Testpanel: Sparta M8b elektrische fiets

Sony AG8


De Sparta M8b is een nieuw model elektrische fiets van Sparta. De motor zit in het midden van de fiets, bij de trapas, en maakt weinig geluid. Dit is iets waar veel testers erg enthousiast over waren. Ook vonden zij de fiets erg mooi en ging de accu lang mee. Deze en meer van hun bevindingen lees je in dit testverslag.
 

De eerste reacties:

 
Franky:
“Een mooie, goed afgewerkte fiets met slanke uitstraling. De bediening van de display gaat goed, deze is duidelijk en overzichtelijk. Hij is eenvoudig te bedienen via het stuur.”

Magda:
“Een strak vormgegeven e-bike zonder lasnaden, met middenmotor en makkelijke bediening. Hij heeft een prachtige kleur blauw!”

Sharona:
“De Sparta M8B is een fijne en mooie elektrische fiets. Wanneer je de elektrische fiets aanzet, gaat aan de voorzijde het logo branden van Sparta. Dit is heel gaaf en voelt erg luxe.”

Astrid:
“Deze e-bike is een erg stille fiets, je hoort geen motor "brommen". De fiets is door de middenmotor niet zwaar..”

Theo:
“Het valt meteen op hoe gemakkelijk de fiets op snelheid komt. Met hogere snelheid een bocht maken is ook geen probleem. Je moet zelf wel met enige kracht de trappers bedienen, maar je komt sneller en met minder moeite op gang.”

De pluspunten:

 • Stuurt strak en soepel
 • Muisstille middenmotor
 • Perfecte hydraulische remmen
 • Verlichting heeft een groot bereik (via accu).
 • Lichte fiets
 • Schakelt en stuurt fijn
 • Strakke vormgeving
 • Mooi weggewerkte kabels
 • Fietst ook licht zonder accu
 • Lange accuduur
 • Mooi design
 • Duidelijk leesbaar display
 • Authentiek fietsgevoel
 • Voelt stevig aan

Franky:

“De Sparta M8b heb ik voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, maar ik ben ook een keer van Deventer naar Zwolle gefietst. Het was gewoon een feestje om deze rit te rijden. met een uurtje was ik al in Zwolle. Genoeg kracht vanuit de accu en de muisstille middenmotor is echt een goede basis voor veel fietsplezier.”

Magda:
“In de afgelopen weken heb ik aardig wat kilometers gemaakt over de mooie Veluwe, eerst wat bibberig en onzeker over smalle paadjes, heuveltje op en af, door bossen, heide en zandverstuivingen, maar de fiets luistert zo nauw en schakelt zo fijn dat deze voor mij eerdere obstakels nu met gemak genomen kunnen worden (ik had eerst een elektrische fiets met een motor in het voorwiel). Ik kan deze fiets dan ook van harte aanbevelen ook voor mensen met gewrichtsklachten (handen, pols en knieën) zoals in mijn geval.”

Sharona:
“Ik heb de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, maar ook tochtjes naar het strand. De accu gaat lang mee waardoor ik deze niet vaak hoef op te laden. Deze fiets is geschikt voor dagtripjes, maar ook voor korte afstanden. Ideaal is dat deze fiets een vrijloop heeft, waardoor de fiets niet zwaar fietst zonder accu.”

Astrid:
“Je merkt goed het verschil tussen de verschillende standen: de Eco, Tour, Sport en Turbo. Ik heb hem ook even uitgezet, om te ervaren hoe zwaar de fiets trapt zonder ondersteuning. Dat is goed te doen, het trappen gaat dan nauwelijks zwaarder. Fijn als je accu een keer leeg is! Het stuur en zadel heeft goede veringen waardoor het fietsen zelfs op een hobbelige weg bijna aangenaam wordt. Deze fiets is naar mijn mening goed te gebruiken voor toertochten maar ook voor woon-werkverkeer.”

Theo:
“Sinds twee weken de Sparta M8b mogen uitproberen, en deze bevalt prima. Je blijft het authentieke fietsgevoel houden maar met een extra ‘zetje’ in de rug. De accu gaat lang mee en laadt na gebruik snel op. We fietsen veel in het bos waar de geveerde zadelpen en vering in de voorvork goed hun werk doen. De fiets voelt stevig aan en stuurt makkelijk, omdat de middenmotor van Bosch laag in het frame en in het midden is geplaatst. Je rijdt al snel 25 km per uur, dankzij de 8 versnellingen. Een aanrader!”De minpunten:

 • Verlichting is niet uit te schakelen
 • Goedkope bel midden op stuur
 • De bel is niet goed te gebruiken
 • Hard zadel

Franky:
“Jammer dat de verlichting niet uitgeschakeld kan worden.”
 
Magda:
“Het enige minpunt dat ik heb kunnen ontdekken, is de plaatsing van de bel. Daar kom ik net niet bij zonder mijn hand van het stuur af te halen.”

Sharona:
“Wanneer je de accu aanzet, gaat ook automatisch het licht aan. Dit kun je niet uitdoen. Dat is jammer, maar dan weet je wel meteen of je licht het doet!”

Astrid:
“Het enige minpuntje aan de fiets vind ik de bel, deze zit aan de linkerkant na het bedieningspaneel voor de ondersteuningsstanden. Hierdoor zit hij net te ver bij je handen verwijderd om hem goed te kunnen gebruiken.”

Theo:
“Ik had alleen wat zadelpijn na een lange rit.”
 

Bekijk de prijzen