Kieskeurig Magazine v2

Back to school: nieuwe laptop kopen

De zomervakantie is bijna voorbij en het wordt tijd om na te denken welke laptop je gaat gebruiken voor het komende studiejaar. Wat je nodig hebt, hangt natuurlijk erg af van wat je precies wilt gaan doen met je laptop. Met deze gids helpen we je de beste keuze te maken.

Als je elke dag een tas vol met spullen mee moet sjouwen naar school of de universiteit, dan is het belangrijk dat je voor een compact formaat laptop gaat. Ook wil je dat je nieuwe laptop niet te veel weegt: elke honderd gram telt als je dagelijks je laptop bij je je hebt. We snappen bovendien dat je als scholier of student geen duizenden euro’s kunt uitgeven – een goedkope laptop is nu eenmaal handiger dan een duur model als je de rest van je studiefinanciering liever aan uitgaan en buitenschoolse activiteiten uitgeeft.

Voor simpele functies als het bijhouden van notities en het samenwerken aan Word- en PowerPoint-documenten heb je tegenwoordig echt geen enorm uitgebreid apparaat nodig, een kleine laptop is zelfs een stuk handiger. Een studie-laptop of laptop voor school moet natuurlijk wel snel zijn en een goede batterij hebben, voor als er zich een keer geen stopcontact naast je in het klaslokaal bevindt. Thuis kun je met wat accessoires overigens prima een heus workstation maken, door bijvoorbeeld een externe monitor op je laptop aan te sluiten. Denk ook aan een goede bescherming van je nieuwe laptop (want een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje). Verderop lees je hoe je je laptop beschermt tegen vloeistoffen, krassen en deuken.

Klein is beter

De ideale studenten-laptop is klein en dun, het is handig om je te focussen op laptops van 13 inch of kleiner, 12 inch bijvoorbeeld. De allerkleinste laptops heb je zelfs al met een displaygrootte van 10 inch of 11 inch. De meeste goedkope laptops draaien op Windows; wil je per se een laptop met macOS, dan zit je al snel op iets meer dan duizend euro voor een MacBook. Zo’n MacBook is trouwens wel een heel dunne laptop, niet veel dikker dan een gevulde envelop. Studenten hebben overigens mazzel bij Apple: verderop lees je meer over de MacBook studentenkorting.

Een andere optie is om een zogenaamde Chromebook te kiezen. Dit is een soort mini laptop met een displaygrootte van vaak maar 11 inch. Een Chromebook draait niet op Windows, maar op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Let bij een Chromebook wel even op of je alles kunt doen wat de opleiding van je verwacht. Het kan zijn dat je bepaalde Windows-software nodig hebt voor je studie, een Chromebook is dan wellicht niet het beste idee.

Processor en geheugen

Als je je beperkt tot het typen van wat teksten in een tekstverwerker, het online informatie opzoeken en het maken van presentaties, dan heb je geen ultrakrachtige laptop nodig. Een lichte laptop van ongeveer een kilo is bovendien superhandig om snel even in je laptoptas te gooien. De meeste goedkope laptops hebben een Intel Core i3 processor. Dat is meer dan genoeg voor je dagelijkse werkzaamheden.

Sommige erg goedkope laptops hebben een Intel Celeron of Pentium processor. Zo’n cpu werkt eigenlijk alleen prettig wanneer je een Chromebook hebt, aangezien Windows bij deze cpu’s al aardig aan zijn limiet zit. Je hebt geen supersnelle cpu nodig of heel veel intern geheugen, maar als je een deal vindt met een Intel Core i5 of 8 gigabyte ram, dan kan dit een slimme zet zijn. Je hebt langer plezier van een laptop met iets meer geheugen omdat je er vanuit kunt gaan dat een volgende versie van Windows of Chrome OS meer geheugen nodig heeft.

Grafische toepassingen

Studeer je aan een grafische opleiding of doe je veel met video, dan is een Core i3 processor waarschijnlijk niet voldoende. Neem een kijkje in de middenklasse door laptops met een Core i5 processor te checken of ga voor een top-laptop met Core i7 processor. Er zijn zelfs high-end laptops met Core i9 processoren, maar deze zijn behoorlijk aan de prijs. De tegenhanger van Intel Core is overigens AMD Ryzen, maar er zijn maar weinig laptops die AMD-processoren aan boord hebben.

Als je veel van je laptop vraagt, is de hoeveelheid ram of intern geheugen erg belangrijk. Standaard heeft een kleine laptop meestal 4 gigabyte aan boord; de grotere modellen kunnen 8 of zelfs 16 gigabyte hebben ingebouwd.

Fijn om te weten: een snelle laptop hoeft niet duur te zijn. Voor 700 euro heb je al een goed model van een topmerk inclusief Intel Core i5 processor en 8 gigabyte intern geheugen.

