Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Veilig én comfortabel wonen

Veilig én comfortabel wonen: dat willen we allemaal. Ook de overheid vindt dat van belang. Zo is een rookmelder vanaf 1 juli 2022 in alle Nederlandse huizen verplicht. Hoe staat het bij jou met de veiligheid in huis? Een mooi moment om je huis eens tegen het licht te houden.

Of het nu gaat om brand (langzaam smeulend of met enorme vlammen) of juist het onzichtbare gevaar van koolmonoxide: het is belangrijk dat je in huis de nodige maatregelen neemt om veilig te wonen. Niet alleen voor jezelf, maar uiteraard ook voor je familie en huisgenoten. Waar het voorheen voor nieuwbouwwoningen al verplicht was om werkende rookmelders te installeren, is dat vanaf dit jaar ook verplicht voor alle bestaande huizen in Nederland. En terecht: een rook- en koolmonoxidemelder kan je voor gevaar behoeden. Niet onbelangrijk: ook je brandverzekering stelt zulke maatregelen verplicht.


De ontwikkelingen op het gebied van rookmelders staan niet stil. Zo kun je inmiddels kiezen voor een slimme melder. Deze verkleint niet alleen het risico op gevaar, maar biedt ook een paar slimme functies die het woongenot verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is de Google Nest Protect. In onderstaande video zie je in een paar minuten wat zo’n melder te bieden heeft. Wil je meer weten over de werking en de voordelen voor jouw huis, klik dan op het artikel hiernaast, daar vind je alle informatie handig op een rijtje. 

Lees meer

Bestel hier de Google Nest Protect bij Coolblue

Bestel


Wat zijn de voordelen van Google Nest Protect? 

Zoals je in bovenstaande animatievideo kunt zien heeft de slimme rookmelder aardig wat voordelen ten opzichte van een niet-slimme rookmelder.Hieronder vind je een overzicht welke functies de slimme rookmelder van Google Nest heeft:

•  Het is een rook- en koolmonoxidemelder in één.
•  Ieder lid van het huishouden ontvangt een melding via de app.
•  Als je meerdere Nest Protects in huis hebt geïnstalleerd staan ze met elkaar in verbinding. Mocht er rook ontstaan in huis ontvang je via alle Nest Protects een melding, ongeacht waar de rook zich bevindt. Daarnaast geeft de rookmelder aan in welke ruimte de rook is, zo kun je gerichter handelen.
•  De slimme rookmelder controleert zichzelf 400 keer per dag.
•  De slimme rookmelder licht op in de nacht als je langsloop. Dit kan handig zijn als het bijvoorbeeld donker is op de gang en je naar de toilet moet. 


Bestel hier de Google Nest Protect bij Mediamarkt

Bestel

Naast het kiezen van een goede rook- en koolmonoxidemelder kun je aanvullende maatregelen nemen om je huis brandveiliger te maken. Welke dat zijn, lees je in dit praktische artikel  Zoals je ziet, kun je met een aantal kleine maatregelen de risico’s al flink verkleinen. En dat is nodig ook. Wist je bijvoorbeeld dat het in de jaren zeventig zo’n half uur duurde voordat een ruimte in lichterlaaie stond, maar dat inmiddels vaak minder dan vijf minuten is? Bovendien maken we in woningen steeds vaker gebruik van kunststoffen en elektrische apparatuur. 

Die ontwikkeling zorgt ervoor dat een woningbrand zich snel kan uitbreiden. Volgens de Nederlandse brandweer heb je vaak maar drie minuten de tijd om de woning veilig te verlaten. Kortom: er zijn genoeg redenen om hier serieus mee aan de slag te gaan. Met de juiste tips en slimme melder lukt dat!

Lees meer

Ontdek welke rookmelder het beste bij jou past