Vaatwasser kopen: tips voor de beste afwasmachine

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt een vaatwasser?
  2. Vaatwasser of met de hand afwassen?
  3. Soorten vaatwassers
  4. Hoe kies ik de beste vaatwasser?
  5. Eigenschappen van een vaatwasser
  6. Welke merken maken de beste vaatwassers?

Een vaatwasmachine is – net als bijvoorbeeld een wasmachine – witgoed. Dit soort huishoudelijke apparatuur is meestal niet heel goedkoop.Ook moet je goed nadenken over de features van je toekomstige afwasmachine.Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaand model, een extra smalle vaatwasser of een extra kleine? Het is slim om je voor aankoop van een vaatwasser goed te oriënteren. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Hoe werkt een vaatwasser?

Een afwasmachine is wat ons betreft een geweldige uitvinding: je stopt de vuile vaat er in en hij komt er schoon weer uit. Nooit meer kliederen met een sopje, nooit meer een aanrecht vol vuile vaat. Een vaatwasser werkt net even anders dan handmatig afwassen, waarbij je met een afwaskwast in combinatie met een mild afwasmiddel etensresten en vet verwijdert.

Bij een vaatwasser wordt eerst een laagje water op de bodem van de machine gepompt. Het water wordt door het verwarmingselement, dat vaak net onder de sproeiarmen zit, verwarmd. Het vaatwasmiddel (tegenwoordig vaak een vaatwastablet) wordt door de tijdschakelaar van de vaatwasmachine automatisch op het juiste moment toegevoegd. Het verwarmde water met het opgeloste vaatwasmiddel wordt via de sproeiarmen omhoog gepompt. Door de druk gaan de sproeiarmen draaien en wordt het water met grote kracht uit de gaatjes gespoten. Die kracht is nodig om het vuil goed weg te spoelen. 

Als de vaat schoon is, wordt het vieze afwaswater afgevoerd en weer nieuw water verwarmd om de het vaatwasmiddel van de vaat af te spoelen. Tot slot wordt het spoelwater afgepompt en kan de vaat drogen. Worden je kunststof spullen niet goed droog? Gebruik dan extra glansspoelmiddel, ook als je alles-in-één- vaatwastablettengebruikt.

Vaatwasser kopen:

Vaatwasser of met de hand afwassen?

Een vaatwasser verbruikt per afwasbeurt gemiddeld twee keer meer energie dan een handafwas. Daardoor is een vaatwasser dus minder milieubewust dan afwassen met een teiltje. Toch pakt onder bepaalde omstandigheden de handafwas juist slechter uit voor het milieu, bijvoorbeeld als je afwast onder de lopende kraan of veel warm water gebruikt om de vaat voor te spoelen. Als je een vaatwasser gebruikt is met de hand voorspoelen trouwens helemaal niet nodig, zolang je de etensresten maar verwijdert. Sterker nog: als de vaat lekker vies is, werkt je vaatwasmiddel beter! Ook als je voor de handafwas water gebruikt dat afkomstig is uit een elektrisch toestel voor warm water (zoals een close-in boiler) is een vaatwasser milieuvriendelijker.

De nieuwste generatie vaatwassers gaat enorm efficiënt om met water en is ook behoorlijk energiezuinig. Wil je graag rekening houden met het milieu bij de aanschaf van een nieuwe afwasmachine, let dan op het energielabel. Daarop staat de energie-efficiëntie van de vaatwasser aangegeven. Hoe groener het label, des te zuiniger is de vaatwasser.Een afwasmachine met een A-label gebruikt minder water en bespaart tot 27% energie vergeleken met een vaatwasser met C-label.

Ook staat op het energielabel het verbruik in kWh per jaar. Let op, dat is op basis van een gemiddeld aantal vaatwasbeurten en kan dus afwijken van jouw gebruik! Een goedkope vaatwasser is vaak wat minder zuinig dan een duurdere. We adviseren je ook om een machine op maat te kopen, want een kleine vaatwasser verbruikt ongeveer twee keer zo weinig energie als een grote.Nog meer tips om het milieu te sparen: draai altijd een volle machine en kies voor een eco-programma. Dit duurt vaak wel wat langer, maar wast op lagere temperaturen.

Soorten vaatwassers

Voor je tot kopen van een vaatwasmachine overgaat, moet je eerst bepalen of je een vrijstaande vaatwasser of een inbouwmodel zoekt. Vrijstaande vaatwassers zijn bedoeld om 'los' te plaatsen in de keuken en zijn goedkoper dan inbouw-apparaten. Wil je de vaatwasmachine onder het aanrechtblad inbouwen in de keuken, dan heb je een inbouw vaatwasser nodig. Dit is veruit het meest verkochte type vaatwasser. Inbouwmodellen hebben geen afgewerkt bovenblad of afgewerkte zijwanden.

