Kieskeurig Magazine v2

Alles over frituren: van het beste frituurvet tot zelf patat maken

Inhoudsopgave

  1. Kun je beter frituren met vast of vloeibaar frituurvet?
  2. Wat is beter: frituren in frituurvet, zonnebloemolie of olijfolie?
  3. Wat is het beste frituurvet?
  4. Frituurvet schoonmaken, filteren en verwijderen
  5. Frituurvet inleveren: waar en hoe doe je dat?
  6. Is frituren ongezond of kankerverwekkend?
  7. Kun je patat beter kort of lang frituren?
  8. De lekkerste patat zelf maken en bakken doe je zo

In dit artikel vertellen we je alles over frituren! We hebben aandacht voor de verschillende soorten frituurproducten, waarbij we natuurlijk ook oog hebben voor gezondheidsafwegingen. Is frituren in zonnebloemolie gezond? Of kun je beter kiezen voor vast vet? En – ook belangrijk als je zo gezond mogelijk wilt frituren – hoe kun je frituurvet of frituurolie het beste schoonmaken en filteren? We sluiten af met een aantal tips voor het frituren van friet. Hoe lang en heet doe je dit? En hoe moet dat nou, zelf verse friet bakken?

Kun je beter frituren met vast of vloeibaar frituurvet?

Er zijn drie soorten frituurproducten: vast frituurvet, vloeibaar frituurvet en frituurolie. Maar welke van deze producten is het beste? Hoe meer onverzadigde vetzuren er in een frituurproduct zitten, hoe vloeibaarder het is en hoe gezonder de samenstelling. Omdat frituurolie en vloeibaar frituurvet rijk zijn aan onverzadigde vetzuren kun je dus beter hier voor kiezen. Vast frituurvet is niet vloeibaar en bevat minder onverzadigde vetzuren. Zodoende is het een minder verantwoorde keuze. Vast frituurvet wordt vaak gemaakt van plantaardige oliën. Het kan echter ook gemaakt worden van dierlijk vet, zoals rundvet. De bekendste variant is Ossewit frituurvet.

Wat is beter: frituren in frituurvet, zonnebloemolie of olijfolie?

We legden hierboven al uit dat frituren in vloeibaar frituurvet volgens velen een gezondere keuze is dan frituren in vast frituurvet. Een alternatief voor vloeibaar frituurvet is frituurolie. Frituurolie bevat net als vloeibaar frituurvet meer onverzadigde vetten dan een vast frituurproduct. Je kunt in plaats van een frituurolie overigens ook kiezen voor een 'gewone' olie. De meest gebruikte olie om in te frituren, is zonnebloemolie. Volgens velen is dit de beste olie om in te bakken. Zonnebloemolie heeft namelijk een neutrale smaak. Het verschil tussen frituurolie en zonnebloemolie heeft te maken met de samenstelling: frituurolie is namelijk een samengesteld product waarvoor verschillende plantaardige oliën worden gebruikt.

Naast zonnebloemolie kun je eveneens in arachideolie, sojaolie en maïsolie frituren. Je kunt zelfs frituren in olijfolie , mits je niet voor de extra vierge-variant kiest! Deze olie is namelijk minder goed bestand tegen hoge temperaturen. Bij het verhitten ontstaan er ongewenste stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ben je geen fan van frituren in olie? In de volgende paragraaf gaan we in op het beste frituurvet.

Wat is het beste frituurvet?

Frituurvet of frituurolie? Tegenwoordig kiezen de meeste mensen ervoor om te bakken in een vloeibaar product. Het was vroeger echter heel gebruikelijk om te frituren in vast frituurvet. En er zijn nog steeds genoeg mensen die de voorkeur geven aan een vast product. Zo lang je met mate frituurt, is dat natuurlijk ook niet zo'n groot probleem. Frituurvet kopen doe je gewoon in de supermarkt. Er zijn echter nogal wat verschillende soorten! Dus hoe weet je nu welk frituurvet als beste uit de test komt? Tja: eigenlijk is de keuze voor frituurvet net als voor een (frituur)olie heel persoonlijk. In België wordt bijvoorbeeld nog veel in Ossewit gebakken, terwijl we in Nederland de voorkeur geven aan plantaardige producten.

Frituurvet schoonmaken, filteren en verwijderen

Over het algemeen wordt gesteld dat je na vijf keer frituren het frituurproduct moet vervangen. Om ervoor te zorgen dat vet of olie zo lang mogelijk voor lekker gebakken snacks zorgt, kun je het tussentijds schoonmaken en filteren. Pas echter op wanneer je het langere tijd wilt bewaren. Anders dan je misschien denkt, kan frituurvet bederven. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar.

Frituurvet schoonmaken

Soms heb je het frituurvet pas een paar keer gebruikt, maar drijven er toch al stukjes in. Om deze stukjes te verwijderen, neem je een ei en scheid je het eiwit. Na het gebruik van je frituurpan giet je het eiwit in het nog hete vet. Vervolgens schep je het eiwit rustig door de pan. Het eiwit zal daarbij het vuil opnemen.

Frituurvet filteren

Je doet er goed aan om na iedere keer frituren de olie of het vet te filteren. Hiervoor gebruik je een koffiefilter, keukenpapier of een schone doek. Op deze manier verwijder je alle overgebleven voedselresten, die anders kunnen verbranden.

