Duurzaam de was doen: gunstig voor milieu en portemonnee

Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine spelen verschillende factoren een rol. Bij MediaMarkt vind je een zeer uitgebreid assortiment wasmachines én krijg je ook nog eens goed advies. Om de juiste wasmachine voor jouw situatie te vinden, is het handig om alvast op een rijtje te zetten welke eigenschappen belangrijk zijn voor jou. Ten eerste zal je moeten letten op de capaciteit van de trommel en of de prijs past bij jouw budget. Maar factoren die minimaal zo belangrijk zijn, zijn de variëteit aan mogelijke wasprogramma’s of duurzaamheid. MediaMarkt helpt je op weg!

Deze week geldt er bij MediaMarkt een cashback actie op de Bosch WAXH2K75NL van €100,-. Ook op de andere zuinige Bosch i-Dos modellen geldt een cashback, welke kan oplopen tot wel €150,-!


Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk hier het assortiment van MediaMarkt

Ontdek

Zuinige wasmachines

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine is het slim om te kijken naar het energielabel van de wasmachine, omdat dit zowel voor het milieu als voor je portemonnee voordelig kan zijn. Op dit energielabel staat namelijk aangegeven hoe zuinig de wasmachine is in stroom- en waterverbruik. Veel wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van een A+++ label. Daarnaast is er ook vaak nog eens een -10% of zelfs -30% teken toegevoegd. Dit laatste is een indicatie dat deze wasmachine nog eens tien of dertig procent minder energie verbruikt dan andere wasmachines met een A+++ label. Dit kan voor veel verwarring zorgen als je een wasmachine gaat kopen. Om een goede vergelijking te kunnen maken en zodoende de meest zuinige wasmachine te kunnen kopen, moet je het energieverbruik per jaar vergelijken. Dit staat aangegeven onder het kadertje ‘XYZ’. Een voorbeeld van een duurzame wasmachine is de Bosch WAXH2K75NL. Deze wasmachine verbruikt maximaal 150kWh per jaar en een totaal van 10560 liter.

Vanaf maart 2021 gaat het energielabel op wasmachines veranderen. Uiteraard blijven de wasmachines zelf even duurzaam, alleen de manier van testen en labelen gaat men op een andere manier tonen. Zo zullen de nieuwe energielabels lopen van A tot en met G, waarbij A de hoogste categorie is. De plusjes, zoals we die nu kennen, gaan dus verdwijnen.


Zuinig wassen

Naast een energie- en waterbesparende wasmachine, kun je zelf ook op een duurzame manier de was doen. Hierdoor bespaar je nog eens extra water, energie én wasmiddel. Een van de beste tips om duurzaam te wassen is door altijd zo koud mogelijk en dus op een lage temperatuur te wassen. Er zijn speciale wasmiddelen op de markt die specifiek gericht zijn op het koud wassen van je wasgoed.

Een veelvoorkomende misopvatting bij het wassen op lage temperaturen is dat mensen denken dat dit minder milieuvriendelijk is doordat het wasprogramma langer duurt. Dit is echter niet waar. De meeste energie wordt namelijk verbruikt bij het opwarmen van het waswater. Kleding wordt tegenwoordig echter goed schoon op lagere temperaturen en daarnaast beschadigt de stof op deze temperaturen minder snel. Zo gaat je kleding dus ook nog eens langer mee.

Sommige wasmachines zijn daarnaast voorzien van een eco-programma. Als je dit programma gebruikt bij het wassen, wordt de temperatuur automatisch lager ingesteld zodat je zelf niet hoeft te kijken naar het juiste wasprogramma om duurzaam de was te kunnen doen. De i-Dose wasmachines van Bosch beschikken allemaal overenergielabel A+++ -30% en zijn daarmee één van de zuinigste wasmachines op de markt. Onder de Bosch i-Dose wasmachines vallen onder andere de Bosch WAU28P75NL, Bosch WAU28S70NL en de Bosch WAU28S00NL. Wil je weten wat de i-Dose wasmachines van Bosch verbruiken? De EcoFeedback geeft een indicatie van het energie- en waterverbruik. Zo kan je het goed in de gaten houden.

Voorkom onnodig extra spoelen

Daarnaast is het aan te bevelen om niet te veel wasmiddel te gebruiken bij het wassen. Hetzelfde geldt voor wasverzachter. Als je te veel wasmiddel gebruikt, moet de wasmachine onnodig extra spoelen om het zeepsop weg te spoelen. Vind je het moeilijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel te bepalen? Dan zijn de slimme wasmachines daarop voorbereid. Deze Bosch wasmachines zijn voorzien van i-Dose techniek. Dit betekent dat je slechts een reservoir hoeft te vullen met wasmiddel. De wasmachine bepaalt vervolgens zelf hoeveel wasmiddel er nodig is. Dit wordt afgemeten op de hoeveelheid was en het water dat hiervoor nodig is. Zo zit er nooit te veel wasmiddel in je wasmachine en bespaar je dus water en wasmiddel!

Ook duurzaam voor je portemonnee is dat je machine lang mee gaat. Een goed onderhoud is hierin belangrijk. Weet dat er machines zijn die je hier bij helpen, zoals de Bosch WAU28S00NL. Deze wasmachine heeft namelijk een trommelreiniging met herinneringsfunctie. De trommelreiniging zorgt ervoor dat er ook geen vieze luchtjes in de wasmachine komt. Handig! Zo heb jij er geen omkijken naar en wordt zowel je was als je wasmchine optimaal verzorgd.

De beste keuze voor wassen

Ben je op zoek naar een goede en duurzame wasmachine? Hopelijk hebben wij, Kieskeurig.nl en MediaMarkt, je op weg kunnen helpen met de voorgaande informatie. Weet dat het assortiment wasmachines van MediaMarkt zeer uitgebreid is, ook als het gaat om duurzaamheid. Mocht je meer vragen hebben, dan helpt MediaMarkt je graag op weg bij het maken van de beste keuze voor jou. Bezoek één van de vijftig winkels en laat je adviseren. Zodra je de keuze hebt gemaakt voor de juiste wasmachine, dan komt MediaMarkt jouw gloednieuwe wasmachine thuis afleveren en veilig installeren wanneer het jou uitkomt. Daarnaast nemen ze ook nog je oude wasmachine mee terug. Zo heb je optimaal comfort en kun je meteen aan de slag gaan. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de Bosch WAXH2K75NL wasmachine? Dan hebben we goed nieuws! Voor deze wasmachine geldt momenteel een cashback actie van €100. Of bekijk één van de andere zuinige Bosch i-Dos modellen, op dit moment met cashbacks oplopend tot €150!


Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk hier het assortiment van MediaMarkt

Ontdek