De meeste inbouwvaatwassers hebben het bedieningspaneel niet aan de voorkant, maar bovenop de rand van de deur. Je kunt daardoor een kastfrontje (deurpaneel) voorop de vaatwasser laten bevestigen, zodat hij volledig uit het zicht is. Dit heet: volledig geïntegreerd. Een inbouwmodel zonder eigen deurpaneel heet onderbouw of half-geïntegreerd. Bij dit model kan het bedieningspaneel wél aan de buitenkant van de deur zitten. Soms kun je ook van een vrijstaande vaatwasser het bovenblad eraf halen en de vaatwasser dan onder het aanrechtblad inbouwen.

Is je aanrecht hoger dan 85 centimeter, dan kun je een extra hoog model bestellen. Doordat een hoge vaatwasser een hogere binnenruimte heeft, kun je er grotere vaat in zetten. Er passen niet noodzakelijk meer couverts in dan bij een standaard-vaatwasser. Let altijd goed op de specificaties (afwerking voorkant, bedieningspaneel, instelbare hoogte, kan het bovenblad eraf) als je een vaatwasser koopt. Fabrikanten maken namelijk niet altijd duidelijk onderscheid tussen volledig geïntegreerde of half-geïntegreerde vaatwassers. Ben je een echte (hobby)kok dan kun je overwegen een horeca vaatwasser te kopen. Zo'n machine is speciaal gemaakt voor intensief en veelvuldig gebruik.

De zuinigste en meest verkochte vaatwasser heeft een standaardformaat van 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Er passen gemiddeld 12 couverts in. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon voor één maaltijd: een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas bijvoorbeeld, of een ontbijtbord, kopje. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij, die worden per zes couverts gerekend. Soms passen er meer dan 12 couverts in een vaatwasser van standaardformaat. Dat heeft dan te maken met de indeling: een bestekkorf neemt meer ruimte in dan een besteklade en soms staan de spullen dichter tegen elkaar aan in het rek.

Ben je met zijn tweeën of heb je niet veel ruimte over in de keuken, dan kun je kiezen voor een smalle vaatwasser (45 cm breed). Een smalle vaatwasser heeft dezelfde hoogte als een standaard model, maar is 15 cm minder breed. Er passen ongeveer 9 couverts in, maar grote braadpannen of ovenschalen passen daar niet meer bij.Je kunt dit model zowel vrijstaand als inbouw kopen. Smalle vaatwassers zijn relatief prijzig, je betaalt er ongeveer evenveel voor als voor een standaard vaatwasser. 

Vaatwasser kopen:

Ben je alleen en kook je niet vaak, dan is een minivaatwasser misschien wat voor jou. Je kunt zo'n 45 cm hoge minivaatwasser op je aanrecht zetten, vandaar dat ze ook wel opzetvaatwassers worden genoemd. In dit model passen ongeveer 6 couverts, er is geen ruimte voor pannen. De meeste minivaatwassers zijn vrijstaand, er zijn slechts een paar inbouwmodellen verkrijgbaar. Vergeleken met een standaard vaatwasmachine duurt het programma erg lang en vallen de was- en droogprestaties wat tegen. Ook zijn ze niet zo zuinig en relatief duur.

Hoe kies ik de beste vaatwasser?

Wil je een vaatwasser kopen? Dan heb je de keuze tussen een goedkope vaatwasser en eentje met goede specificaties. Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaande? Welke indeling vind je handig? En wat is eigenlijk de beste afwasmachine? Dat kun je zien aan de reviewscores van andere consumenten. Zo weet je zeker dat je zelfs met een budgetmodel niet meteen met een dure vaatwasser-reparatie opgezadeld wordt. Hier kun je de prijzen van alle goede en goedkope vaatwassers met elkaar vergelijken.

Eigenschappen van een vaatwasser

Er zijn heel veel criteria waar je op kunt letten als je een vaatwasser wilt kopen. Misschien heb je een specifiek merk in je hoofd, omdat je zo tevreden was met je oude Whirlpool vaatwasser, of zoek je juist vooral op specificaties als formaat en belading. Met behulp van onze filters kun je ook selecteren op dehoeveelheid water die de machine gebruikt en de energiekosten. Ook kun je filteren op specifieke vaatwasser-onderdelen als een beladingssensor of het materiaal van de kuip. Zoek je een vaatwasser met een bestekbak of vind je een besteklade handiger? Nog een tip: vergeet niet om een waterslot voor je vaatwasser te regelen, om lekkage te voorkomen!

Welke merken maken de beste vaatwassers?

Bosch en Siemens zijn de grootste merken, zowel bij inbouw- als vrijstaande vaatwassers. Een Bosch vaatwasser komt vaak heel goed uit consumententesten en is innovatief. Zo heeft Bosch de PerfectDry technologie, waardoor je plastic vaat niet meer met de hand hoeft na te drogen.Een Siemens vaatwasser is altijd een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna Miele en AEG de meest verkochte merken. Gemiddeld behalen Miele vaatwassers een heel goed was- en droogresultaat , maar zijn ze iets minder zuinig. Een AEG vaatwasser heeft een flexibele binnenruimte, waardoor je er eenvoudig grote vaat in kwijt kunt. Bij vrijstaande vaatwassers is de Beko vaatwasser een koploper, gevolgd door de Bauknecht vaatwasser.