Frituurvet verwijderen

Als je vast frituurvet gebruikt, kun je de friteuse het beste heel kort aanzetten. Als het vet iets verwarmd is, komt het blok namelijk gemakkelijker los. Als je vloeibaar frituurvet of olie gebruikt, kun je dit in een lege fles gieten. Om knoeien bij het vloeibaar frituurvet verwijderen te voorkomen, kun je een trechter gebruiken.

Vlekken verwijderen

Oeps! Ondanks je goede voorbereiding heb je toch geknoeid... Geen zorgen! Frituurvet van tegels verwijderen (of van een andere ondergrond), doe je het beste met een goede ontvetter. Hetzelfde trucje is toepasbaar om frituurvet uit kleding te krijgen. Dep bijvoorbeeld een doek met afwasmiddel op het kledingstuk en laat drogen.

Frituurvet inleveren: waar en hoe doe je dat?

Je frituurvet heeft na een keer of vijf frituren zijn beste tijd wel gehad... Het is tijd om het frituurvet te verversen! Maar wat doe je na het frituurvet vervangen met je gebruikte frituurproduct? Frituurvet weggooien of frituurolie doorspoelen is absoluut uit den boze! Veel beter kun je het inleveren bij een inleverpunt. Door je oude vet of olie in te leveren, krijgt het namelijk een tweede leven als biobrandstof. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kun je oude frituurolie of oud frituurvet inleveren. Frituurvet inleveren is gelukkig heel simpel. Omdat het ook in afgekoelde vorm vloeibaar is, is olie sowieso gemakkelijk terug te gieten in de originele verpakking. Maar ook vast frituurvet is geschikt om te recyclen. Vast frituurvet laat je afkoelen tot 100 graden, waarna je het (met behulp van een trechter) in een plastic fles giet.

Is frituren ongezond of kankerverwekkend?

Laten we wel wezen: frituren is natuurlijk nooit echt gezond. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je het zo gezond mogelijk doet! We geven je zodoende twee belangrijke tips:

• Is frituren in zonnebloemolie slecht? Nee, zonnebloemolie is een verstandige keuze! Echter zijn niet alle oliën geschikt om in te frituren. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er bij te hoge verhitting kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je bijvoorbeeld beter niet al te sterk verhitten.

• Frituur tussen 150 en 175 graden Celsius. Als je lager dan op 150 graden frituurt, nemen de snacks veel vet op. Boven de 175 graden kunnen de snacks aan de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaar is. Daarnaast kan er bij het frituren acrylamide ontstaan. Acrylamide kan schadelijk zijn voor je gezondheid; volgens onderzoek kan het frituren kankerverwekkend maken. Zodoende is het belangrijk je snacks nooit te donker te bakken.

Kun je patat beter kort of lang frituren?

We vertelden je hierboven al dat je snacks het beste niet te lang kunt frituren. Dan worden ze namelijk te donker en dat is ongezond! Datzelfde geldt natuurlijk voor patat. Hoe lang je friet moet bakken, is eigenlijk heel simpel. Frituur nooit langer dan nodig en bak friet zeker niet bruiner dan goudgeel! Het is daarbij ook belangrijk de frites niet te heet te bakken. Gezondheidsorganisaties raden aan om de frituur temperatuur niet heter dan 175 graden te laten worden.

Vet kan, als het in aanraking komt met zuurstof, oxideren, waarbij er schadelijke stoffen ontstaan. Om dit tegen te gaan worden vaak antioxidanten toegevoegd aan frituurproducten. Antioxidanten zitten meestal van nature in plantaardige olie. Vooral zonnebloemolie bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Zodoende kiezen steeds meer mensen voor het friet bakken in zonnebloemolie.

Patat bakken zonder frituur is zeker mogelijk. Je kunt namelijk ook olie of vet verhitten in een kookpan, met dikke bodem. Gooi echter niet teveel olie of vet in de pan en houd de temperatuur goed in de gaten. Het frituren in een pan is echter wel gevaarlijker dan in een elektrische frituurpan, zeker als je op gas kookt: dan bestaat de mogelijkheid dat de vlam in de pan slaat.

De lekkerste patat zelf maken en bakken doe je zo

Zelf patat maken is helemaal niet ingewikkeld. Je moet echter wel even weten hoe het moet! Zodoende geven we je graag wat tips voor het zelf friet bakken, te beginnen met het uitkiezen van de aardappel.

Zelf patat maken: welke aardappel?

Niet alle aardappels zijn even geschikt om friet van te maken. Een goede patataardappel is wat een kruimige aardappel met voldoende zetmeel en weinig suiker. Over het algemeen bakken nieuwe aardappels lichter af dan oude.

Zelf patat maken: hoe te bakken?

Schil de aardappels en snijd ze in frietvorm. Vervolgens kun je de frieten op twee manieren bakken:

1. Kook de friet 10 minuten in gezouten water. Giet af en laat afkoelen. Frituur de friet vervolgens op 175 graden in circa 4 minuten goudbruin.

2. Was de frieten en dep ze droog. Frituur circa 7 minuten op 140 graden. Schep de friet op een bord en laat afkoelen. Bak de friet vervolgens circa 3 minuten op 175 graden.

Eet smakelijk!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Bak ze bruin!