Bouw het pérfecte multiroom-audiohuis met de Nest Audio

Muziekliefhebbers luisteren het liefst voortdurend naar goede muziek. Of je nou in de studeerkamer aan het werk bent, in de garage sleutelt of lekker luiert op de bank, je favoriete afspeellijsten heb je het liefst altijd binnen handbereik. Het loopt nogal in de papieren door overal in huis duurbetaalde audioapparatuur neer te stallen. Sinds de introductie van de Google Nest Audio kunnen kritische luisteraars voortaan ook met een (veel) lager budget uit de voeten. Knoop deze slimme speakers via wifi aan elkaar en geniet in iedere ruimte van stereo-geluid!

Veel muziekliefhebbers bezitten in de woonkamer een traditioneel audiosysteem, terwijl ze in de garage, slaapkamer en keuken losse bluetoothspeakers gebruiken. Dat is verre van ideaal, want deze apparaten werken onderling niet samen. Het is met dergelijke bluetoothdoosjes bijvoorbeeld een hele toestand om gelijktijdig een stevig rockalbum in zowel de keuken als woonkamer op te zetten. Bovendien heeft bluetooth een beperkt bereik van enkele meters. Loop je nietsvermoedend met je smartphone op zak naar het toilet, dan valt plotsklaps de audioverbinding weg. Om over de matige audiokwaliteit van het gros van de verkrijgbare bluetoothspeakers nog maar te zwijgen. Muziekliefhebbers doen er dan ook verstandig aan om een gebruiksvriendelijk multiroom-audiohuis op te tuigen. Dat klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is.

Voordelen multiroom audio

Bij multiroom audio zijn alle speakers verbonden met het thuisnetwerk. Wees hiervoor niet bang dat je overal internetkabels dient aan te leggen. Een dekkend wifi-netwerk is voldoende. Zodra alle speakers zijn aangesloten, regel je vanuit een app op een smartphone of tablet de muziekweergave. Dat werkt in de praktijk ideaal. Voeg de luidsprekers in de woonkamer en keuken bijvoorbeeld aan de zelfverzonnen speakergroep ‘Begane grond’ toe en beslis welke nummers er uit de boxen knallen. Op die manier reguleer je de muziekvoorziening binnen het voltallige huis. Wanneer je met andere gezinsleden samenwoont, profiteren ook zij volop van alle muzikale mogelijkheden. Hebben (klein)kinderen bijvoorbeeld een geschikte speaker op hun kamer in bruikleen, dan gebruiken ze een app op een eigen smartphone of tablet om een hippe act als Snelle of Ronnie Flex in de Spotify-hitlijst te selecteren. Personen met een verschillende muzieksmaak leven namelijk vreedzaam in een multiroom-audiohuis samen. Let ten slotte op of de beoogde wifi-speaker een spraakassistent ondersteunt. Je kunt dan allerlei vragen stellen, waarna de luidspreker antwoord geeft. Bedien bovendien met je stem smart home-apparatuur.

Maak je huis slim en behulpzaam met Google Nest

Bekijken
Nest Audio

Welk speakermerk kies je?

Bij de inrichting van een multiroom-audiohuis is het belangrijk om direct een goede keuze te maken. Het is namelijk niet mogelijk om wifi-speakers van verschillende merken met elkaar te combineren. Bij de aanschaf van een prijzige luidspreker zit je voor uitbreiding van het multiroom-audiosysteem dus ‘voorgoed’ aan dure producten van deze fabrikant vast. Kies daarom zorgvuldig.

Google onderscheidt zich met zijn slimme Nest-lijn door een gunstige prijs-kwaliteitverhouding te bieden. De onlangs uitgekomen Nest Audio is hiervan het ultieme bewijs. Deze wifi-speaker met spraakbediening kost nog geen honderd euro, terwijl de muziek uiterst gedetailleerd en sprankelend klinkt. Een nogal knappe prestatie voor een wifi-speaker in deze prijsklasse. De fabrikant besteedde dan ook volop aandacht aan de implementatie van een kwalitatieve tweeter en krachtige woofer. Kortgezegd komen alle audiolagen duidelijk naar voren, waardoor muziek zeer natuurgetrouw klinkt.

De inwendige versterker is krachtig genoeg om een willekeurige ruimte te vullen met stevige klanken. Vind je het monogeluid uit een enkele luidspreker maar niets? Geen probleem, want voor een stereoweergave koppel je twee Nest Audio-apparaten draadloos aan elkaar. De innovatieve Google Nest Audio is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van 99 euro.