijke wasemkappen: boven een eiland, geïntegreerd in een werkblad of geheel verborgen. Zoek je speciaal naar een Itho afzuigkap? Tegenwoordig herken je Itho onder een andere merknaam: Novy.

Het Nederlandse Itho en Belgische Novy zijn samen gaan werken. Met een Novy afzuigkap kies je voor kwaliteit, of het nu gaat om design, gebruiksgemak, duurzaamheid of stilte. Pelgrim heeft ook een breed assortiment, van een design Pelgrim afzuigkap als blikvanger in je keuken tot een inbouwunit die vrijwel onzichtbaar zijn werk doet. Naast bijzonder efficiënt is een Atag afzuigkap altijd heel praktisch. De koolstof- en vetfilters van Atag zijn namelijk gewoon in de vaatwasser te reinigen en snel weer klaar voor gebruik.

Bij Etna kun je terecht voor alle soorten afzuigkappen, van mooi weg te werken inbouw- en vlakschermkappen tot eilandschouwkappen met een fraai design. Bijna iedere Etna afzuigkap is geschikt voor recirculatie. Zoek je een mooie downdraft afzuigkap, dan is Bosch een goede keuze vanwege het prachtige design. Bosch bied ook nieuwe technologie, zoals de PerfectAir-sensor. Deze sensor houdt zelfstandig de lucht voortdurend in de gaten en past zijn vermogen aan op de opstijgende damp en geur.

Bij Miele denk je misschien eerder aan wasmachines, maar ook dit merk biedt een ruime keuze afzuigkappen in alle modellen. Heb je speciale wensen? Je kunt zelfs een Miele afzuigkap helemaal op maat laten maken – bijvoorbeeld met een langere of kortere afvoerschacht, een bredere schouw of zelfs een afzuigkap in de kleur van je keuken. Whirlpool biedt bijzondere features: zo is er een Whirlpool afzuigkap met ambient light en is het RVS voorzien van een speciale krasvaste coating.

Met een Smeg afzuigkap haal je de beste combinatie tussen design, functionaliteit en optimaal gebruikscomfort in huis. Smeg biedt een brede keus afzuigkappen met een breedte tot wel 150 cm.