Energiezuinig wassen doe je zo


Het is het onderwerp van deze eeuw. Energie besparen. We proberen op alle mogelijke manieren energie te sparen, of eigenlijk, energie op nieuwe manieren te besteden. Windmolens, elektrische auto’s en zonnepanelen. Manieren die wij honderd jaar terug nog niet hadden kunnen bedenken en manieren die over honderd jaar hard nodig zijn om een gezond bestaan voor de mensheid te kunnen garanderen. Wist je dat niet alleen bedrijven daarin een aandeel hebben? Wij als consument gebruiken en verbruiken heel veel energie om te kunnen leven zoals we dat nu gewend zijn. Alle kleine beetjes die jouw voetstap verkleinen op deze aardbol kunnen bijdragen aan een gezonde en duurzame wereld. Voor jou en alle generaties die nog gaan komen. 


Wist je dat de wasmachine en droger de duurste apparaten zijn die je hebt in het huishouden? De twee huishoudelijke apparaten zijn onmisbaar geworden voor iedereen die regelmatig schone kleding willen dragen. Een gemiddeld gezin draait ongeveer 2,9 was per week. Door met de hand te wassen kun je veel water en energiekosten besparen omdat de wasmachine en droger dan niet draaien. Echter kost het heel veel tijd. Daarom kijken wij naar andere mogelijkheden om zuiniger om te gaan met energie als we praten over het wassen van kleding. 


Binnen enkele stappen nooit meer te veel betalen? Doe nu de check bij Vanzelf!

Check

Waar kun je beginnen? 

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een nieuwe wasmachine of droger aan te schaffen. Indien je de meest zuinige en duurzame apparaten in huis wilt hebben. Zul je iets dieper in de buidel graaien dan dat een aantal generaties terug nodig was. Toch zijn er een aantal handige en makkelijke manieren om direct te beginnen met het besparen van energie. Niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je portemonnee.

Voor de eerste tip kijken we naar het type meter in jouw meterkast. Heb jij een enkele of dubbele/ slimme meter? Wanneer je een slimme meter hebt, maak je gebruik van een dag- en nachttarief, dit wordt ook wel piek- en dal-tarief genoemd. Probeer de wasmachine of droger dan zo veel mogelijk in de nacht te laten draaien, op dat moment gelden de daltarieven. Daltarieven zijn logischerwijs lager dan de piektarieven. Als je gebruik maakt van het juiste moment (wanneer de daltarieven gelden) om de was te draaien, betaal je minder aan energiekosten voor dezelfde was!

Tip: Heb je nog geen slimme meter maar zou je dit wel willen? Neem dan even contact op met je netbeheerder, zij regelen dit voor je.

Als je een wasmachine zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken, zorg dan dat de trommel vol zit. Een halve was kost meer energie dan een volle was. Er wordt evenveel water gebruikt voor beide wassen, er worden evenveel toeren gedraaid en er wordt evenveel stroom gebruik. Maak gebruik van een grote trommel als je die hebt.

Probeer voorwassen te voorkomen, dit bespaard wederom een hoop energie en met de hoofdwas wordt jouw was net zo schoon. Nog een veelvoorkomende tip: probeer zoveel mogelijk op 30 graden te wassen want ook dat is energiezuinig. 


Besparen gaat vanzelf met het juiste energiecontract

Nu je een aantal tips hebt gekregen om zo energiezuinig mogelijk te wassen en drogen, kan het ook slim zijn om nog een keer naar je energiecontract te kijken. We snappen ook dat het niet altijd mogelijk (of wenselijk) is om de wasmachine ’s nachts aan te zetten. We begrijpen ook dat niet alle was op 30 graden gewassen kan worden. Hardnekkige was moet nu eenmaal op een hogere temperatuur gewassen worden en energie besparen is niet alleen afhankelijk van de wasmachine of droger die je gebruikt, maar ook van het energiecontract dat je nu hebt. Weet jij wat je betaalt aan energiekosten? Heb je nog wel een contract? Een nieuw contract is belangrijk voor het besparen van energie door gebruik te maken van gunstige tarieven. Uiteindelijk scheelt dat ook weer in je portemonnee. Minstens zo belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat mensen liever niet met energiezaken bezig zijn. Ze zetten nog liever het vuilnis buiten. Behoor jij ook tot die mensen? Maar denk je dat je misschien ook wel kunt besparen? Dan hebben we daar een oplossing voor! 


Binnen enkele stappen nooit meer te veel betalen? Doe nu de check bij Vanzelf!

Check

Besparen gaat vanzelf met het juiste energiecontract, via Vanzelf

Waarom zou je dit elk jaar steeds weer zelf opnieuw uitzoeken als Vanzelf dit voor jou kan doen. Zij hebben contact met de verschillende energieleveranciers. Ze maken onderscheid tussen

grijze/groene energie. Je kunt ook aangeven of je een contract bij een bekende leverancier wilt.

Wil jij vanzelf besparen? Wil je weten dat je goed zit met je energiecontract, maar hier niet zelf steeds weer naar omkijken? Vanzelf regelt het voor jou. Jij geeft jouw voorkeuren eenmalig door. Zij gaan jaar in jaar uit voor jou aan de slag. Zo makkelijk kan het zijn.

Door energiezuinig te wassen én regelmatig naar je energiecontract te kijken zet je al een stap naar een betere en duurzame wereld. Heb je geen zin om je bezig te houden met je energiezaken maar vind je het wél belangrijk om een steentje bij te dragen? Geef jouw voorkeur voor groene energie door aan Vanzelf en zij helpen je hiermee!