Testpanel: Samsung Portable SSD X5

acer 5 notebook header


De Samsung SSD X5 is ontworpen voor zowel veeleisende gebruikers en enthousiaste computergebruikers als fotografen en 4K-videobewerkers. Kortom: iedereen die content met een hoge resolutie snel wil renderen of compileren. De SSD heeft een efficiënte warmteafvoer en is beveiligd met een wachtwoord voor extra beveiliging. Het Kieskeurig-testpanel heeft dit apparaat getest. De resultaten lees je in dit testverslag.
 

De eerste reacties:

 
Klaas:
“Snelle SSD die doet waar hij goed in is. Daarnaast heeft het apparaat een handzaam formaat.”

Kees:
“Strak design, compact en een lichtgewicht. Makkelijk om mee te nemen.”

Dutch Creator:
“Ik vond hem vooral bij de eerste indruk zwaarder maar ook smaller ten opzichte van andere SSD apparaten.”

Focus Op Jouw Fotografie:
“Een robuuste en snelle schijf, erg handzaam.”

Lisanne:
“De SSD ziet er erg goed uit. Hij is erg compact en licht in gewicht waardoor hij makkelijk mee te nemen is.”

RcktBOY:
“De verpakking van deze SSD ziet er strak uit en het product komt hierdoor robuust over. Bij het openen vallen meteen de rode kleur accenten op, welke hem stoerder maken. Naast de SSD zit er een handleidingsboekje bij en een kabel. Geen poespas, heerlijk!”

Walter:
“Snel, sneller, snelst!”

Pieter:
“De SSD X5 ziet er mooi uit en het gebruik is eenvoudig, met de mogelijkheid om de X5 gemakkelijk te beveiligen met een wachtwoord.”

Rick B.:
“De doos straalt meteen al kwaliteit uit en bij het openen en het zien van de portable SSD wordt dit alleen nog maar bevestigd; hij straalt kracht uit. Blijkt dat hij niet alleen krachtig is, maar ook nog over een behoorlijk dosis snelheid beschikt.”

Wat zijn de voordelen?

  • Compact
  • Zeer snel
  • Beveiliging middels wachtwoord
  • Aantrekkelijk design
  • Robuust
  • Wordt niet warm
  • Gemakkelijk in gebruik

Klaas:
“Mocht je je SSD verliezen, niemand die bij je bestanden kan door middel van de wachtwoordbeveiliging.”

Kees:
“Handig voor dagelijks gebruik doordat het apparaat zo compact is. Naast mijn werk heb ik als hobby videobewerking en fotografie. En wat een toevoeging is de Samsung Portable SSD X5 voor dit proces! De schijf lijkt geen enkel probleem te hebben met verplaatsen van bestanden tussen de interne en externe SSD. De lees- en schrijfsnelheid van deze externe schijf is verbazingwekkend, wat echt een pré voor mij is. Samsung verklaart dat deze SSD een schrijfsnelheid van 20 GB per ongeveer 12 seconden heeft en dit kun je dan ook zeker merken. Ook met fotobewerking is de schijf een uitkomst. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen de SSD en het fotobewerkingsprogramma Lightroom. Het scheelt een hoop ruimte op mijn interne SSD nu ik mijn foto’s snel kwijt kan op deze SSD.”

Dutch Creator:
“De Samsung X5 is qua encryptie behoorlijk veilig maar ook veilig in de trant van ‘hij kan tegen een stootje’. Persoonlijk heb ik er dan ook geen bezwaar tegen dat de schijf zwaarder is, want ik heb veel liever dat mijn data zo veilig mogelijk bewaard wordt.”

Focus Op Jouw Fotografie:
“Tijdens het gebruik ervaar ik dat de schijf hoogstens een beetje lauw wordt. Ik heb de schijf niet aan uitgebreide tests kunnen onderwerpen op zwoele zomeravonden, maar ik geloof niet dat de schijf hier ook maar enig probleem mee zou hebben.”

Lisanne:
“Ik verbaasde mij bijna over hoe snel mijn bestanden op de SSD stonden. Normaal kost dit best wel veel tijd en ga ik vaak andere dingen doen om de tijd van het wachten te doden. Bij deze SSD stonden de bestanden er zo op! Ik kon zo doorwerken en dat is natuurlijk altijd fijn.”

RcktBOY:
“Tijdens het testen wilde ik de SSD in meerdere scenario’s testen.
Ja, hij is snel bij gewoon kopiëren, maar hoe zit dat als je 4K raw beeldmateriaal direct op deze SSD gaat bewerken? Wauw! Bij een goed gevulde tijdlijn met meerdere bestanden gaat het scrollen door de beelden perfect.”

Walter:
“Ik was aangenaam verrast dat het forensisch kopiëren van een Macbook Pro slechts 5 minuten duurde. En dat is inclusief het maken van een checksum. Dit proces zou met een USB-C drive (T5) minstens een minuut of 40 duren. De schijf wordt ook niet warm en heeft geen externe voeding nodig,”

Pieter:
“Niet alleen het uiterlijk valt op, ook de prestaties. Even snel een paar filmpjes gekopieerd naar de X5, c.a. 7 GB, en binnen enkele seconden stond het er op.”

Rick B.:
“Je hoeft niet bang te zijn dat er andere mensen met je gegevens vandoor gaan want je kunt netjes een wachtwoordbeveiliging op deze externe opslag zetten. Dit wordt ook direct bij het opstarten gevraagd.”Wat zijn de nadelen?

Dutch Creator:
“Toen ik erachter kwam dat deze schijf niet kon functioneren met USB-C, baalde ik wel. Natuurlijk begrijp ik dat je niet dezelfde snelheid met een USB-C kan halen, omdat het technisch niet mogelijk is, maar de ondersteuning voor USB-C was in mijn ogen wel gewenst geweest. Deze schijf is handig om mee te nemen naar locatie en als je dan noodgedwongen op een andere computer moet werken, dan is dat alleen mogelijk als de computer Thunderbolt 3 ondersteunt. Ik werk niet altijd op dezelfde computer en wil graag mijn bestanden overal en direct kunnen gebruiken.”

Kees:
“Veel computers hebben nog geen Thunderbolt 3-aansluiting, waardoor het gebruik van de externe schijf nog beperkt is helaas.”

 

Bekijk de prijzen