Duurzaam wassen, goedkoper dan je denkt


Op het moment dat iemand begint te praten over ‘duurzaam wassen’ krijgt menig pinpas kramp in de kuit. Het woordje ‘duurzaam’ heeft jammer genoeg een stigma ontwikkelt dat het ook daadwerkelijk duur zou moeten zijn. Laten we dat voor eens en altijd de wereld uithelpen. Duurzaam hoeft niet duur te zijn. En duur is niet altijd duurzaam.

Dit geldt tegenwoordig ook voor wasmachines en drogers. Twee apparaten die onmisbaar zijn geworden in een huishouden maar wel een hoop energie verbruiken. Dat kan een stuk goedkoper en voordeliger simpelweg door over te stappen naar een duurzamere wasmachine en/of droger. 


Binnen enkele stappen nooit meer te veel betalen? Doe nu de check bij Vanzelf!

Check

Kleine wasjes, grote wasjes 

Waar ga je nu op letten als je duurzamer wilt wassen met jouw huidige of eventueel een nieuwe wasmachine? Ten eerste is het belangrijk overzicht te krijgen in hoe vaak je nu eigenlijk echt wast. Uit hoeveel personen bestaat jouw huishouden? Bestaat jouw was voornamelijk uit grote wassen kleding die gemiddeld vies zijn voor een gemiddeld huishouden (2,9 wassen per week) of is jouw huishouden erg actief en is de wasmachine met grote regelmaat gevuld met kleding die rijkelijk versierd zijn met modder en/of grassporen? 

Je nieuwe wasmachine of droger afstellen op je gezinssamenstelling is het begin van duurzamer wassen. Een grotere trommel kan er namelijk voor zorgen dat je net die ene was minder per week hoeft te wassen en dat bespaart vanzelfsprekend weer energie. 

Woon jij alleen of met z’n tweeën dan heb je meer dan genoeg aan een kleinere trommel. Ook het droogresultaat van de wasmachine kan er voor zorgen dat je met de droger veel minder energie verbruikt. Buiten laten drogen of op een droogrek is natuurlijk het meest energiezuinig en milieuvriendelijk. En niet geheel onbelangrijk: het energielabel van de machine. Een zuinig energielabel kan daadwerkelijk voor verschil zorgen in het verbruik van energie en kosten. 


Binnen enkele stappen nooit meer te veel betalen? Doe nu de check bij Vanzelf!

Check

Wassen op een andere temperatuur 

Wassen op een lagere temperatuur is niet alleen milieuvriendelijker, het is ook goedkoper. De tabel hiernaast geeft aan wat wassen op een bepaalde temperatuur kost en vooral wat je zou kunnen besparen.*

 * Dit is berekend met een gemiddeld zuinige wasmachine, een trommelcapaciteit van 7kg, 100% gevuld en een katoen wasprogramma.

Bron: Milieu Centraal - https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/wasmachine/ 

Indien je gewend bent om te wassen op 40, 60 of 90 graden kun je aanzienlijk besparen door voortaan de temperatuur in te stellen op 30 graden. We gaan nu uit van een gemiddeld gebruik van een gezin en nemen daar bovenstaande tabel in mee. Een gemiddeld gezin wast 2,9 wassen per week, dat zijn maar liefst 150,8 wassen per jaar.

Zoals je kunt zien hebben we het hier overbesparingen die werkelijk verschil kunnen maken in het verbruik van energie én verschil in de kosten. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat een wasmachine gemiddeld 5-7 jaar mee gaat. Afhankelijk van merk en energielabel kun je door op 30 graden te wassen binnen een paar jaar een nieuwe, duurzamere, wasmachine kopen.



Binnen enkele stappen nooit meer te veel betalen? Doe nu de check bij Vanzelf!

Check

Wassen met een energiezuinige wasmachine

Daarnaast loont het ook om na te gaan in welke energieklasse jouw wasmachine thuishoort. Omdat wassen met een energiezuinige wasmachine een wereld van verschil kan maken. De kosten die bij de verschillende energieklassen thuishoren vind je terug in onderstaande tabel. Hier hebben we gekeken hoeveel kWh een wasmachine per energieklasse (A, B, C, etc.) verbruikt. Dit hebben we vermenigvuldigd met de gemiddelde energieprijs in juli 2021 en de gemiddelde energieprijs in november 2021.

Bron: https://www.bosch-home.nl/bosch-ontdekken/advies/wasmachine-verbruik
* Prijspeil juli 2021
** Prijspeil november 2021

Zoals je in de tabel kunt terugzien betaal je het dubbele voor een wasmachine van energieklasse F in tegenstelling tot een wasmachine in energieklasse A. Met een energiezuinige wasmachine of een gunstige energietarief hebben we het over besparingen die werkelijk het verschil kunnen maken in het verbruik van energie én verschil in de kosten.

Wil je weten hoeveel kWh jouw wasmachine exact verbruikt? Kijk dan even naar de handleiding van je wasmachine. Daar kun je terugvinden hoeveel kWh jouw machine nodig heeft. 

 Heb jij je energiecontract al bekeken?  

Hou jij al rekening met wassen op een lagere temperatuur of heb jij al een wasmachine met energielabel A? Dan kun je tot slot nog op een andere manier besparen. Ben jij op de hoogte van wat je betaalt aan je huidige energieleverancier? Of ben je er liever niet mee bezig om verschillende redenen? Uit onderzoek blijkt dat je niet de enige bent! Men denkt dat je energiecontract bekijken te weinig oplevert én dat het veel gedoe is. Blijkbaar wordt nog liever de vuilnis buiten gezet. 

Wist je dat wanneer je niks met je contract doet je toch wel veel geld laat liggen? In de tabel zie je het verschil van de energieprijs in juli 2021 en in november 2021. Samenvattend kun je op een hele simpele manier besparen die verschil kunnen maken in het verbruik van energie én verschil in de kosten:

-Op hoeveel graden je wast
-Welk energielabel jouw wasmachine heeft
-Wanneer jij jouw energiecontract hebt vernieuwd

Heb jij geen idee hoe het zit met jouw energiecontract? Besteed jij je tijd liever aan andere zaken dan je energierekening maar wil je wel weten dat je goed zit? Dan is Vanzelf.nl de uitkomst voor jou. Tijdens je eenmalige inschrijving geef je jouw voorkeuren door en zij zorgen ervoor dat je steeds weer een goed energiecontract hebt. Op die manier weet je waar je aan toe bent en hoef je er niet mee bezig te zijn. Vanzelf regelt het niet alleen nu maar ook voor later.

Wil jij ook weten wat ze voor jou kunnen betekenen? https://kieskeurig.nl/vanzelf
* De Energiemonitor