Tijdens de les

Een erg belangrijk punt bij een studentenlaptop is dat de batterij lang genoeg meegaat. Je wilt niet midden in een les opeens je laptop moeten opladen. De meeste kleine laptops hebben natuurlijk niet heel veel ruimte aan boord voor een grote accu, maar er zijn uitzonderingen. Het is handig om reviews te lezen van gebruikers hoe lang de batterij in je laptop naar keuze meegaat, dat is vaak realistischer dan de tijden die fabrikanten aangeven (die worden namelijk gemeten onder de meest optimale omstandigheden).

Het is ook slim om voor een laptop te kiezen die niet al te veel lawaai maakt: bij sommige laptops gaan de ventilators loeien als de processor zwaar wordt belast. Er zijn ook laptops waar helemaal geen ventilator in zit – bekende voorbeelden zijn de Acer Chromebook, de Dell XPS en de Apple MacBook.

Studentenkorting

De beste laptop voor studenten is natuurlijk de laptop die het minste kost. Toch? Gelukkig weten fabrikanten en winkels dat je als scholier of student weinig geld te besteden hebt en daarom zijn er voldoende mogelijkheden om goedkoper een goede laptop te kunnen afschaffen.

Bij veel bedrijven kun je zwaaien met je studentenkaart om een korting van 10 tot soms wel 30 procent te krijgen op software en hardware. De Apple studentenkorting is je waarschijnlijk wel bekend, maar ook bedrijven als Dell, HP en Acer bieden je aantrekkelijke voordelen als je een laptop aanschaft. Deze kortingen gelden meestal voor de gehele collectie, dus een smartphone of accessoires kun je eventueel meteen mee bestellen.

Afbetaling

Zit je even krap bij kas en heb je toch een laptop nodig voor je studie, dan zit er niks anders op dan een laptop op afbetaling te kopen. Vrijwel alle winkels bieden je deze optie, vaak met aantrekkelijke regelingen als een 0-procent financiering. In de meeste gevallen moet je wel een aantal gegevens van jezelf prijsgeven en vraagt het je BKR-gegevens op.

Denk hier goed over na, want een BKR-registratie kan in sommige gevallen problemen opleveren als je bijvoorbeeld een telefooncontract wilt afsluiten. Bij de meeste financieringsopties gaat het om leningen en als je een keer een maand niet aflost, dan kom je al snel in de problemen. Gelukkig kun je bij veel leningen wel tussentijds een groter bedrag aflossen.

Accessoires

Als je een mooie laptop voor je studiejaar hebt besteld, wil je natuurlijk wel dat hij goed beschermd wordt. Een laptophoes is een goed idee. Zulke hoezen zijn er in allerlei vormen en maten. Er zijn harde shells die je laptop niet alleen tegen krassen, maar zelfs tegen deuken en vloeistoffen kunnen beschermen. Je kunt ook voor een laptop-sleeve kiezen, dit is een soort envelop waar je je laptop in kunt schuiven.

Een speciale laptop-rugzak is ook een slimme aanschaf: zo kun je ook nog andere spullen meenemen zonder dat ze je laptop (die vaak in een apart vak zit) kunnen beschadigen. Bij het kopen van een laptoptas of -rugzak moet je wel even zeker weten dat je laptop er in past, sommige laptops hebben namelijk rare beeldschermmaten of grote randen om het display. Het kan zomaar zijn dat een 12,3 inch-laptop niet in een tas past die geschikt is voor 12 inch-laptops.

Thuis aan de slag

Voor school of de universiteit wil je een kleine laptop hebben, maar als je ’s avonds of in het weekend aan je presentaties of documenten wilt werken, is het fijn dat je op een externe monitor kunt werken en de beschikking hebt over een echt toetsenbord en muis. Kijk of je laptop voldoende aansluitmogelijkheden heeft om al deze apparaten aan te kunnen sluiten en of je eventueel adapters nodig hebt voor bepaalde apparaten. Verwacht niet zomaar dat je een 4K-beeldscherm op een mini-laptop kunt aansluiten overigens: of dat kan hangt echt af van de maximale ondersteunde resolutie. Wat jouw laptop maximaal ondersteunt, vind je in de specificaties.

Een laptop dockingstation is een handige optie als je minder kabels op je bureau wilt hebben. Dit is een apparaat waar je je laptop in kunt steken of klikken. Een docking station is vaak specifiek gemaakt voor één bepaald model laptop en daarom is het enorm belangrijk dat je precies weet of jouw laptop compatibel is met het docking station dat je op het oog hebt. Een docking station kan soms ook als hub voor andere apparaten dienen, bijvoorbeeld doordat er meerdere usb-poorten op zitten.

Tip: goedkope software

Heb je eenmaal je ideale studie- of schoollaptop gevonden, dan wil je er natuurlijk ook software op draaien. Goed nieuws: niet alleen kun je als student of scholier vaak korting krijgen op hardware, zoals je hierboven kunt lezen, ook software kun je voordelig bestellen in speciale onderwijsshops. Studenten in het hoger onderwijs kunnen terecht bij SURFspot, terwijl studenten in het middelbaar beroepsonderwijs of scholieren op het voortgezet onderwijs bij Slim.nl hun slag kunnen slaan. Zeker even kijken dus als je dure software nodig hebt!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Back2School!