De Sony A90K is een geweldige televisie die ik iedereen zou aanraden, zeker als je net zoals ik veel films en series kijkt en daar optimaal van wil genieten. Het 48 inch formaat past hier mooi in de woonkamer, veel groter wilde mijn vrouw echt niet hebben ;-) We zitten zelf op zo'n 3 - 3,5 meter afstand en voor ons is het zo perfect.
Installatie
Tijdens het uitpakken merk je meteen dat je een premium product in huis hebt. Alles is netjes ingepakt in dik plastic met heldere stickertjes en uitleg. Eerst de voet in elkaar zetten en daarna de TV daarop schuiven gaat vrij makkelijk en snel.
Design
Ik vind het design van de TV erg mooi. De metalen voet staat sjiek en de randen van de tv zijn erg dun. Hij is met zo’n 5 cm wel wat dikker dan sommige andere OLED-tv’s, maar omdat die bij mij op een dressoir staat zie je daar niets van. De afstandsbediening voelt ook premium aan met zijn backlight en strakke ontwerp met weinig knoppen.
Beeld
Het beeld van deze TV is echt fenomenaal. Het is het beste beeld dat ik persoonlijk op een televisie heb gezien. Nu was ik een 32 inch LCD gewend en de stap naar een 48 inch OLED is echt groot. De kleuren zijn levensecht (en niet verzadigd of overdreven aangezet).
Ook is het fijn dat de kijkhoek heel goed is. We hebben een hoekbank voor de tv staan dus soms kijk je schuin op de televisie (vanaf de zijkant). Waar je ook zit, de kleuren blijven mooi. Dat is echt anders dan op sommige LCD-schermen, waar de kleuren grijzer worden als je er niet recht voor zit.
Het mooiste vind ik als gezichten in beeld zijn, waarop je zoveel details ziet, zoals rimpels en lichtval. Dat voegt echt een dimensie toe aan het kijken van films en series. Haast alsof je voor het eerst een nieuwe bril opzet en je ziet hoe scherp de wereld is!
Geluid
Ik gebruik de televisie met een soundbar (Sonos Beam gen. 2) dus over het geluid van de televisie zelf kan ik niets zeggen. Wat heel fijn is, is dat deze televisie ook Dolby Atmos en DTS-signalen kan doorgeven aan de soundbar.
Daardoor kan je vrijwel alles films kijken met het geluid zoals het bedoeld is, en heb je geen gedoe met bestanden die niet willen afspelen, of signalen die omgezet moeten worden etc.
Wel is het gek dat je handmatig in de instellingen de eArc poort en de doorgifte van DTS signaal aan de soundbar moet aanzetten, standaard staat dit uit.
Google TV
Het is mijn eerste smart tv, hiervoor gebruikte ik altijd een Chromecast om streams te casten naar mijn vorige tv. Wat een verademing dat je gewoon apps kan starten (en pauzeren) met de afstandsbediening! Google TV werkt vlot en snappy. Ook vind ik het overzichtelijk en intuïtief. Je kunt zoeken naar programma’s met stembediening en dat werkt goed!
Apps
Het fijne aan dit besturingssysteem vind ik dat alle apps er op zitten, ook van Videoland en Ziggo. En omdat Google TV een soort aangepaste Android is verwacht ik dat nieuwe apps in de toekomst ook wel voor dit OS zullen uitkomen.
Wel vind ik het vervelend dat er in het hoofdmenu steeds grote iconen van Disney+, Apple TV en in beeld zijn, terwijl ik die apps nooit gebruik. Het uitschakelen of verwijderen van die apps haalt die iconen helaas niet weg.
Dat mag voor mij de pret echter niet drukken, het is een schitterende televisie waar ik erg blij mee ben!
Pluspunten
- Premium feel en design
- Schitterend beeld
- DTS
- Chromecast & Airplay
- Vlotte bediening
Minpunten
- Hoge prijs
- Disney/Prime iconen kunnen niet uit