Testpanel: Nest Learning Thermostat

Nest Learning Thermostat

 

Een slimme thermostaat is langzaam gemeengoed aan het worden. Op afstand je verwarming aanzetten, de juiste temperatuur voor het juiste moment bepalen: het is allemaal erg handig. Maar maakt dat een thermostaat wel slim? Anno 2020 is het antwoord daarop eigenlijk: nee. Wat is dan wel een slimme thermostaat? Een van de meest interessante trends op dit vlak is de toepassing van artificial intelligence, ofwel: kunstmatige intelligentie. Slimme thermostaten die, op basis van gebruik en andere data, leren wanneer ze aan moeten staan en wanneer niet. Hij leert van jouw leefgewoontes en bespaart energie door automatisch de temperatuur te verlagen als je weg bent. Hij houdt daarbij ook rekening met de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid en zelfs de ligging van je woning. Het klinkt utopisch, maar de toekomst is in dit geval al hier. Google heeft met de Nest Learning Thermostat een mooi voorbeeld van zo’n apparaat gemaakt.


Wat was je eerste reactie?

Anneliese Beukers: 
“Het scherm is erg duidelijk en is naar eigen wens in te stellen. Zo hebben wij ingesteld dat het weerbericht wordt weergegeven.” 

Gerard van Broekhuijsen:
“Alles is zeer duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Zowel via de app maar ook op de thermostaat zelf.” 

Marck139: 
“Het design is zeer mooi, in dit geval de RVS variant.”

Naartjie:
“Het aansluiten vereist wat technische kennis en ik zou iedereen aanraden om dat net zo als bij ons via een erkend Nest installateur te doen.” 

ViSassie:
“Wat allereerst opvalt is het design. Wij vinden het een mooi en vooral rustig design. Ook is het prettig in gebruik.” 

Lisonne Kessels:
“Sinds de Nest er nu enkele weken hangt, hebben we al een aantal positieve reacties gekregen van mensen die hem erg chique vinden.” 




Wat zijn de voordelen?

Pluspunten

• Makkelijk in gebruik
• Fijne smartphone-app
• Zelflerend
• Veel mogelijkheden
• Design
• Werkt met google assistent



Anneliese Beukers:
“De integratie met google assistant is erg makkelijk. Zo kun je makkelijk commando’s geven: ‘hé google zet de verwarming op 21 graden’.” 

Gerard van Broekhuijsen:
“Deze thermostaat ziet er 'gelikt' uit. Doet wat je er van verwacht en reageert direct op commando's vanaf de telefoonapp en smart speaker.”

Marck139:
“De Nest reageert goed op aan- of afwezigheid en weet het goed behaaglijk te houden, iets wat eigenlijk ook de bedoeling er van is.”  

Naartjie:
“De Nest app werkt goed, is simpel te bedienen en gebruiksvriendelijk.” 

ViSassie:
“Nadat je de app hebt gedownload kun je vanaf je mobiel de temperatuur lager of hoger zetten. Wat een luxe zo vanaf de bank. Ook fijn als je onderweg naar huis bent en in een warm huisje wilt komen.” 

Lisonne Kessels:
“Door het ontwerp van de Nest is het gebruik ervan ook erg makkelijk. Er zitten geen knopjes op zoals bij de vorige, waarvan we nog steeds geen idee hebben wat ze precies doen.” 







Wat zijn de verbeterpunten?


Verbeterpunten

• Temperatuur zit er in het begin naast
• Besparingen niet direct aantoonbaar
• Goedkoop ogende achterplaat


Marck139:
“Wel jammer dat de bijgeleverde plaat voor bijvoorbeeld het afdekken van montagegaten van de oude thermostaat gewoon wit plastic is.” 

Lisonne Kessels:
“In verband met corona is ons leefritme veel hetzelfde, waardoor de Nest goed kan leren. Toch sprong de verwarming aan terwijl er niemand thuis was. Na een week ging dat gelukkig wel beter. We houden het dan ook voorlopig nog even in de gaten via de app.” 

 
 
Bekijk de prijzen